YKS'de Puanlar Ne Olursa Sıralar Ne Olur?

Her yıl üniversite sınavları yapılıp sonuçlar açıklanıncaya değin tüm adayların zihnini tek soru meşgul eder. "Acaba kaç puan alacağım ve buna karşılık sıralamam ne olacak?" Hatta puan merakı, sıralama merakının zekatı bile olmaz. Tercihlerin esas oğlanı sıralar olduğundan herkes sıralamalara odaklanır. Tercihin tüm müktesebatı, tüm müştemilatı sıralar üzerinden yürüdüğü için sorulması gereken soru da budur doğal olarak. 

"Hocam dil biraz ağır olmadı mı?" diyenleri duyar gibiyim. Tedrisatın okulu, sınavı, tercihi olmaz olm. Hazır kısa bir yazı okuyorken kelime haznemizi de azıcık besleyelim. Her neyse devam...  

Sınav sonrasında sıralamalarla ilgili bir öngörüde bulunup ruhu huzura erdirmek ve kaçan uykuları geri çağırmak için adaylar hep şu soruyu da sorarlar. "Hocam acaba sınav bu sene hangi yıla benzeyecek?" Eee! Haksız da sayılmazlar. Ülkede yarım asırdır üniversite sınavları yapılıyor. Doğal olarak kız olursa halasına, erkek olursa dayısına benzeyebilir.

Her ne kadar "aylardır, yıllardır sabrediyorsunuz bir ay daha sabredin" desek de deli gönül bu, bir an önce saçının ak mı kara mı olduğunu bilmek istiyor. Kârda mıyız yoksa zararda mı diye hesabın bir an önce kesilmesini istiyor.

Bu işe yıllarını vermiş ve az çok kafa yormuş biri olarak bir kere şunu söylemeliyim ki resmi sonuçlar açıklanmadan ne puan ne de sıralamaları birebir tahmin edecek bir bilgi, sezgi ve birikime şahsen sahip değilim. Bu kadar değişkenin bir arada olduğu bir veri deryasını birebir tahmin edebilme yetim olsa hepinizi tek tek elinizden tutar, üniversitenin öğrenci işlerine teslim ederdim. "Hocam küçük miktar bir burs da rica edelim, tam olsun" diyenler kayınvalidenizin ömrü uzun ola e mi?

Madem her yıl farklı oluyorsa biz şimdi ne yapıyoruz? Ben de bilmiyorum! Sosyal mecralardan sürekli "hocam şu kadar netim var puanım ne olur, sıramı son kaça bağlarız" diye soran çok sayıda genç oluyor. En azından sonuçlar açıklanıncaya kadar aşağıda linkini vereceğim dosyada hesaplar hesaplar durursunuz. "Keşke o cevabını değiştiğim soruyu değişmeseydim şimdi şu kadar puan alır sıralamada çağ atlardım ya" diyenler çıkacaktır hesapladıkça mutlaka.

Yazının birinci paragrafında sorduğunuzu düşündüğüm sorunun cevabını aşağıdaki dosyayı indirip hesaplama yaparak üç aşağı beş yukarı bulacaksınız. Bu nedenle ben üçüncü paragraftaki soru ile ilgili kısa bir bilgi vereyim dilerseniz. 

Bu seneyi kime benzetelim?

Her yıl nev-i şahsına münhasır bir yıl olmasına rağmen 2021'i illa bir yıla benzeteceksek 2018'e çok benzeyecek gibi duruyor. Oturuşu, kalkışı, aurası, endamı tam bir 2018 sanki. Ih demiş burnundan düşmüş de diyebilir miyiz emin değilim ama diyelim hadi.  YKS sisteminin ilk yılıydı 2018. ÖSYM sürprizli bir sınav yapmıştı. 2017'de sistem YGS-LYS olduğu için kimse 2018'in yeni sisteminde nasıl bir badirenin içine düştüğünü fark etmedi bile. Çünkü elde sağlam bir referans yoktu. Demek ki YKS böyle bir şey olacak diye düşünüldü, kanıksandı da. 2019'da hafif bir kıpırdanma yaşandı ama sıralamalarda öyle ahım şahım bir hareketlilik de görmedik işin açıkçası. Adaylar galiba YKS bu minvalde ilerleyecek diye beklerken işte o Sayısalcı ve EA'cı telefatına yol açan 2020 sınavı yaşandı ki YKS ile ilgili tüm efsunun dağıldığı, sempatinin tuz buz olduğu bir yıla dönüştü 2020. AYT Matematik sınava damgasını vurdu ve ortalama 2 net artınca sıralamalarda fırtınalar koptu. Sayısalcı ve EA'cı kimse beklediği sıraya kavuşamadı. Sınavdan sonra Tıp hayali kuranlar soluğu beslenme diyetetikte aldı, hukuk hayaliyle yanıp tutuşanlar taşrada psikoloji kastırmaya başladı. İşte bu nedenle 2021 için kesin şöyle olur demek yanlış olur. Çünkü her yılın kendi gerçekliği var. 2021 gerçekliği ile de 4 Ağustos'ta yüzleşeceğiz. O halde 4 Ağustos'a kadar sanal gerçeklikle oyalanmaya devam gençler. Umarım kötü bir sürprizle karşılaşmayız.

Bu yazının nihayetindeki linkte bir puan ve sıra hesaplama programı (havalı olsun diye modül falan da diyoz ama bildiğiniz excel dosyası işte olm ya) indireceksiniz. Şimdi bu dosyayı indirmek ve kullanmak için nasıl bir donanıma, nasıl bir teknolojik altyapıya sahip olmanız gerekiyor önce onu izah edeyim. Çünkü "hocam android cihazıma indirdim çalışmıyo, IOS'da çalışmayan program mı olur abi ya" diyonuz hep. 

Şimdi gençler, bu indireceğiniz dosya bir Microsoft Office uygulaması olan Excel formatında. Yani mobil cihazlarda randımanlı çalışmayabilir. Bu dosyayı düzgün çalıştıracağım diyorsanız dizüstü ya da masaüstü PC tavsiye edilir. Hocam ipad olur mu? Bilmem! Denemek lazım. Tek PC yetmez. Bu cihazda Office 2010 ve sonrası da yüklü olursa iyi olur. 2010 öncesinde de çalışır ama renkler falan biraz soluk çıkar. Excel yoksa olmaz ama. Mobil cihazlar da artık office uygulamalarını kullanmaya izin veriyor ama dosya içeriği ağır formül ve koruma içerdiği için sizi hüsrana uğratabilir, bir de lisanslı office uygulaması gerektirebilir. Hatırlatayım da sonra bozuk çalmayın!

Donanımı hallettik. Şimdi downloada sıra geldi. Dosyayı aşağıdaki linkten cihazınıza indirin ve masaüstüne ya da bulabileceğiniz bir klasöre kaydedin. Sonra kayıtlı dosyayı çalıştırın. Çalıştırın dediysek ağır işçilik değil, tıklayın açılsın...

Açılan ekranda yapılması gereken sadece şu. TYT, AYT ve girdiyseniz YDT netlerinizi test test bir de diploma notunuzu veri giriş alanına girmek. Toplam giriş yapacağınız 10 tane veri giriş alanı mevcut. 4'ü TYT için, 4'ü AYT için 1'i YDT ve 1'i de diploma notu. Hepsi bu...

Dosya, girdiğiniz bu değerler ile arka planda önce puanınızı hesaplayacak sonra da bu puanlara karşılık gelen 2020, 2019 ve 2018 sıralarını alt alta size servis edecek. Seçin beğenin alın...

Eğer TYT puanız hesaplanmıyorsa;

1) Cihazınız çalışmıyordur,
2) Excel programınız bozuktur ya da sürümü eskidir
3) Türkçe ya da Matın herhangi birinden yarım (rakamla 0,50) netiniz bile yoktur.

Eğer SÖZ, SAY, EA ve DİL Puanlarınız hesaplanmıyorsa;

1) Cihazınız çalışmıyordur,
2) Excel programınız bozuktur ya da sürümü eskidir
3) TYT'de 150 barajını geçecek performans elde edememişsinizdir.
4) AYT'de o puanın hesaplanmasında kullanılan iki testten herhangi birinde yarım (rakamla 0,50) netiniz bile yoktur. Yazık

Eğer Y-TYT puanız hesaplanmıyorsa;

1) Cihazınız çalışmıyordur,
2) Excel programınız bozuktur ya da sürümü eskidir
3) Türkçe ya da Matın herhangi birinden yarım (rakamla 0,50) netiniz bile yoktur.
4) 150 Barajını geçememişsinizdir.
5) Diploma Notu girişini unutmuşsunuzdur.

Eğer Y-SÖZ, Y-SAY, Y-EA ve Y-DİL Puanlarınız hesaplanmıyorsa;

1) Cihazınız çalışmıyordur,
2) Excel programınız bozuktur ya da sürümü eskidir
3) TYT'de 150 barajını geçecek performans elde edememişsinizdir.
4) AYT'de o puanın hesaplanmasında kullanılan iki testten herhangi birinde yarım (rakamla 0,50) netiniz bile yoktur.
5) Hesaplanmayan puan türünde 180 Barajını geçememişsinizdir.
6) Diploma Notu girişini unutmuşsunuzdur.

Bu kadar açıklama yeterlidir sanırım. Şimdi dosyayı indirme vakti.


Puan ve Sıra Hesaplama Modülünü İndireyim hocam...


Not: Dosyaları çeşitli platformlarda paylaşmanıza bir şey dediğimiz yok gençler ama bu kadar emek ve zaman harcadığımız ve bila bedel kamu hizmetine sunduğumuz bu ve benzeri dosyaları isim zikretmen kendi ürünü ya da anonim orta malı gibi kullanıp sonra da laf ettiğimizde atarlanıyorsunuz.  Hafiyelik yapmaya da zamanım yok. Sıkı takipçiler nerede görse tanırlar Salim Ünsal dosyasını. Yapmayın! İntihal güzel bir huy değil.



Yorumlar

  1. Allah razı olsun değerli hocam iyi ki varsınız

    YanıtlaSil
  2. Emeğinize sağlık hocam çok güzel olmuş. Lise okuduğum zamanlardan beri sıkı takipçinizim. Bu arada dilerseniz blogger temanızı da yenilemek isterim haberiniz olsun. Kolay gelsin diğer çalışmalarınızda. :)

    YanıtlaSil
  3. Allah razı olsun hocam. Emeklerinize sağlık. Çok değerli bir çalışma.

    YanıtlaSil
  4. Hocam güzel yazınız için çok teşekkürler, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Hocam elinize ve emeğinize sağlık. Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. yks 2021 sonuçlarına göre hocam excelde güncelleme şart oldu sanki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O güncelleme tamam oldu Hasan hocam. 2021 Sıralamalarını yükledim...

      Sil
  7. Hocam . Vallahi hayranım size . Ben 26 yıldır mühendis emekli eğitim teknolojisi takipçisiyim . Verdiğiniz bilgileri YÖK bile veremiyor . Bütün b u işleri nasıl finanse ediyorsunuz . Reklam bile almamışsınız . Bana bir merhaba derseniz çok mutlu olurum mgozaydin@hotmail.com Ben de pek fena değilim . Google 'a bir bakın muvaffak gozaydin diye . Hürmetler efendim .

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...