Ek Yerleştirmenin Son Etabında Neler Olacak?

Üniversiteye yerleştirme sürecinin ikinci ayağı da tamamlandı. 264 bin 627 kontenjan boşluğu ile başlayan 1. ek yerleştirme süreci 40 bin 596 yeni adayın yerleşmesi ile tamamlandı. Böylece 2. ek yerleştirme için cepte 224 bin 31 kontenjan var diyebiliriz. Son yerleşen adaylardan bazılarının da kayıttan vazgeçmesi ile birlikte bu sayı daha da artacaktır. Özetle az sayılmayacak bir kontenjan dağılımı ile 2. ek yerleştirme sürecine erişmek üzereyiz. Bugün 2. ek yerleştirmede kullanılacak puanlar hesaplandı ve 2. ek yerleştirmenin hangi kriterlere göre yapılacağı ÖSYM tarafından ilan edildi.

Şimdi süreç nasıl işleyecek önce ona cevap verelim.   

4 - 7 Ekim tarihleri arasında yerleşen yeni adaylar üniversitelere kaydını yaptırdılar. 8 Ekimden itibaren üniversiteler yerleşip de kayıt yaptırmayan aday bilgilerini YÖK'e bildirecekler ve ÖSYM mevcut boş kontenjanlara ilave olarak kaydolmayanlardan dolayı boş kalan kontenjanları da ilave ederek yeni bir kılavuz yayınlayacak. Bunun önümüzdeki hafta içinde yayınlanmasını bekliyoruz. 

2. Ek yerleştirme için bazı ayrıntılar da bugün belli oldu. Buna göre,

* 2. Ek yerleştirmede sadece yeni barajları (140-170) geçen adaylar değil genel ve 1. ek yerleştirmede yerleşmeyen tüm adaylar tercih yapabilme hakkına sahip olacak.

* 2. Ek yerleştirmede de adaylar genel yerleştirmede kontenjanını doldurup taban puanı oluşan bölümleri ancak o puana eşit veya o puandan daha yüksek puana sahip iseler tercih listelerinde bulundurabilecekler. Taban puanı oluşmuş bölümlerden daha düşük puana sahip adaylar o bölümleri tercih listelerinde bulunduramayacaklar.

* Genel ve ek yerleştirmede önlisans programına yerleşen adaylara 2. ek yerleştirmede lisans tercih hakkı verilmedi. 2. Ek yerleştirmede tercih hakkını sadece ilk kez barajı geçen adaylar ile önceden barajı geçip bir programa sınavla yerleşemeyenler kullanabilecekler.

* Özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına bu yıl yerleşen adaylar istedikleri taktirde 2. ek yerleştirmede de tercih yapabilme hakkına sahipler. 

* AYT'de yüksek başarı göstermesine rağmen TYT'de önceden 150 barajını geçemediği için AYT puanları hesaplanmayan adaylara yeni durumda AYT puanları hesaplanmadı. Yapılan yeni hesaplama TYT'de 140-150 arasındaki adayların bu puanına OBP'lerinin eklenmesini ve AYT puan türlerinde 170-180 arasında bulunan adayların bu puanlarına OBP'lerinin eklenmesini kapsıyor. 

* 2. Ek yerleştirmede tercihlerin hangi günlerde alınacağı da henüz ÖSYM tarafından duyurulmadı. Önümüzdeki hafta içinde alınmasını bekliyoruz.

* 2. Ek yerleştirmede tercih işlemleri henüz başlamadığı için yeni kılavuz da yayınlanmadı. Yeni kılavuz da yine önümüzdeki hafta içinde yayınlanacak ve aşağıdaki programlara ilave bazı programlar ile daha yüksek sayıda boş kontenjanlar bu kılavuzda bulunacak. Yeni kılavuza girecek programların ekstra kontenjanları kaydolmayan adaylardan boş kalan kontenjanlar olacak.

2. ek yerleştirmede çoğu aday ilk kez tercih şansını yakalayacak. Bu nedenle çoğu adayın heyecanlı ve bir o kadar da süreçten habersiz olduğunu izliyoruz. Daha önceden bu deneyimi hiç yaşamamış pek çok aday olacak.

Mevcut durumda her ne kadar puanlar düşük olsa da fazla sayıda kontenjanın olması yerleşme sayılarına olumlu yansıyabilir. Bu nedenle tercih yapmaktan vazgeçmeyip bu fırsatı değerlendirmeniz yararınıza olacaktır. Zira çoğu programın kontenjanları bu ek yerleştirmede de dolmayacak.

Yeni durumda tercih hakkını ekstradan kaç aday kazanacak kısaca onların sayılarını açıklamaya çalışayım.

TYT'de 140-150 arasında kalıp daha önceden tercih yapamayan 390 bin aday yeni durumda 2 yıllık okulları tercih hakkını elde edecek.

Sayısal puan türünde 170-180 arasında kalıp daha önceden lisans tercihi yapamayan 93 bin 600 aday yeni durumda 4 yıllık sayısal programları tercih hakkını elde edecek.

Sözel puan türünde 170-180 arasında kalıp daha önceden lisans tercihi yapamayan 142 bin 300 aday yeni durumda 4 yıllık sözel programları tercih hakkını elde edecek.

E.A. puan türünde 170-180 arasında kalıp daha önceden lisans tercihi yapamayan 171 bin 600 aday yeni durumda 4 yıllık E.A. programları tercih hakkını elde edecek.

Dil puan türünde 170-180 arasında kalıp daha önceden lisans tercihi yapamayan 5 bin 42 aday yeni durumda 4 yıllık dil programlarını tercih hakkını elde edecek.

Buradaki toplam aday sayısını yukarıdaki sayıları toplayarak bulmaya kalkmayın. Sözel, Sayısal, EA ve Dil alanında tekil aday sayısının 180-200 bin civarında olacağını tahmin ediyoruz.

İlk ek yerleştirme sonrasında boş kalan kontenjanları ve ÖSYM'nin ikinci ek yerleştirme için uygulayacağı kuralları bu içerikte yazdık. Ayrıca aşağıdaki dosyaları puan türlerine göre ayrı ayrı çalıştık. Tercih kılavuzu çıkana değin bu dosyalardaki verilerden yararlanarak tercih hazırlıklarınızı yapabilirsiniz. Zira puanlarınızı da artık biliyorsunuz. Ayrıca sıra ile tercih yapmayacağınızı ve sadece puanlarınızla bu tercihleri yapacağınızı da sakın unutmayın... 

İstediğiniz dosyayı aşağıdaki linklerden indirip inceleyebilirsiniz.

Sözel puan türündeki boş kontenjan dosyasını indirmek için tıklayınız...

Sayısal puan türündeki boş kontenjan dosyasını indirmek için tıklayınız...

E.A. puan türündeki boş kontenjan dosyasını indirmek için tıklayınız...

Dil puan türündeki boş kontenjan dosyasını indirmek için tıklayınız...

TYT puan türündeki boş kontenjan dosyasını indirmek için tıklayınız...

----------

Ek Kontenjan özet tablolarını indirmek için tıklayınız.



Yorumlar

  1. Salim Hocam acaba kontejyanların bu seneye mahsus oldukça boş kalması nedeniyle AYT tercih barajını 160'a düşürme ihtimalleri olur mu? Bu sene yapılan istikrarsız sınav nedeniyle AYT barajını 170'e çekmek çok bir iş yaramadı gibi görünüyor. 160 olmalıydı. Twitter'dan size yazmak istedim ancak sosyal medya hesabım yok. Sizler gibi hocalar sayesinde öğrencilerin sesini birazcık duyuyorlar. Yoksa sorunu anlamayacaklardı yine. Sizden çok rica ederim bu konuda bizlerin tekrar sesi olursanız. İyi çalışmalar dilerim
    Ali Ozan

    YanıtlaSil
  2. Hocam sizce bu 390 bin adayın kaç bini tercih yapar

    YanıtlaSil
  3. merhaba bilgisayar öğretim teknnolojileri öğretmenliği bölümünde mühendislik barajı (300 bin) mı var?

    YanıtlaSil
  4. Hocam sozelde puanim yuksek. Ama esit agirlikta 5 puanla baraja takildim. İstedigim bolum acik ogretim 4 senelik. Saglik personeli olarak calistigimdan uzaktan okumak daha kolay benim icin. Ama 170 alan 4 senelik açıköğretim secebilirken ben 165 ile acikogretim esit agirlik 4 senelik bolumu secemiyorum. Sozelde puanim yuksek ama istedigim acikogretim bolumune giremiyorumm. Kimsenin hakkini yedigimiz bolumler degilki bunlar hepsi bombos kalmis bu nasil bir ayarlama bu nasil bir is? :-o

    YanıtlaSil
  5. Bunların taban puanı olusmusmu

    YanıtlaSil
  6. Hocam sizce boş kalan kontejanlar için 3. Bi tercih yapılır mı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...