An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...

 2023 YKS sonuçları açıklandı. Dün bu yazıyı yazdığım sırada ÖSYM henüz sınavla ilgili sayısal bilgileri ve 2023 tercih kılavuzunu yayınlamamıştı. Akşama doğru her iki dosya da geldi ve seri bir çalışma ile bilgilendirme içeriklerini hazırlamaya başladık. Aşağıda kaleme aldığım sınav analizi daha çok bireysel öğrenci sonuçları üzerinden yapmaya çalıştığım değerlendirmelerdir. Süreç boyunca farklı yazı, dosya, rapor ve içerikle bu platformdan paylaşımlarımı yapacağım. Umarım güzel bir tercih dönemi yaşarız hep birlikte... 

2023 YKS puanları itibariyle 2022 YKS'ye büyük ölçüde benzerlik gösteriyor. Bu da testlerin ortalama ve standart sapma değerlerinde anlamlı bir değişikliğin yaşanmadığını ve küçük farklılıklarla 2022'ye benzer bir tablonun oluştuğunu gösteriyor.

Sıralamalar tabi ki çok önemli. Zira tercihlerinizi puanlar üzerinden değil sıralamalar üzerinden oluşturacaksınız. Puan benzerliği eğer sıralama benzerliği ile dengedeyse o zaman puanlar bir tercih parametresi olarak kullanılabilir ama burada aynı benzerliği yakalamak elbette mümkün değil, farklılıklar var.

Sıralamalarda ise spektrumun tamamında 2022 ile bir benzerlik elbette söz konusu değil. Ancak çok uzak olduğuna da şahit olmadık ilk sonuçlar itibariyle. 

İlk 50 bin bölgesinde TYT, Sayısal ve Sözel 2022 ile dengeli bir dağılım içindeyken eşit ağırlıklıda 2023 sıraları daha iyi bir durumda. Burada en kritik gerileme dil puan türünde yaşanmışa benziyor. Aday artışının yüzde 100 olması etkili olmuş.

İlk 300 binlik bölgede TYT ve Sayısal sıralamada bir miktar gerilemenin hissedilir düzeyde olduğunu görüyoruz. Sözelde fark yine az ve dengede. Eşit ağırlıkta ise yine 2023 sonuçları çok daha avantajlı. Dilde sıralama kaybı devam ediyor.

1 milyonluk bölgeye geldiğimizde ise TYT ve Sayısalda sıralama kaybı yine ön dilimlerde olduğu oranda yaşanmışken sözelde denge durumu devam ediyor ve eşit ağırlıkta da 2022 ile büyük benzerlikler içeriyor.

Puan türleri itibariyle en keyifli puan türünün EA, en sıkıntılı puan türünün ise Dil olduğunu, onu TYT'nin ve kısmen sayısalın izlediğini belirtebilirim.

Peki bu sonuçlar okulların taban puan ve sıralarına nasıl yansıyacak?

Henüz kılavuz verilerine ulaşamadığımız için kontenjan trafiğindeki değişikliği bilmiyoruz. Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak depremzede, şehit-gazi yakını ve 34 yaş üstü kadın kontenjanlarının da olması nispeten kontenjan toplamlarını artıracak bir unsur. Geçen yıl 1 milyon 22 bin olan tercih kontenjanlarının bu yıl 1 milyon 70 bine çıkacağını düşünüyoruz. Bu artış yaşanırsa doğal olarak okulların taban puan ve sıralarının yükselme eğilimini baskılayan olumlu bir durum da yaşanabilir.

Okulların taban puan ve sıralarını mevcut öğrenciler yani sizler ve tercihleriniz belirleyecek. Tercihlerinizi belirlerken 2022 yılında oluşmuş sıralama değerleri üzerinden listelerinizi hazırlayacaksınız. 2021 yılında çoğu okulun taban puan ve sırası oluşmadığı için geçen yıl tercihler biraz ezbere yapılmış ve bu durumdan dolayı çoğu programın taban sıraları daha makul düzeyde çıkmıştı. Bu yıl yeni açılacak programlar hariç her bölümün 2022'ye ait bir referans sırası olacağından daha bilindik ve daha rasyonel seçimler yapacaksınız. Bu da tercih yığılmalarının bölümlerde daha dengeli olmasını sağlayacak ve özellikle puan ve sırası çok düşük çıkmış bölümlerde puan ve sıra artışını tetikleyecek bir sonuç üretebilir. Üst taban puan dilimlerinde büyük değişiklikler beklemiyoruz ama alt dilimlerde kıyasıya bir yarışa gireceğiniz görülüyor. Geçen yıl eksi netle girilen az sayıda bölüm olmuştu. Bu sene öyle bir durumun yaşanma olasılığının zayıf olduğunu söyleyebilirim.

Bilinçli ve sağlam veriye dayalı tercihler nedeniyle sürpriz kötü sonuçlarla karşılaşmamanız için tercih listelerinin üst sıralarından ziyade alt sıralarını daha geniş ve derinlikli bir spektrumdan oluşturmanız ve hayal gücünüzü sadece üst tercihlerde zorlayıp alt sıraları yeterince sağlama almanızı öneriyorum.

Tercihin en kolay olduğu yıllardan birini yaşayacaksınız. Sürprizler yok. Sonuçlar dengeli. Kontenjanlarda da kayda değer bir değişiklik olmazsa 2022'ye benzer bir tablonun yaşanması kaçınılmaz. Her şeye rağmen yine de temkini elden bırakmamanız gereken bir yıl. 

Sonuçlar üniversitelerin doluluk oranını yine en üst düzeye çıkaracak boyutta. Geçen yıl yüzde 98,4 olan doluluk oranının yine yüzde 98-99 bandına erişeceğini ve çok az boşluk kalacağını düşünüyorum. Boşlukların önemli bir kısmı da sıralama barajı olan mühendisliklerde yaşanabilir yine...

Kılavuz verilerine göre en çok merak edilen şey hangi bölümde kontenjan trafiğinde nasıl bir hareketlilik yaşandığı. Artan var, azalan var, değişmeyen var. Yeni açılan ya da kapananlar var... 700 küsur sayfalık kılavuzun tamamını iki özet dosyada bilginize sunuyorum. İlerleyen günlerde bölüm bölüm, okul okul ayrıntılı verileri de bu blogdan paylaşacağım. İsim zikretmeden dosyaları kendi el emeği göz nuru gibi yayınlayıp pazarlayanlara söyleyecek söz bulamam elbette ama isim vererek yayınlayabilirsiniz mahsuru yok...

Şimdi özet tablolara bakabilirsiniz...

Lisans programlarında (4 yıllıklar) ne olup ne bitmiş bakmak için tıklayın...

Önlisans programlarında (2 yıllıklar) ne olup ne bitmiş bakmak için tıklayın


Yorumlar

  1. Yanıtlar
    1. Linkin üzerine gelerek yeni sekmede aç seçeneğine tıklayın

      Sil
  2. hocam hukukta 40kya kadar geriler mi devlet sizce

    YanıtlaSil
  3. Kıymetli hocam, dosyalar açılmıyor...

    YanıtlaSil
  4. Emeğinize sağlık hocam.

    YanıtlaSil
  5. emekleriniz için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  6. Açılmıyor değeli hocam

    YanıtlaSil
  7. walla mükemmelsiniz hocam. bu dosyayı nasıl oluşturabildiniz gerçekten şaşkınım :)

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Emeğinize sağlık ,paylaşımınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. Hocam ilk 10 binde İTÜ ODTÜ boun bayağı kontenjan azaltmış. İlk 10 binde sıralamalar nasıl değişir?

    YanıtlaSil
  11. Emeğinize sağlık hocam çok yardımcı oldu bu grafikler.

    YanıtlaSil
  12. merhabalar hocam sayısal 350 k ile depremzede ek kontenjanından hemşirelik gelebilir mi yada vakıf üniversitelerindeki birer kişilik kontenjandan

    YanıtlaSil
  13. Tşk ederiz hocam

    YanıtlaSil
  14. emeğinize sağlık Salim Hocam, çok kıymetli bir çalışma.

    YanıtlaSil
  15. Hocam 2023 YKS bilgileri yök atlas da ne zaman yayinlanir

    YanıtlaSil
  16. Emeğinize sağlık. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  17. Iyi bir çalışma olmuş. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  18. Teşekkür ederim
    Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  19. Hocam Bilgisayar mühendisliği 140k 150k arasi gerileme olur mu

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...