Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

YKS tercihleri dün (27 Temmuz Perşembe) resmi olarak başladı. Artık tercih yapma hakkı olan 2 milyon 895 bin adaydan biriysen elde ettiğin puanlar veya sıralarla tercih listeni hazırlamak için harekete geçme zamanı. Bu süreçte tercih listeni hazırlamanın bir çok yolu var. Bilgiye erişim çok kolay. Doğrudan ÖSYS kılavuzunu kullanabileceğin gibi YÖK atlas ya da diğer özel tercih sistemleri gibi dijital platformları kullanmak mümkün. Önemli olan, doğru, pratik ve güncel bilgi içeren bir platform olsun. 

ÖSYM her yıl standardı önceden belirlenmiş bir kılavuz hazırlar. Bu kılavuzda hem bu yılın program bilgileri hem de bu programlar şayet bir önceki yıl öğrenci almışsa geçen yıl oluşan puan, sıra gibi referans bilgileri yayınlanır. Referans bilgilerin verilmesinin amacı, öğrencilerin gücü nispetindeki programlardan oluşan bir liste hazırlamasını sağlamak ve tercihin olası kötü sürprizinden korumaktır. Ancak tercihin şans faktörünü etkileyen ve kılavuza girmeyen daha bir çok parametre bulunur. Örneğin hazırlayıp aşağıda bilginize sunduğumuz tablolarda da bulamayacağınız daha bir çok parametreden söz edilebilir.

Bizim her yıl aslında var olan bilgileri yeniden derleyerek böyle bir tablo hazırlamadaki amacımız, çok estetik kaygılarla hazırlanmayan ve öğrencinin yöneldiği programı yüzlerce sayfada taramasına sebep olacak resmi bir kılavuzu daha rantabl ve kullanışlı hale getirmek. Bir de kılavuzda olmayan ama işe yaradığını düşündüğümüz bazı verileri bu tablolar aracılığıyla bilginize sunmak ve tercihlerinizi daha hassas dengeye oturtarak hazırlamanıza yardımcı olmak.

Şimdi aşağıdaki linklerden indireceğiniz dosyaları nasıl okumanız ve değerlendirmeniz gerektiğine dair bir info bilgi verelim ve sonra da sizi daha fazla bekletmeden listelerle buluşturalım. 

Bu yazıyı okumadan doğrudan tablolara yürümenizi hiç istemeyiz. Anlamayabileceğiniz ya da anlamlandıramayacağınız pek çok veri ve sayı ile karşılaşacaksınız. Çünkü her sütunu uzun uzun açıklayıcı başlıklarla yazamadık. Zira sayfaya daha çok bilgi sığdıralım istedik.

İkinci olarak bu dosyayı kaç piksel olursa olsun bir mobil cihazda görüntülemek isterseniz ona da gözünüzün feri yetmeyebilir. Tavsiyemiz adobe reader programı yüklü bir PC'de ya da geniş ekran bir tablette açmanız. İsterseniz ilgi duyduğunuz programların olduğu sayfanın çıktısını alıp kağıt üzerinde de tercihlerinizi çalışabilirsiniz. Karar sizin.

Üçüncü olarak kılavuzda ne varsa burada da tercih listelerine girecek tüm programlar eksiksiz var. Hocam psikolojiyi bulamadım, çocuk gelişimi niye bu kadar az... gibi tam bakmadan yazacağınız soru ve taleplere sadece gülüp geçeceğiz. Burada olmayan programlar sadece KKTC uyruklu öğrencilere has Devlet üniversitelerindeki az sayıda programlardır. Sayfa sayısını gereksiz artırmasın ve mizanpaj işi uzun sürmesin diye zaten çok da tercih edilmeyen o programları liste dışı bıraktık. Türk vatandaşı olan öğrenciyi ilgilendirmiyor zaten

Dosyaları puan türüne uygun hazırladık. Dil öğrencisi sözel bölümü ne yapsın ya da sayısalcı eşit ağırlıklara niye baksın? Gereksiz megabayt trafiği yaratıp da internet limitlerinizi sömürmeyelim istedik. Öğrenci adam için önemli şeyler bunlar...

Her dosyada o puan türündeki bölümleri de alfabetik dizin içinde verdik. Mesela sayısal dosyada ilk sayfa Acil Yardım ve Afet Yönetimi ile başlıyor, son sayfa zootekni ile kapanıyor. Diğer tüm bölümler aradaki 81 sayfada alfabetik dizilimler yer alıyor zaten.

Aynı bölümü doğal olarak aynı grupta topladık. Genelde tercihler bölüm odaklı olduğundan aynı bölümün tüm üniversitelerini de listenin tamamında bir arada göreceksiniz. Oradaki dizilim ise taban puanı en yüksek olandan en düşük olana doğru. Listenin üstündekiler yüksek sıralı yerler, altındakiler ise düşük sıralı yerler olacak.

Bazen bir program tek sayfaya sığmayacak sayıda pek çok üniversitede bulunuyor. İşte onları da devam eden sayfada kaldığı yerden sürdürdük ve program başlığına da önceki sayfanın devamı olduğu hatırlatmasını yazdık.

Şimdi gelelim her bir sütunu ve satırı nasıl değerlendireceğinize. Şimdi görsel destekli neler olduğunu anlatalım.


Her tablonun en üstünde o programın başlığını göreceksiniz. İlk 2 sütun o programın hangi il ve o ilin hangi ilçesindeki bir üniversitede eğitim verdiği ili ve yeri sütunu. Özellikle büyük kentlerde üniversitelerin farklı lokasyonlarda olması belirleyici bir unsur. Adrese uzaklık ya da yakınlık da bir tercih parametresi. Bunu görün istedik. Üçüncü sütunda o üniversitenin devlet mi vakıf mı yoksa başka tür bir üniversite mi olduğunu görmenizi arzu ettik. Dördüncü sütunda programın ÖSYM aday işlemleri sistemine girişte kullanılacak kodunu verdik. Beş ve altıncı sütunlar ise programın hangi üniversite ve o üniversitenin hangi fakülte ya da yüksekokulunda bulunduğu yazdık. Son iki sütunda ise programın hangi burs ve öğretim şeklinde olduğunun ve varsa dil cinsiyet ya da bir başka özel durumu onu görmenizi sağladık. Tabloların bu kısmını aslında bölümün kimlik bilgisi olarak da düşünebilirsiniz.


Tabloların sonraki sütunu o satırdaki programın 2022 yılında aldığı en zayıf ve en iyi öğrencinin sıralamasını görmenizi sağlıyor. Buradan o programın hangi aralıktaki öğrencilere hitap ettiğini de yorumlayabilirsiniz aslında. Burada puanı verme gereği duymadık zira hem puanla değil sırayla seçimlerinizi yapacaksınız deyip hem de puanı tabloda dayamak mantıksız olurdu. Bu bilginin hemen ardından o programların bu sene alınacak genel, okul birincisi, şehit ve gazi yakını, depremzede ve 34 yaş üstü kadın kontenjanlarını bilgilendirme amacıyla sunduk. Hemen yanında da toplam kontenjanları görün istedik. Asıl önemli bilgi o programların 2022 yılındaki kontenjandan farklı olarak ne kadar değiştiğini tek tek göstermekti. Geçen yıldan bu yıla azalmış olanları kırmızı fontla, artmış olanları ise yeşil fontla listeledik.


Tablonun devam eden sütununda ücretli ya da kısmi burslu programların eğitim ücretlerini doğrudan listede görmenizin yararlı olacağını düşündük. Burası Nur Erdem Özeren hoca ile birlikte çalıştığımız ve üniversitelerin de ücretleri web sitelerinde ilan ederken her birinin farklı yöntem ve içerikle sundukları değerli bir bilgi alanıdır. Tercihin biraz da bütçe işi olduğunun farkındayız ve bunu da bir parametre olarak referans alacağınız bilgi olsun diye hazırladık. Üniversitelerin sunum şeklini yanlış anlayıp ücretlerini yanlış girdiğimiz veriler olabilir mi? Elbette olabilir, insanız. Her ne kadar azami dikkat göstererek derlesek de gözümüzden kaçan ya da giriş yaparken yanlış girdiğimiz ücret verileri olabilir. Bu nedenle son kontrolleri üniversitelerin web adresinden teyit etmenizi öneririz. Devam eden sütun ise o programın 2022 yılındaki hikayesini anlatıyor aslında. Kaç genel kontenjanı varmış, kaç aday yerleşmiş doluluk oranını ne ölçüde sağlamış gibi... Asıl önemli bir bilgi ise o programın geçen yıl kaç tercih listesine girdiği. Onu da tercih S. sütununda gösterdik. Hemen yanındaki yönelim sütunu ise 1 kontenjan için kuyruğa kaç adayın girdiği bilgisi. Nicelik bakımından rakip profiliniz hakkında fikir sahibi olabileceksiniz bu veri ile.


Tabloların sütunlarını son olarak şu bilgilerle bağladık. 2022 verilerini biliyoruz da ondan 3 sene evvel nasıl bir sıralama trafiği oluşmuş? Nereden nereye gelmiş ya da neredeymiş nereye düşmüş? İşte bu bilgi önceki son 3 yılın programdaki taban sıralama trafiği. Onun devamında bir de okul birincilerini düşündük ve onlar için de geçen yılın okul birincilerinin hikayesini anlattık o 3 sütunda. Son olarak kılavuzdaki özel koşul maddelerini de görün ve varsa özel bir durumu bunlara da dikkat edin diye düşündük.

Hocam peki anladık şimdi tüm tabloları sular seller gibi yorumlarız diyorsanız tamamdır. O halde gelsin dosyalar...




Not 1) Emeğe saygılı olduğunuzdan ve dosyaları isimsiz ve izinsiz paylaşmayacağınızdan çok eminim. Güveniyorum size....

Not 2) Dosyaların açılmaması üç sebebe bağlı olabilir. a) Cihazınızın güvenlik protokolü ilgili linkleri zararlı içerik olarak tanımlıyor olabilir. b) Cihazınızda bir pdf görüntüleme programı yüklü olmayabilir. c) Amatör bir hosting kullandığım için indirme trafiği ağır işliyor olabilir. Tek tek göndermek isterim ama bu mümkün değil... 


Yorumlar

  1. Rehber Koçum Turan Hoca28 Temmuz 2023 04:38

    Elinize, fikrinize sağlık değerli hocam. Tek kişilik dev kadrosunuz siz. Ülkenin göz akı hocamız. Hep var olunuz.

    YanıtlaSil
  2. Salim Hocam emeğinize bereket. Yardımcı olmaya yardımcı bir kaynak. Kılavuzlara kılavuzluk ediyorsunuz.

    YanıtlaSil
  3. hocam excel formatını da paylaşsaydınız filtreleme yapardık...
    Mümkün mu acaba ? Teşekkür ederim.
    kamilkarakurt@gmail.com

    YanıtlaSil
  4. HOCAM YILLARDIR SENİN TABLOLARINDAN YARARLANIYORUM. HAKKINI HELAL ET. EMEĞİNE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  5. Elinize emeğinize sağlık sayın hocam...

    YanıtlaSil
  6. Günlerdir bu listeyi bekliyordum hocam, ellerinize sağlık. Artık aklımıza bir şey takılmadan rahatça tercih yapabiliriz

    YanıtlaSil
  7. Salim hocam, çok teşekkür ederiz biz rehber öğretmenler her yıl bilgilerinizden faydalanıyoruz .

    YanıtlaSil
  8. eren hoca bir burası iki efso

    YanıtlaSil
  9. UNSALİM'E EREN HOCA SAYESİNDE EKŞİ SÖZLÜK'TEN ULAŞTIM. CANSIN FİLOZOF BEY

    YanıtlaSil
  10. Hocam çok yararlı bir tablo olmuş elinize sağlık. Geçen seneki gibi taban sıralama tahmini yapacak mısınız ?

    YanıtlaSil
  11. Hocam ücretler yazmıyor

    YanıtlaSil
  12. Tamamdır hocam yazıyormuş

    YanıtlaSil
  13. Salim Hocam çok teşekkür ederim. Emeğinize sağlık. Her zaman olduğu gibi çok yararlanıyorum çalışmalarınızdan. Hakkınızı helal edin.

    YanıtlaSil
  14. Emeginiz çok kıymetli,

    YanıtlaSil
  15. 7 yıl önce tanıştım salim hocamla. seneler geçti, okuduk bitti. çalışıyoruz. ama hala salim hocam tek geçiyor bu konuda. çevremde kime lazımsa direkt linkini paylaşıyorum. emeğinize sağlık hocam.

    YanıtlaSil
  16. elinize ve emeğinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...