YGS Sonuçlarını Sizler İçin Yorumladım...


YGS sonuçlarına puan ve sıralama değerleri üzerinden ayrı ayrı bakmak ve değerlendirmeyi bu iki sayısal veri üzerinden yapmak doğru olacaktır.
Puan olarak sonuçları incelediğimizde 2015 yılından çok uzaklaşmış puanlar görmedik. Genel olarak aday öğrenciler geçen yıla eşdeğer ya da yakın puanlarla sınav sürecini tamamladılar.

Ancak bu sınav aynı zamanda bir de sıralama sınavı. Adayların elde ettiği sıralama değerlerine baktığımızda 2015 ile yakından uzaktan ilgisi olmayan çok önemli gerilemeler yaşandı.  Bunun sebebi Türkiye ortalamalarının beklenenden daha yüksek oranda artması.

2015 Yılına göre Türkçe testinde %8,52 Matematik testinde %6,34, Fen Bilimleri testinde %2,88 daha iyi bir sınav performansı çıktığı görülüyor. Sadece Sosyal bilimler testi genel olarak çok sapmanın yaşanmadığı bir sınav olmuş. Bunda da Felsefe ve Din Kültürü sorularının dengeleyici etkisi olduğu görülüyor. Eğer bu iki derse ait sorular daha az zorluk derecesine sahip olsaydı Sosyal Bilimlerde net artışı yüksek olurdu.



Matematik ve Fen Bilimleri testinde iptal edildiği için doğru kabul edilen 2 sorunun ortalamaları yükselttiği görülüyor. Sayet bu 2 soru iptali gerektirecek yanlışlık içermiyor olsaydı 2014 yılındaki sıralama değerlerine daha yakın değerlerle karşılaşmamız olasıydı.

Geçen yıl toplamda 160 sorudan 36,30 netlik bir başarı ortalaması ile çıkan adaylar bu yıl aynı sayıda soru barındıran sınavdan 43,45 netlik bir ortalama ile çıktılar. Son yılların en yüksek ortalaması denebilir.

2015 Yılına göre net başarısında %17,88’lik bir gelişme sağlandığı görülüyor. Bu sonuçlar sınava katılan aday profilinin bir anda bu düzeyde bir değişim gösterdiği anlamına gelmez. Tamamen sınavın soru yapısı ve kolaylık derecesiyle ilişkili olduğunu düşünüyorum.

Arka arkaya iki yıla ait sınavın sayısal verilerinin bu denli değişim göstermesi ölçme değerlendirme tekniği açısından eleştiriyi fazlasıyla hak ediyor.

Mesele sınavın zor veya kolay olması değil, iki yıl arasında bu kadar fark yaratacak bir soru yapısı ile sınavı yapılandırmak.

Sınava katılan adayların yığınak noktasında da önemli bir sapma olduğu görülüyor.

Özellikle toplamda 50 netten 145 nete varıncaya kadar seyir hep son 2 yılın daha yukarısında seyretmiş.


Özetle ortalamaların yükselmesi ilk 5 bininci adaydan itibaren bir domino etkisi yaratmış ve 1 milyonuncu adaya varıncaya kadar bu etki etkinliğini hep sürdürmüş. Bu demek oluyor ki 50 ile 145 arasında toplam nete ulaşan adayların önemli bir bölümü sıralamada beklediği değerlerin gerisinde kalmış. Hatta bazı aralıklarda bu değerler 100 bine varan sapmalara yol açmış.

Bu sıralama sapmaları elbette adayların tercih performansını etkileyecektir. Ancak LYS’ye giriş süreci üzerinde çok önemli bir etki yaratmayacaktır.

Bu sonuçlarla birlikte LYS’nin daha önemli bir sınav olacaı gerçeği ile yüzyüze bulunuyoruz.

Adaylar morallerini bozmadan süreci devam ettirirlerse YGS’de kaybettiklerini düşündükleri sıralama değerlerini LYS’de ufak dokunuşlarla kapatabileceklerdir. LYS’nin zorluk kolaylık derecesi de bunda etkili olacak elbette.

Sınav sonuçlarına barajları geçen aday sayıları itibariyle bakmanın da önemli olduğunu düşünüyorum.

Geçen yıl 1 Milyon 369 Bin 147 aday 180 barajını en az bir puan türünde geçerek LYS’ye başvuru hakkı kazanmıştı. Ortalamalardaki artış nedeniyle bu yıl 1 Milyon 600 bin 49 aday bu başarıyı yakaladı. Özetle 221 bin kadar daha fazla sayıda aday bu hakkı kazanmış oldu. Bu da LYS’ye başvuruları artıracak bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Bu yıl değiştirilen ve150 olarak kabul edilen 2 yıllık okulları tercih etme barajını geçen aday sayısında da önemli bir artış olduğu görülüyor. 1 Milyon 879 bin 812 aday aslında bir şekilde temmuz ayında tercih yapmaya hak kazandı.

Elenen aday sayısının geçen yıla oranla
düşmesi sınav adına olumlu bir gelişme.

Yorumlar

  1. Ösym nin sonuclari okul saatinde aciklamasinida ayrica bir eziyettir. Öğrenci üzüntüsünü hayal kirikligini ulu orta yasamak zorunda birakiliyor.hafta sonu aciklansa cocuk ilk soku evde yasasa ne olur sanki

    YanıtlaSil
  2. Hocam lys netlerini ve genel mf siralamamizi hesaplayip az bucuk bigi sahibi olmak icin,sitelerdeki siralamalari mi ayarlayip hesaplamayaliyiz yoksa puanlarimi? Cok fazla bi degisiklik oldu cunku gecen senelere gore haliyle netleri yazinca daha iyi bi siralama geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında içinde bizim de çalışıp hadi hesaplayın dediğimiz pek çok programın %100 doğru hesaplayabilme şansı yok. 2014 Hesaplamalarını kullanırsanız geçen yıla oranla daha anlamlı sonuçlar görüntülemiş olursunuz.

      Sil
  3. Benim ygs5 puanim 258 siralamam 608 bin , ygs6 puanim 230 siralamam 710 bin esit agirlik ogrencisiyim sizce lys icin nasil bir durum olur benim icin,uluslar arasi ticaret ve finansman istiyorum sizce bu durumda olabilir mi ?

    YanıtlaSil
  4. Esit agirlik ogrencisiyim ygs5 puanim 258 siralamam 608 bin , ygs6 puanim 230 siralamam 710 bin uluslararasi ticaret ve finansman istiyorum ingilizce lys benim icin nasil olmasi bu durumda istedigim yer olur mu yardimci olabilir misiniz ?

    YanıtlaSil
  5. Hocam, Öğrenci Koçuyum, Allah kısmet ederse PDR yüksek lisansımı alıp Rehber de olmak istiyorum çünkü işimi cidden çok seviyor ve ciddiye alıyorum. Sizi öğrencilerim sayesinde keşfettim ve tabiri caizse hayranınız oldum!! Twitter kullanmadığım için oradan yazamadım ama tüm twitlerinizi okudum! Öğrencilere günlerdir anlatmaya çalıştığımı bir çırpıda o kadar güzel anlatmışsınız ki!!! Özellikle LYS ortalamanın üstünde zor olmak zorunda yoksa yazık olur deyişime sizin gibi birinden destek bulmuş olmak beni çok mutlu etti! Bir gün tanışmak dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Umarım tanışır ve mesleki deneyimlerimizi paylaşma fırsatı yakalarız. Saygılar...

      Sil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...