Akademik Programlarda Senaryo Geçen Yıl Nasıl İlerledi?

Yeni kılavuz çıkıncaya kadar adayların en çok merak ettiği konu tercihe sunulan bölümlerin derli toplu tek bir dosyada özet bilgilerine erişmektir. İşte biz de bunu bildiğimiz için size çok özel 6 sayfalık bir çizelge hazırladık. Öncelikle bu dosyadaki programlar bizzat bu yıl seçeceğiniz programlar değil, geçen yıl tercihe sunulan programlardır, bu notu düşelim.

Bu yılki ne zaman çıkacak? 27 Haziran tarihi itibariyle kılavuzun yayınlanması bekleniyor. Kılavuz yayınlanır yayınlanmaz, taze taze onu da yayınlarız.

Peki! Ne mi var bu çizelgede?
Çok şey var aslında...

2015 Yılına ait kılavuzda yüzlerce sayfada yer alan ve her birini tek tek kıyaslamakta zorlanacağınız devlet üniversitelerinin yüzlerce lisans programı var.

Peki niye vakıflar yok?

Çünkü vakıflarda aynı programda en üst sıradaki ile en alt sıradaki arasında o kadar büyük farklar oluşuyor ki; buraya onu da alsaydık sizin için sağlıklı bir dosya olmayacaktı. O yüzden Vakıf, Kıbrıs ve Yabancı Üniversitelerin programını bu listede devre dışı bıraktık.

Öte yandan bu listedeki programlar yüzyüze eğitim alabileceğiniz lisans programlarını içeriyor. Açıköğretim ve Uzaktan Eğitim modeliyle öğrenim hayatını sürdüren programları da bu listeye almadık. Çünkü onların da reel değeri örgün programlara göre çok daha alt düzeyde seyretmektedir.

Özetle bu liste Devlet Üniversitelerinin örgün lisans programlarından oluştu. Önlisans programlarının bir listesini de aynı yöntemle ileride yapabiliriz.

Şimdi gelelim listede neler olduğuna...

Alfabetik olarak geçen yıl kılavuzda yer alan tüm lisans programları yer alıyor. Bu programların bu yıl olası hangi puan türü ile öğrenci alacağını da satır başında yazdık ki hani bir karışıklık olmasın.

Bir programın kaç ayrı üniversitede veya kodda olduğunu 3. sütunda göreceksiniz. Bazı programlar tek bir yerde olabileceği gibi bazıları onlarca ayrı üniversitelerde olabilir.

4. sütunda programın geçen yılki devlet üniversitesi kontenjanını ele aldık. Bu sene ne kadar olur bilmiyoruz. Onu da 27 Haziran tarihli yeni kılavuzda görüp bilgilendireceğiz.

5. Sütunda ise geçen yıl o programa kaç adayın yerleştiğini göreceksiniz. Böylece yandaki kontenjan ile kıyaslayıp yerleşme durumunu da gözlemleyebilirsiniz. Bu aynı zamanda bölümle ilgili bir trend bilgisi de verebilir sizlere...

6. Sütunda ise doluluk oranını ele aldık. %100 olanlar full dolanlar.

7. Sütunda geçen yıl en kötü hangi sıradan bu programa adayların yerleşebildiğini göreceksiniz.

8. Sütunda ise en iyi hangi sıradaki adayların geçen yıl bu programa yerleştiklerini göreceksiniz.

Tüm bu bilgiler 2015 ÖSYS kılavuzu ve yine geçen yıl gerçekleştirilen genel yerleşme bilgileri esas alınarak düzenlenmiştir. Adayların bir bakışta geçen yılı görmelerini ve seçmek istedikleri bölümlerin durumunu rahatlıkla görebilmelerini sağlamak üzere hazırlanmıştır.

E hocam o kadar anlattın da biz bu dosyayı nasıl indireceğiz diyenlerinizi duyar gibiyim.

Dosyayı indirmek için lütfen <tıklayınız>

Hadi bakalım rastgele...


Yorumlar

  1. hocam bravo, ellerine-emeğine sağlık (@hashus78)

    YanıtlaSil
  2. hocam elinize sağlık yazılarnızı okudum keske daha önceden okusaymışşım diyorum sıkı bir takipçiniz oldum artıkk :))))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...