Kılavuzu Anlama Kılavuzu!

Sevgili üniversite adayları ve saygıdeğer veliler. Gerçi üniversite kapısına gelmiş dayanmış gençliğin dünyasında veli algısı ne kadar dominanttır karar veremedim ama sözün gelişi böyle başlayım dedim. Buna velilerin de alışması gerekiyor. Zira, okul öncesinden başlayıp, TEOG ya da SBS gibi merkezi sınavların yapıldığı döneme kadarki bir uysallık ve bağımlılık beklemek zordur gençlikten. Hakeza üniversiteye yolcu edeceğiniz kıymetli evlatlarınızın bir bölümü artık dizinizin dibinden ayrılıp, uzak ellerde kendi ayakları üstünde durmayı öğrenecek. Annem dur hemen gözlerin dolmasın, bi sonuçlar çıksın hele...

Ben ne yazacaktım yine mevzu daha ilk paragrafta nereye dayandı. Her neyse..!

Kılavuz yayınlandı biliyorsunuz. 27 Haziran Pazartesi günü 16:00 sularında ilk bilgilendirme nüshası ÖSYM'nin web adresine yüklendi ve her birimiz merakla ve hunharca kılavuzu download ederek ne olmuş ne bitmiş bakmak istedik. Bilmiyorum! Meslek icabı mıdır yoksa başka bir patolojik durum mudur benim her yıl en fazla beklediğim 3 bilgi yayınının başında Tercih kılavuzu gelir. Sınav soruları ve sonuçları ile başvuru kılavuzunu da benzer bir merakla beklerim.

Kılavuz için bilgilendirme nüshası dedik ama buradan şöyle bir yargıya varılmasın. Asıl kılavuz tercihler başladığından çıkacak ve bir sürü değişiklik olacak! Hayır..! Hiç öyle büyük beklentilere girmeyin. Asıl kılavuz ile bu kılavuz arasında hemen hemen hiç bir fark olmaz. Sadece bölümlerine ait bilgi vermeyi unutmuş bir kaç ihmalkar üniversitenin bir kaç bölümü belki eklenir, bazı bölümlerin içeriğinde yer alan yazım hataları ve varsa tashihler yapılır. Bir kaç özel koşul değişir, bir de kılavuzun tarihi ile bilgilendirme notu değiştirilir o kadar. Yani bu kılavuzdaki bilgiler büyük ölçüde %99,9 oranında doğru ve değişmeyecek bilgilerdir. Bir kere bu notu düşelim.

Bu kılavuzda ne var?

Tercih için asgari düzeyde gerekli olan her bilgi var aslında. Çok şey var okuyup da anlayana... Tercihin teknik anlamda kural ve ilkeleri var. Seçim yapılabilecek 2,4,5 ve 6 yıllık programların listesi var. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programların kontenjan bilgileri var. Lise alanına göre ek puan alınacak (bu seneki mezunlar bu cümleyi okuyunca ağlıyor) lisans programları ile sınavsız yerleşilecek önlisans programlarının alan listesi var. Özel koşullar var. Var oğlu var yani...

Hocam baktım ama bir şey anlamadım diyenler vardır mutlaka... Durum bu kadar vahimse lütfen en yakın rehber öğretmeninizle randevu tarihini şimdiden ayarlayın ve rezervasyonunuzu yaptırın. Zira bu yıl özellikle teknik desteğe en fazla ihtiyacınızın olduğu yıl olacak.

Kılavuz bu yıl yeni bir kaç verinin de ilave edilmesi ile sanayi tipi bişey olmuş. 707 sayfa! Yani bir zamanlar gazeteler tarafından okuyucuya promosyon olarak dağıtılan ansiklopedilerle güreşir. Her sayfayı okuyacaksınız diye bir kaide yok ama gözünüzde büyütmeyin. O bizim işimiz. Dipnotlarına kadar her bilgiyi kontrol etmesi gerekenler sadece bu süreçte size tercih hizmeti verecek uzman rehberlikçi meslektaşlar. Onlar bile okumuyor...

Akademisyen dağılımlarını geçen yıl vermeye başlamışlardı, bu yıl akreditasyondan TUS'a, DUS'tan KPSS'ye kadar bilumum bilgi sütunlarını içeriyor. Bir işe yarar mı? Bilmem! Meraklısı için güzel veriler bence. Merakı olmayan için ise kuru gürültü...

O halde bu kısımlara herhalde listeler oluşmaya başlayıp son rütuşlar ve ince ayarlar yapıldığı süreçte bakmanız daha caiz olacak gibi. Yine de bakın gençler boşa heba olmasın bu bilgiler...

Program kodlarını göreceksiniz Tablo 3 ve Tablo 4'de. İşte onlar aslında her bir bölümün TC kimlik numaraları. Yani tercih bildirimlerinizi AİS sistemine girerken bu kodları kullanacaksınız. Hata asla kabul etmeyecek bir bilgi hanesi, şimdiden dikkat çekeyim.

Programların adlarının bulunduğu sütun da oldukça zengin bir içeriğe sahip. Üniversiteler en üstte, bir altında fakülte ya da yüksekokul yazıyor olacak, onun altında da o fakülte veya yüksekokuldaki gitmeyi planladığınız bölümlerin adı, öğrenim şekli ve özel durumu. Özel durum dediysek öyle çok karışık değil. Yabancı Dille eğitim seçenekleri, cinsiyet koşulları vs... Bu sütun bence en önemli bilgi sütunu. Zira seçtiğiniz programın burslu mu, ücretli mi, uzaktan öğretim mi olduğunu buradan anlayacaksınız.

Öğrenim süreleri ve puan türleri en basit sütunlar. Bunu izaha bile gerek yok. Tek izah edilecek husus, hangi puan türü ile öğrenci alıyorsa OBP katkısız puanlarınızın 150 veya 180 barajlarını geçme zorunluluğu. Hocam az açar mısın?
Diyelim Tablo 3'de bir bölüm var YGS-2 puan türünde alıyor. Sen de YGS-2 puan türünde OBP katkısız olarak yani sizin jargonla söyleyim ham puan olarak 151 aldın. Tercih edebiliyorsun. Yolun açık. Ya da aynı puanın 149,989. Üzgünüm YGS-2 ile öğrenci alan Tablo 3 programlarına yanaşma. Olmayacak o iş.

Tablo 4'dekiler için ise 150 yerine 180 gerekiyor. Gerisi aynı. Sadece burada kurala uymayan açıköğretimler var. Onları seçebilmek için 150 kafi.

Seçebilmek diyorum, kazanmak değil! Bak buradaki inceliği kaçırmayın. Tercih edebilme hakkı ile kazanma şansı aynı şeyler değildir.

Programların kontenjanları da bu listede yer alıyor. Tablo 3'de YGSK ve SGK diye adlandırılmış, Tablo 4'de ise Genel kontenjan diye geçiyor. Tablo 3'de meslek liselilerin sınavsız girecekleri kontenjan SGK kontenjanı. BAĞ-KUR Emekli sandığı gibi bir espri yapmayacağım... Açılımı Sınavsız Geçiş Kontenjanı.
Puanla girilecek yerler ise YGSK kontenjanı ile alıyor. Bu sene dağılımı fifti-fifti olmuş. Geçen yıl sınavsıza daha çok aday alınıyordu.

Okul birinciliği kontenjanlarına şu an ayıracak zaman yok. Zira bunda sürecin nasıl işlediğini daha önceki yazılarımda ele almıştım yanılmıyorsam dileyen oradan bakar...

Özel koşullar çok önemli gençler. Hepsine tek tek bakmasanız bile en azından 24'lük tercih listenizde yer alan her programın özel koşulunu okuyun. Orası biraz bankaların kredi kartı sözleşmelerine benzer ama çok daha önemlidir unutmayın. Maddeye bakacaksın tabloların bittiği yerdeki özel koşullar açıklamasının olduğu bilgilerden okuyacaksın. Okumak ne zor de mi?

Şimdi zurnanın zırt dediği yere geldik.

Puanlar ve sıralar!

Öğrenci familyası hele biraz da sistemi pek bilmiyorsa kılavuzdaki puanların ve sıraların bu yıl öğrenci alınacak puanlar ve sıralar olduğunu zanneder. Her gün binlerce soru alıyorum. Daha kılavuz açıklanmadan " hocam okulların puanları ne zaman açıklanacak?" ya da kılavuz yayınlandığında "hocam ben 389 alırsam Konya Hukuk'u kazanıyorum de mi?..." gibi birbirine benzeyen binlerce soru.

Hayır sevgili gençler.

Buradaki puanlar ve sıralar geçen yıl sizinle aynı makus talihi paylaşan abilerinizin ve ablalarınızın yerleştikleri puan ve sıralarla oluşmuş değerler. Bunlar siz programın hangi profilden adaylarca tercih edildiğini görebilmeniz adına her yıl yayınlanıyor. Yoksa bu sene aynısı olacak diye bir kaide yok. Şu an her okulun puanı sıfır. Bunu daha önce de yazmıştım, yine yazıyorum. Şu an her program sıfır puanlı. Size yükledik bunlara puan tahsis etme misyonunu. Yani siz belirleyeceksiniz.

E hocam nereden bileceğiz?

Valla şansa kadere artık. Yapacak bir şey yok. Yıllardır bu iş böyle yürüyor.

Her neyse gençler sözü fazla uzattık. Genel hatlarıyla kılavuz bu yani.

Biz tabi çok kapsamlı bir inceleme sürecinden geçirdik. Twitter profilimde ara ara bazı verileri paylaştım. Hala da paylaşmaya devam ediyorum.

Öncelikle kontenjan çok şeyi belirler ve biz de bunu inceledik. 707 sayfayı 9 ve 5 sayfalık iki tablo haline getirdik. Valla güzel de oldu. En azından hangi bölüme kaç aday alınacak, ne kadarı devlete ne kadarı diğer üniversitelere bileceksiniz. Ayrıca 2015 yılının kontenjanlarıyla da kıyaslayarak karda mısınız yoksa zararda mı bunu da değerlendirme şansınız olacak.

Sözü daha fazla uzatmayalım ve lisans ve önlisans tablolarının linklerini vereyim de şöyle dikkatli bir inceleyin.

Kılavuz hayırlı olsun...

Lisans programları özet raporunu indirmek için tıklayınız...

Önlisans programları özet raporunu indirmek için tıklayınız...

Yorumlar

  1. Allah razı olsun.Bireysel danışmanlık ücretli mi?

    YanıtlaSil
  2. Hocam Ankara ve Hacettepe Üniversitelerindeki psikoloji kontenjan artışı Yıldırım Beyazıt üniversitesinin sıralamasını çok etkiler mi?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...