LYS Başvuruları ne anlama geliyor?

2016 LYS'lere başvuran aday sayılarını her ne kadar ÖSYM kurumsel web sitesinden yayınlamasa da gazete haberleri ile bu sayılar kamuoyuna yansıdı. Normal başvurular 14 Nisan tarihinde tamamlanmasına rağmen güvenlik gerekçesi ile ülkenin güneydoğusundaki bazı illerde başvuruyu kaçıran adaylara ve güvenlik görevlilerine 3 Mayıs 2016 tarihine kadar ek bir başvuru hakkı verildi. Diğer bir ifade ile başvurular tam olarak 3 Mayıs 2016 Salı günü tamamlandı.

Başvurular dijital ortamda alınmasına ve 3 Mayıs'ta tamamlanmasına rağmen kaç adayın bu sınavlara başvuru yaptığını ÖSYM bu yazının yayına hazırlandığı tarihe kadar resmi web adresinden duyurma gereği duymadı. Zira bu sayılara önemsiz bir istatistik gözüyle bakıyor olmalılar.

Bir sıralama savaşı olarak ilerleyen sistemde, sınava başvuran aday sayısı hiç de önemsiz bir veri değildir, bir kere bunun altını çizelim. Aday, nicelik bakımından nasıl bir profil ile yarışacağını merak eder. Aday sayısındaki artış, rakip sayısının da artacağı anlamını doğurur. Genel seçim sonuçları nasıl ki seçimin bittiği akşam yayın yasaklarından hemen sonra merak ediliyorsa aday öğrenciler için de sınava dair bu tür istatistik verilerin hemen, zamanında, gecikmeden açıklanması doğru olandır. Siz kamuoyunun bilmesinde beis olamayan sınava ilişkin bu maddi değerleri zamanında yayınlayın, öğrenci, öğretmen, uzman ya da veli onu nasıl yorumlamak istiyorsa bırakın öyle yorumlasın.

Şimdi gelelim bu yılki başvuru sayılarını önceki yılla kıyaslamaya...

Bu yıl YGS'de 180 barajını geçen aday sayısında sınavın kolay oluşunun da etkisiyle hissedilir bir artış yaşanmıştı. Geçen yıl 1 Milyon 369 Bin 147 aday 180 barajını geçmeyi başarmışken bu yıl  1 Milyon 600 bin 49 aday barajı geçme başarısı gösterdi. Diğer bir ifade ile 230 Bin 902 daha fazla sayıda aday baraj geçme ve LYS'lere başvuru yapabilme hakkını elde etti. Bu artış, doğal olarak LYS başvurularına yansıyacak bir artıştı.

Tekil başvuru sayılarını incelediğimizde ise şöyle bir kıyaslama tablosu çıkıyor karşımıza...

Geçen yıl 953 Bin 280 aday LYS'lere başvuru yapmışken, yani diğer bir ifade ile 415 bin 867'si daha baştan sınava girmeyerek havlu atmışken, bu yıl 1 Milyon 73 Bin 18 aday başvuruda bulundu. Diğer bir ifade ile baştan havluyu atan aday sayısı 527 Bin 31'e yükseldi.

Bu ne demek? Şu demek...

1) Geçen yıl mezuna kalmayalım diye barajı geçme başarısı gösteren çoğu aday sınava başvuru yapmışken, bu sene kalırsak da kalalım canımız sağ olsun diyen bir kitle ile karşı karşıya olduğumuzu gördük.

2) Geçen yıl YGS'de puan ve sıralama skalası üzerinde anlamlı bir dağılım varken, bu sene şişirilmiş puanlar ve sıkışan sıralardan dolayı LYS bu düğümü çözemez diyebilecek bir kitleyle de tanıştık.

Bu iki temel gerekçenin sınavdan kaçan aday sayısını artırmada daha belirleyici olduğunu düşünüyorum.

Başvuran aday sayısı geçen yılla aynı oranda olsaydı şu anki tekil başvuru sayısı 1 Milyon 114 bin 47 olması gerekirdi. Yani aslında geçen yıla oranla bu hakkı elde eden 41 bin adayın başvuruya gerek görmediği anlaşılıyor.

Şimdi gelelim tek tek sınav başvurularına. Bunu tek tek yazmayacağım, aşağıdaki tablodan bakabilirsiniz.

Oransal olarak olmasa bile reel olarak her sınava başvuran aday sayısının arttığı görülüyor. Ancak bunun büyük anlamlar içermediğini, puan ve sıraya dayalı başarı düzeyinde çok radikal hamleler yapabilecek bir artış olmadığını söylemeliyim. Kuru gürültü dersek ayıp etmiş olur muyuz? bilemedim...

Genelde başvuru artışları çan eğrisinin üst başarı düzeyini gösteren tarafından değil de daha çok alt düzeydeki başarı hanesinden gelen adaylarla şişer. Bu da sınava katılan ve belli bir başarı düzeyinin üstündeki aday için korkulması gereken bir artış değildir.

Bu artış gösteriyor ki; eğer LYS belli bir zorluk derecesini zorlarsa bu sefer LYS'de 180 barajına takılan aday sayısında bir artış yaşanır. YGS'de hadi sen de bin bu otobüse dediğimiz yolcuların yolda dökülmesi gibi bir durum yaşanır.

Tüm bu değerlendirmeler tabi ki kişisel kanaatlerim. Henüz daha sınav yapılmadı
ve bizi nasıl bir senaryonun bekleyeceğini bilmiyoruz. Bunu da yaşadıkça görecek ve yorumlayacağız...

Son olarak şu cümle ile özetleyeyim durumu;

Sayının artmasından korkmayın. Bu değerler şansınızı büyük ölçüde değiştirmeyecektir. Siz yeterki sınav ayağını sağlam geçin...

Yorumlar

  1. Hocam özledik gerçekten yazılarınızı.Siz yeter ki yazın...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...