Son Dakika Golleri Bizim Yaşam Biçimimiz!

Lisans Yerleştirme Sınavları tüm ihtişamı ile devam ediyor. Sistemin çıbanbaşı olarak nitelenecek en önemli sınavlarından birine hatta birincisine, adaylar bu pazar girdiler. Ülkenin makus talihinin bir türlü değişmediği Matematik-Geometri Sınavı pazar sabahı uygulandı.

Haziran sıcağında sokaklarda sadece üniversite adayları ile sevimli dostlarımız sokak hayvanlarından başka kimseciklerin olmadığı bir pazar sabahı...

Matematik ve Geometri dersleri ortak dersler klasmanında yer aldıkları için bu sınavın taliplisi de epeyce çoktu. Zira LYS'nin en kalabalık sınavıydı Matematik Geometri Sınavı. 863 bin aday 135 dakika ter döktü. Kimisi soruların zorluğundan, kimisi de sıcak havadan tabiki...

Yazlık tatil sitelerinde tekavut (emekli) memur sözü olarak sosyal mecra sitelerinin fenomen söylemi haline gelmiş "esmiyor" terimi aslında Matematik-Geometri Sınavı için de kötü bir tanımlama olmaz sanırım. Zira bu sınavlar da genel olarak esmiyor. Adayları en bunaltan sınavların başında geliyor.

Yıllardır Matematik ve özellikle Geometri ile barışık bir yaşam alanı oluşturamadık. Matematik ve Geometri bize boş değil belki ama biz onlara karşı bir elektrik alamadık.

Gündelik yaşantımızla doğrudan bağlantı kuramadık hiç.

Neyse! Bu kadar geyik muhabbetinden sonra sınava dönelim.

Matematik Testi nispeten idare etti. Adaylar zorlansa da çalışanın yapabileceği, emek verenin karşılığını alabileceği bir sınavdı. Sürpriz sorularla karşılaşmadık. Müfredatın dışına pek çıkılmadı. Belki her yıl çok soru çıkan bazı konulardan daha az soru çıktı ama yine de ters köşe yapmadı en azından.

Geometri Testi için ise aynı iyimser değerlendirmeleri yapmak isterdik ama ne yazıkki adaylar zorlandıklarını beyan eden çokça tweet attılar. 

Sınavın 15. dakikasından itibaren salondan kavimler göçü yaparcasına ayrılmak nedir gençler? Bu zorluk mudur yoksa aday öğrenci önyargısı mıdır? Bilmiyorum! Önyargının payının az olmadığını düşünüyorum.

Geometri sorularının da müfredat dışı olmadığını söyleyelim. Dersin nev-i şahsına münhasır cazibesinin bu algıda payı büyük. Geçen yıl da adaylar Geometri Testinden çok güzel duygularla çıkmamışlardı zaten. Bu da demektir ki; zor da olsa ortalamalar öyle anormal derecede yerlerde sürünmeyecek.

Matematik testinde 50 soru yöneltiliyor. Geçen yıl 50 soruda 10,20 net ortalaması ile adaylar %20'lik bir başarı ile işi bitirebildiler. Geometri Testinde ise 30 soru sorulmaktadır ve adaylar geçen yıl 4,10 netlik ve  %13,7'lik bir başarı ile sınavı tamamladılar.

Bu sene ne olur? Belki matematik bir miktar artabilir. Artar dediysek 10,20'den 20,10'a çıkmaz tabiki. 11, bilemedin 12 olabilir ancak. Geometri ise zaten yeterince diplerde olduğundan öyle 1'lere 2'lere düşmez, 3 buçuk 4 arasında gider gelir diye düşünüyorum.

Ortalamanın artması demek çok nete az puan, ortalamanın düşmesi ise az nete çok puan anlamına gelir. Ancak bu değişimin hissedilir ölçülerde olması için ortalamalarda çok daha etkili değişimlerin olması beklenir. 18 Temmuz'da saçlarımız ak mı kara mı göreceğiz. Şimdilik tahminden öteye gidecek bir veri yok elimizde.

Yalnız şunu ifade etmeden geçemeyeceğim. Matematik MF ve TM puanlarının baş aktörlerinden biridir. Geometri ise zincirin neredeyse en zayıf halkası. MF-1 ve MF-4 puanı için nispeten etkili bir ders olmasına rağmen gerek MF-2 ve MF-3, gerekse TM puan türleri için olmazsa olmaz bir ders değildir Geometri. Eğer içinizde bir hezimet duygusu yaşanıyorsa bu açıdan düşünerek durum değerlendirmesini yeniden güncellemenizi tavsiye ederim.

Şimdi sınavın birinci haftası tamamlandı, sıra son haftaya geldi. Önümüzdeki hafta MF'ciler Cumartesi günü dananın kuyruğunu koparacaklar. Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Fizyoterapi gibi sağlık dallarını seçecekler için cumartesi uygulanacak Fen Bilimleri Sınavı çok önemli bir belirleyici olacak. Hakeza Biyoloji ve Kimya buradaki mukadderatı değiştirecek önemli dersler. Mühendislik hayali kuranlar için ise özellikle Fizik testinin çok önemli bir yeri var. Henüz hiç bir şey bitmiş değil.

Bu sene kolay sınavlar yılı demiştik. Fen Bilimleri Sınavının da bundan fazlasıyla nasibini alacağını düşünüyorum. Sayısalcı adayları Cumartesi günü nispeten kolay olacağını tahmin ettiğimiz bir sınav bekliyor olacak.

TM'ciler için ise Pazar günü büyük final. TM ve TS puanlarının jet yakıtı olan Edebiyat Testi imdada yetişecek. Özellikle adaylar tarafından kolay geçtiği iddia edilen Sosyal Bilimler Sınavının ardından bitirici son darbeyi Edebiyat Testi ile vuracaksınız Sözelci gençler.

TM'ciler için de durum pek farklı değil. Matematikten ve Geometriden kaçırılan puanların fazlasıyla telafi edilebileceği bir Edebiyat sınavına girecekler. Coğrafya da 24 sorusuyla önemli bir katkı sağlayacak.

Edebiyat-Coğrafya sınavının çok daha seçici bir sınav olacağı kanaatini taşıyorum. Zorluk derecesi bakımından belki Sosyal Bilimler sınavından biraz daha zor olabilir. Ama zor olabilir dediysek öyle büyük kasacak, deli edecek demiyoruz. Sabırlı olan, iyi motive olan güzel bir sınav yaşayacak, iyi sonuç alacaktır.

Havalar sıcak, çok yoruldunuz, bıktınız... anlıyorum ama bu haftayı da boş geçmemenizi ve değerlendirmenizi tavsiye ediyorum. Zira son anda yapılan tekrarlar unutulmaya en dirençli bilgiler haline gelir ve bu sınavların da özünde bilgi temelli sınavlar olduğunu bildiğinizi sanıyorum.

Bitmiş sınavların ahlarıyla, vahlarıyla kendinizi telef etmek yerine bitmemiş sınavlara odaklanın.

Zira son dakika gollerini çok seven bir ulusun evlatlarıyız...


Not: Bu günlerde devam eden Avrupa kupasında bir son dakika golü ile gruptan çıkarsak bu kavramın anayasamızın değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddeleri arasına alınmasını teklif ediyorum:)

Yorumlar

  1. Güzel bir değerlendirme olmuş.
    Emeğine sağlık ustat

    YanıtlaSil
  2. Hocam sıralamalarla ilgili size soru sormak istiyorum nasıl ulaşabilirim size

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...