Puanla tercih yapabilmek de mümkün. Nasıl mı?

Sevgili üniversite adayları,

Sizler nereleri tercih edelim diye hummalı bir çalışmanın içindeyken bizler de tercih işlemlerini kolaylaştırabilmek adına bir takım çalışmalar yapıyor ve hiç bir karşılık beklemeksizin bu blogdan paylaşıyoruz. Buradan paylaştığımız dosyalar tabi ki sadece tercih bildiriminde bulunacak adaylar için değil. Tercih danışmanlık hizmeti veren bir çok meslektaşımız da bu dosyaları kullanıp, adayların performanslarını doğru okumalarına yardımcı oluyor.


Hocam hep sıralama ile tercih yapmalısınız diyorsunuz ama niye puanla bunu yapmıyoruz, zira sistem yerleştirme esnasında sırayı değil, puanı kullanıyor.

Doğru diyorsunuz... Sistem yerleştirmede eğer eşitlik yoksa puandan başka bir veriye de bakma gereği duymuyor. Ancak arka arkaya iki yılın puan sapması hesaplanmadan puanla seçim yapmak yanıltıcı olduğu için biz uzmanlar puanı önermiyoruz. Yoksa puanlara özel bir düşmanlığımız ya da puanla bir alıp veremediğimiz yok. Ne zamanki iki yılın puanları arasında korelatif bir ilişki kurulur da eşdeğeri tespit edilebilirse o zaman puanla seçim yapabilmek de gayet mümkün ve yanıltıcı değil. Hatta daha da kolay.

İşte birazdan linkini vereceğim dosya, 2015 yılının okul puanlarını, sizin sonuç belgelerinizdeki 2016 puanlarıyla yaklaşık olarak denkleştiren bir çalışma.

Sakın ola ki şu yanılgıya düşmeyin; Hocam bu okullar bu sene kesin bu puanlarla mı alacak?

Hayır tabiki! Bu bir öngörü çalışması değil. Bu sadece bir durum tespiti.

Linkteki dosyada yayınladıklarım sadece sıralama-puan ilişkisinin iki yıl içindeki kıyaslamasıyla oluşmuş bir değer. Artabilir, azalabilir, oluşmayabilir... Her tür sürprize açık.

Genel olarak iyi puanların alınması ama sıralamada istenilen yere erişilememesi nedeniyle kırmızı puanları 2015 puanlarından daha yüksek göreceksiniz. Bu aynı zamanda hocam puan tutuyor ama sıra tutmuyor demenizin sahaya yansımış hali.

Artık kırmızı renkli puanlar tutuyorsa, sıranızın da tuttuğunu göreceksiniz. Özetle bir stabilizasyon yaptık diyebilirim.

Linkteki dosyada neler var? Şunlar var...

* 2016 Kılavuzunun Tablo-4'ünde yer alan tüm programlar var. Kafa karıştırmasın diye sadece KKTC uyruklu açık kontenjanlar dosyaya alınmadı ve son yayınlanan kılavuzda var olmasına rağmen kapatılmasına karar verilen üniversitelerin lisans programlarına da dosyada yer vermedik.

* Dosyanın yayın formatı ÖSYM'den farklı olarak Üniversite-Fakülte dizilimi ile değil, puan türü ve alfabetik bölüm adı dizilimi ile yapıldı. Zira bu tür bir dizilim tercihlerde kıyas yapmayı daha kolaylaştırıyor.

* 140 Baraj puanının değişmesi ve bazı programlara uygulanan sıralama barajlarının genişlemesi nedeniyle geçen yıl bu barajların altında gerçekleşmiş puan ve sıralar sanki bu varaj varmış gibi değiştirilerek yeniden hesaplanmıştır.

* Yukarıdakilerin dışında ÖSYS Kılavuzundaki 2015 Puan ve sıralama değerlerine dokunulmamış, yalnız 2015'de oluşmuş sıraların 2016 yılında hesaplanan puanlarla eşdeğeri bulunarak sadece sırayla değil, puanla da seçim yapılabilecek bir formata sokulmuştur. 2016 Yılının sonuçlarına göre eşdeğer puanlar kırmızı yazı karakteri ile belirtilmiştir.

* ÖSYS Kılavuzunda yer almamasına rağmen aday tercihlerinin belirlenmesinde sık başvurulan bir değişken olarak Vakıf, Kıbrıs ve Yabancı Üniversitelerin TL'ye dönüştürülmüş KDV dahil ücretleri ve hem 2015, hem de 2014 yılında kaç aday tarafından tercih listesinde gösterildiği de dosyaya ilave edilmiştir.

* Ayrıca yine ÖSYS kılavuzunda yer almayan bir bilgi olarak ilgili programların 2015 yılındaki açılan kontenjanları ve kaç adayın bu programlara yerleştikleri de listede bilginize sunulmuştur.

* Geçen yıl kontenjanı dolmayan programlar puan ve sıra hanesinde (-) ile ve kırmızı yazı karakteriyle, ilk kez bu yıl kontenjana giren yeni programlar (+) ve yeşil yazı karakteri ile, puan türü değişen programlar ise (***) ile ve mor yazı karakteri ile gösterilmiştir.

Not: Bu dosya resmi belge niteliği taşımaz ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tercihlerinizi sisteme girerken ÖSYS Kılavuzuna bakmanızı şiddetle öneririyorum.

Bu kadar sözden sonra şimdi daha fazla bekletmeyelim ve lisans programlarını yayınlayalım.

Lütfen linki tıklayınız... Bol şanslar...

2015 yılında okul birincilerinin hangi kriterlere göre (puan+sıralama) girdiğini de yine çalıştık ve alttaki linkte sadece okul birinciliği olan programları dikkate alarak listeledik. Güzel çalışıyoruz hak verin...

Okul birinciliği kriterlerine ait dosyayı indirmek için tıklayınız...

Not: Eğer bu yazıyı okuyacak kadar sabrınız yoksa lütfen dosyanın kapak sayfasındaki açıklamaları okumayı unutmayınız...


Yorumlar

  1. Hocam... İdolümsünüz başka da bir şey diyemiyorum. En aşta dediğiniz gibi, tercihlerde yardımcı olan kişiler de bu bilgileri kullanıyorlar ve siz olmasanız ne yapacağız bilmiyorum şu karışık senede. Allah bin kere razı olsun.

    YanıtlaSil
  2. Hocam kamu da neden tahminler yer almıyor anlamadım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Spekülatif yorumlardan yeterince sıkıldığımız için. Yoksa hepsinin az çok ne olacağı bilgimiz dahilinde...

      Sil
  3. hocam bu puanlara baktığım zaman sıralamam 60 bin daha kötü geliyor inşallah böyle olmaz

    YanıtlaSil
  4. Sayın hocam, çok faydalı bir grafik olmuş teşekkür ederiz. Fakat burada fakülteler yazıyor bölümler yok. tam olarak ne için kullanacağımızı anlamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bölümler her bir satır grubunun başında nasıl görmezsiniz:)

      Sil
  5. Ygsden mfye gecen bolumleri napacagiz. Çukurova hemşirelik ygs2 128 binle kapatmis ama bu yil mf3e gecmis??

    YanıtlaSil
  6. hocam yaptığınız sıralamanın hiçbir mantığı yok. geçen senenin puan-sıralama ortalamasını bu seneye uyarlamışsınız. puanlar haliyle uçmuş. bence boş işlerle uğraşmayın artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boş işlerle uğraşanları takip etmek de benzer bir durumdur Muhammed Ali, lütfen tercihlerinde başka kaynakları kullan...

      Sil
  7. hocam ellerinize sağlık, öğrencilerin bu kadar stres sıkıntıyla beklediği tercih döneminde çok faydalı olmuş. herşey için teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. hocam o zmn soyle bi durum ortaya çıkacak gibi gözüküyor.bu yıl puanlarin yükselmesi Muhtemel 😞

    YanıtlaSil
  9. acaba sınıf öğr. ve pdr neden yok hocam ?

    YanıtlaSil
  10. psikoloji neden yok hocam??

    YanıtlaSil
  11. Öncelikle o neden yok bu neden yok diye yorum atacaginiza tabloyu guzelce incelemenizi oneririm cunku sordugunuz butun bolumler zaten mevcut size gozukmuyor degil yani :) Hocam gercekten cok faydali bir tablo olmus en azindan tercih edenlerin sayisina gore bizim sans oranlarimizda hemen hemen tahmin edilebilir ...

    YanıtlaSil
  12. Hocam cok sağolun tercih yaptikdan sonra gordum sizi ama cok sukr soru isaretleri gitti kafamdan

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...