Ek Kılavuzdaki Sorunları Tek Tek İnceledik...

Genel yerleştirme sonrası oluşan değerler ile ek kontenjan tercih kılavuzu arasındaki bazı teknik uyumsuzluklarla karşılaştık. Şu sorunları gözlemledik.

1) ÖSYM tarafından açıklanan yerleştirme sonuçları çizelgesine göre genel yerleştirmede bazı lisans programlarının kontenjanları dolmasına ve taban puanları oluşmasına rağmen sanki kontenjanı boş kalmışçasına ek kılavuzda puan bilgisine rastlayamadık. Teknik açıdan en önemli sorun bu.

Toplam 212 programda bu sorunun olduğunu gözlemledik.

2) Genel yerleştirmede kontenjanı dolmamasına rağmen sanki kontenjanı dolmuş gibi yerleşen son adayın puanlarının yazılı olduğunu gözlemledik. Bu genelde 2 yıllık programları kapsadığı için tercih kurallarını ihlal eden bir durum değil ama adayların tercih yönelimlerini etkileyecek lüzumsuz, gereksiz ve yanıltıcı bir bilgi.

Toplam 1.644 Önlisans programı bu farklılığı içeriyor.

3) Sınavsız geçiş kriterleri arasında Mezuniyet yılı, okul türü, okulun bulunduğu il, mesleki ortaöğretim başarı puanı (MOBP) ve doğum yılı hep birlikte anlam ifade eden kriterler bütünüdür. Biri varsa diğerlerinin de mutlak surette olması gerekir. Ya da tersten bakarsak tek kriter dahi yoksa diğerlerinin de olmaması gerekir.

Genel yerleştirmede sınavsız olarak kontenjanını doldurmasına ve kriterleri oluşmasına rağmen ek kılavuzda sadece MOBP bilgisinin verilip, diğer yerleştirme kriterlerinin boş bırakıldığını gördük.

Toplam 428 Önlisans programında bu eşitsizlik gözüküyor.

4) Genel yerleştirmede kontenjanı dolduğu için sınavsız geçiş kriteri oluşmasına rağmen ek yerleştirmede hiç bir sınavsız geçiş kriteri verilmeyen önlisans programları da üstteki MSG sorunlarına ilave olarak ek kılavuzda yer almış.

Bu kategorideki program sayısı ise 169

Belirttiğimiz bu sorunların hangi bölümlerde olduğunu alttaki linkten inidirip görüntüleyebilirsiniz. Arıza noktalarını kırmızı renkle gösterdik.

Tercih kılavuzlarının teknik tutarsızlıklar ve gereksiz veriler içermemesi gerekir. Zira tüm adayların tercih listelerini oluştururken tek referans olarak bu kılavuzdaki verileri kullanması gerekiyor. Umarım bu arızalar süreci geciktirmeden en kısa sürede giderilir.

Dosyayı indirmek için tıklayınız...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...