Self Servis Ek Tercih...

Tercih olayına pek çalışmadığınız için bu mevzu çok karışık geliyor değil mi? Hangi puanla seçecektim, kaç tercih yapacaktım, nereden başlamam gerekiyor, nerede noktalamalıyım, yukarıdan yazsam tutar mı, çok aşağı puanlara inmeye gerek var mı ... diye uzayıp giden bir sürü soru cümlesi üst üste geliyor.

E haklısınız da... Sistem sadece sınava çalışmaya odaklanmış öğrenciye göre yapılandırılmış. Ben sınava girer puanımı alırım gerisine karışmam der gibi bir süreç yaşanıyor her yıl. Sınavlar yapılıp puanlar cebe konunca da bunların nasıl verimli harcanacağı konusunda ne yapacağımızı bilemiyoruz. Sistemin çok basit ayrıntıları bile dağ gibi büyüyor gözünüzde. Bir anda puan savurganlığı ile döküp saçıyoruz aslında. Hani bin bir emekle üç kuruş kazanırsın da onu bir çırpıda lüzumsuz bir ürün için harcarsın ya; onun gibi...


Genel tercihleri yapmak nispeten daha zordur. Çünkü eldeki sınav verileri ile kılavuzdaki okul verileri aslında birebir uyuşmaz. Doku uyuşmazlığı vardır. Uzman desteğine çoğunlukla ihtiyaç duyulur.

Ek tercihler ise genel tercihlere göre çocuk oyuncağıdır. Elindeki puanınla kılavuzda yayınlanan puanlar aynı fabrikanın ürünüdür. Doku uyuşmazlığı bunda yoktur. Genetik kodlar tutmaktadır. Bu nedenle ek tercihlerde sıralama ile uzaktan yakından işimiz olmaz. Puan her şeyin en net ölçütüdür, hiç şaşmayız.

Gelelim asıl konuya;

Ek tercihi kolaylaştırmak adına Microsoft Excel programında bir dosya hazırladık. Kullanması son derece kolay ve çoğu işi o kendi sorguları ile hallediyor. Yani sizin sistemde bilmediğiniz pek çok sorguyu bu program yapıyor ve önünüze başarınıza uygun hazır ve uzun bir liste çıkarıyor. Bu liste çıktıktan sonra iş size kalmış. Hangi iş mi? Seçmek istediğiniz bölümleri filtreleyebiliyorsunuz. Hangi program türlerinden (lisans-önlisans) seçim yapacağınızı kararlaştırıyorsunuz. Gidebileceğiniz il ve üniversiteleri eleyebiliyorsunuz. Öğrenim türleri, ücretler, dil faktörleri falan filan... bir çok veriyi kendi isteğinize göre modifiye ediyorsunuz. Sonra mı? Bu elenmiş, süzülmüş liste içinde kalan programlardan aklınıza yatan 24 tanesini istek sıranıza göre gidip ÖSYM'nin aday işlemleri sistemine işliyor ve tercihi hiç de öyle işi bilmeyen sözüm ona tercih uzmanlarına bırakmıyorsunuz. Bu programı sizlerden çok tercih uzmanları kullanıyor bilesiniz.

Peki ne yapacaksınız?

Önce bilgisayarınızda 2010 ve üst versiyon bir Office Excel programının yüklü olması gerekiyor.

Daha sonra aşağıda linkini verdiğim programı indirip bilgisayarınıza kaydediyorsunuz. Bu ikinci işlem.

Her iki maddede de üstüne basarak bilgisayar diyorum. Bakın mobil demiyorum, tablet demiyorum, cep falan demiyorum. Beni yormayın! Mobilde çalışsa bile sağlıklı bir sonuç alamayabilirsiniz.

Daha sonra kaydettiğiniz dosyayı çalıştırıyorsunuz. Yani çift click. Çalıştır dediysek dosyaya ağır bir iş yaptırmıyorsunuz.

Dosya açıldığında bazı güvenlik işlemleri nedeniyle güvenli ya da korumalı modda çalışır ve onu bu moddan normal moda almanız gerekir. Zor değil. Açıldığında sayfanın üst tarafında bir buton falan göreceksiniz ona tıklayıp ilerleyeceksiniz.

Sonra açılan ilk ekrandaki linke tıklayacaksınız ki sistem sizi ÖSYM'nin sonuç sayfasına yönlendirsin. Tıkladık mı en üste?

Evet.

ÖSYM'nin sonuç ekranı açıldı mı?

Evet.

TC kimlik numaranızı yazın ve şifrenizi girin. Korkmayın olm girin. Zira açılan sayfa ÖSYM'nin kendi sayfası. Korkmayın zaten tüm işlemleri kaydettiğiniz dosyada offline olarak yapıyorsunuz. Veri güvenliği sorunu yok. Kendi bilgisayarınızın içindesiniz.

Sonucunuzu görüntülediniz mi?

Evet.

Nasıl puanlar?

Berbat hocam.

Hiç ehemmiyeti yok. Şu işlemleri yapıyoruz. Sonuç ekranınız açıkken CTRL+A tuşuna aynı anda basın. Bastık mı?

Evet hocam her taraf mavi renk oldu.

Güzel! Ekran mavi olarak seçiliyken bu sefer de CTRL+C tuşuna yine aynı anda basalım. Tamam mı?

Tamam hocam bişey yaptı ama anlamadım sanki.

Boşver olm napcan anlayıp. Şimdi ÖSYM sayfasını şutla, işimiz bitti.

Tamam hocam kapadım.

Gel şimdi excel dosyanın ilk açılan sayfasına, seçilmiş hücrenin ÖSYM veri yapıştırma hücresi olduğundan eminsin, tamam zaten default olan o. Şimdi CTRL+V tuşlarına aynı anda bas. Yapıştırılan yerde bir şeyler değişti de mi?

Evet Hocam. ÖSYM yazıyo.

Aferin. Bitti! Bu kadar! Bütün sonuç bilgini bu kadarcık bir hamle ile sisteme tanıttık.

Peki şimdi napalım hocam?

İleri diyor bak. Sonraki sayfaya git diyor. Tıkla oraya.

Gittim hocam. İsmim puanım doğru yerde. Hem daha okunaklı.

Tamam cengaver şimdi bir daha bak bakalım, kayma falan olmuş mu? Varsa bilgi hücrelerinde bir kayma demek ki ya işlemi iyi yapamadın ya da internet browser'ın eski falan. Yeniden daha doğru çalışan bir PC'de yapman lazım. Neyse doğru olarak çıktığını varsayıp ilerleyelim. Sonraki sayfa butonuna bas. Ne çıktı?

Yine puanlar falan.

Hani 4 yıllıkta puanımızın altındaki yerleri yazıyoruz ama 2 yıllıkta üstlerdekini de yazabiliriz ya. O nedenle sadece 2 yıllıklar için % değerli yerlerle oyna. Yani %5 ver ya da %3 ver farketmez ne verirsen ver. Bu senin 2 yıllıklarda kaç puan yukarıdan başlamanı sağlayacak bir egzersiz. Verdin mi yüzdelik ayarı.

Tamam hocam puanlarım sağda arttı.

Güzel.

Sonraki buton lütfen. Açılan sayfadaki açıklamayı oku bak okumadan ilerleyince olmuyor.

Okudum hocam.

Liste sayfasına yürü o zaman. Hemen clickle.

Bölümlerin listesi çıktı hocam. Ben bunların hepsine yerleşebiliyor muyum?

Yok olm. bi dakka dur. Şimdi puan sütununa bir geç. Ok işareti gibi olan filtreleme butonuna tıkla ve açılan listenin üstünde renge göre filtrele diye bir seçenek göreceksin. Onu tıkla ve yeşil rengi seç.

Seçtim hocam. Puanlar belirdi şimdi görünüyor hepsi yeşil renk.

İşte bunlar senin tercih listene girebilecek programlar cengaver. Hadi şimdi isteklerini filtrelemeye başla. Bölge seç, tablo seç, il seç, okul seç, bölüm seç ne istersen seç yani. Hatta git en sondaki filtreden vakıfların ücretlerini seç pahalı olmasın. Bundan sonrası tamamen senin fantezin artık. Benim işim bitti. Hadi kolay gelsin.

E hocam programı unuttunuz. Hani excel dosya yükleyecektik ya?

Dosya hazır ama internet yavaşlığı nedeniyle yüklenemedi henüz. Sabah ola hayrola. Takipte kalın. Yüklediğim an buradan, ha buradan indireceksiniz...

Evet sabah oldu, hayroldu gençler...

Puanla lisans ve önlisans tercih listesi oluşturabileceğiniz tercih modülünü hemen 
bu linkten kaydedin...

Mesleki sınavsız geçiş ile önlisans tercihi yapma modülünü
bu linkten kaydedin...

Hadi iyi sabahlar... 

Bu arada notu buraya yazalım; Bu program ek puanlı tercih listeleri oluşturmak için uygun değildir. Alan sorgusu falan gerekir ki o da basit bir excel dosyasını yorar, işlemcisi güçlü olmayan cihazlarda kasar. Bu nedenle koymadım ek puanlı yerleri sorgulama ekranını. Ayrıca sınavsız geçiş için kullanabilirsiniz. Onun için puan önemli değil zaten...

Yorumlar

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...