Tercihle İlgili Teknik Ama Önemli Bir Ayrıntı...

Bir yükseköğretim programına hangi puan türü veya türleri ile öğrenci alınacağını Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) belirler. Bunu belirlerken de çoğu program için tek puan türü yeterliyken, bazı programlar için ise programın fakülte ya da yüksekokul bünyesinde bulunmasına bağlı olarak farklı iki puan türü dikkate alınır. Örneğin Çocuk Gelişimi programı eğer fakülte bünyesinde eğitim veriyorsa TM-3 puan türü ile, Yüksekokul bünyesinde eğitim veriyorsa YGS-5 puan türü ile öğrenci alır. Temelde her iki program da aynı müfredat, aynı diploma, aynı mezuniyet ve aynı çalışma haklarına sahiptir. Aralarında puan türü ve çatısı altında bulunduğu fakülte veya yüksekokul farkından başka hiç bir farklılıkları yoktur. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetetik, Ebelik, Hemşirelik... gibi daha bir çok bölüm bu klasmanda yer alır. Bunlar da fakülteye geçtiğinde puan türü olarak YGS-2 yerine MF-3'ü kullanır.

Peki neden fakülte veya yüksekokul gibi iki ayrı bünyede yer alıyor bu programlar? Neden tek bir çatı altında eğitim verilmiyor? Fakülte veya yüksekokul olması neden önemli?

Çünkü meslek liseli adayların yasal zorunluluk gereği ek puan alabilmelerini sağlamak üzere bu programların yüksekokul bünyesinde olmaları gerekir. Fakülte bünyesinde olduklarında LYS sınavlarına girmeyi gerektiren bir puan türünde olacağı için ve meslek liselilerin lise hayatları boyunca bu tür bir sınava hazırlık müfredatını görmedikleri için doğal olarak sadece YGS puanlarının yettiği bir sistem içinde öğrenci kabul etmek zorundadır bu programlar.

YÖK bu tür programlara öğrenci temini için üniversitelerin de isteğini dikkate alarak fakülte veya yüksekokul açma izni verir. Üniversite de hangi popülasyondan öğrenci alacağını (Meslek liseli ek puanlı mı? yoksa diğer liseli genel yerleştirme puanlı mı?) buna göre belirler.

13 Haziran 2016 tarihli bakanlar kurulunda bazı üniversitelerde yer alan yüksekokulların kapatılmasına ve bu üniversitelerde kapanan yüksekokulların yerine yeni fakültelerin açılmasına karar verildi. Bu karar da 3 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Karara ilişkin Resmi Gazete'yi şu linkten indirebilirsiniz.

Tamam güzel indirdik de bundan ne anlayacağız? Ne güzel, biri kapanmış, yerine diğeri açılmış diyebilirsiniz.

İşte öyle değil aslında...

Şimdi bu karar ile kapanan yüksekokullarda YGS puan türleri ile öğrenci alan bu tür lisans programlarının doğal olarak resmi gazetenin yayınlandığı 3 Ağustos 2016 tarihi itibariyle MF-3, TM-1 ve TM-3 puan türlerine taşınması gerekiyor.

Eğer tercih 2 Ağustos diye planlanan tarihte noktalanmış olsaydı bu karar, tercih bittikten sonra yürürlüğe gireceğinden hiç bir sorun ile karşılaşmayacaktık. Ancak tercih sürecinin bitiş tarihi önce 3 Ağustos'a, ardından da 4 Ağustos'a ertelenince ve Resmi Gazete de  3 Ağustos'ta yayınlanınca işin rengi değişti.

Halihazırda bu okulları seçebilme şansı doğan MF-3, TM-1 ve TM-3 puan türlerinde 180 barajını geçebilen adayların tercih hakkı da doğmuş oldu. Ayrıca bu okullara 3 Ağustos itibariyle ek puanla girilemeyeceği durumu da ortaya çıkmış oldu.

Öte yandan eğer kılavuzda ve tercih işlemlerinde bir değişikliğe gidilmez ise bu sefer ek puanlı YGS ya da Y-YGS puanlarıyla bu programlara yasal olmayan bir yerleştirme yapılmış olacak.

Karar 2016 ÖSYS tercih kılavuzunda doğrudan 28 farklı kodla yer almış ve aşağıda listelediğim programları ve bu programları tercih edecek ya da etmeyi düşünüp de puan türü uyumsuzluğu nedeniyle bu tercihi gerçekleştiremeyecek adayları ilgilendiriyor. Tek programı dahi ilgilendiriyor olsa bile yine de dikkate alınması gerekir.

Bu 28 programa bu yıl toplamda 1.316 aday yerleştirilecek ve eğer yasal dayanaktan yoksun bir yerleştirme işlemi yapılırsa bu, tüm tercihlerin iptalini ve yeniden tercih bildiriminde bulundurmayı gerektirecek kadar onulmaz, geri dönülemez, önemli sonuçlar doğurabilecektir.

Şimdi ivedilikle bu konuda YÖK'ten bir açıklama bekleyeceğiz ve bu konuya ilişkin nasıl bir yol izleyeceklerini merakla takip edeceğiz.

Bu arada bir hatırlatma; ÖSYM'nin bu konuda bir sorumluluğu yoktur, sistemin tüm planlaması YÖK tarafından karara bağlanır. ÖSYM sadece YÖK'ün kararlarını hayata geçirir.

2016 ÖSYS kılavuzuna göre karardan etkilenebilecek bölümler hangileri?



Üniversite adayları için de önemli bir not:

YÖK ve ÖSYM'den bu konuya ilişkin farklı bir açıklama gelmediği sürece bu kararı kapsayan programları kılavuzda şu an yazılı haliyle tercih listenizde bulundurabilirsiniz. İptal etmenize veya değiştirmenize gerek yok.

Yorumlar

  1. Kapatilan unilerdeki ogrencilerin yerlestirilmesi bu seneki kontenjana bagli degil demi

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...