Ek Tercihlerde Neler Yaşandı?

Nihayet 2016 yılının tüm yerleşme süreci tamamlandı. Ek yerleştirme sonuçları da bugün 13:30 gibi yayınlandı ve tercih yapmış tüm adaylar merakla yerleşip yerleşmediklerini kontrol ettiler. Kimi aday yerleşti ama kimi aday da puanından çok daha çelimsiz yerleri yazmasına rağmen yerleşemediğini gördü. Hem ek yerleştirmenin, hem de genel yerleştirmenin doğasında olan bir durum bu. Kısaca bir sürpriz değil.


Ek yerleştirmede nispeten daha düşük profilli bir aday kaldığından puanlarda büyük artışlar beklemek pek olası değilse de, iyi bir profilde yer almasına rağmen genel yerleştirmede yerleşmeyen ve tüm barutunu ek yerleştirmede kullanmak isteyen yüksek puanlı adaylardan dolayı bazı bölümlerde had safhada puan artışlarını gördük. Bu da olağan bir durum değil, zira ek yerleştirmede çıkacak hiç bir sonuç sürpriz değil.

Bütün işlemler tamamlanmasına rağmen hala üniversitelerde hatrı sayılır bir boşluk söz konusu. ÖSYS tarihinde sıklıkla görülen bir şey değildir ikinci ek yerleştirme yapmak. Bu nedenle ben bu yıl da böyle bir adım beklemiyorum ÖSYM'den. Hasılı okullar 67 bin 471 boş kontenjanla eğitime başlayacak. Bunlar arasında çoğunluğu elbette itibar edilemeyen programlar oluşturuyor ama itibar gören bir kaç programında listede olduğunu söylemek hata olmaz. Bu bölümlere isteyen bazı adayların puanı yetmemiş, bazı adaylar da genel yerleştirmede başka bölümlere yerleştikleri için bunları yeniden seçme hakkını kaybetmişler.

Şimdi sözü çok uzatmadan ek yerleştirme sürecinde ne olup bittiğini bir dosya halinde hazırladığımızı söyleyerek yazıyı sona erdirelim.

Evet ne oldu ne bitti?

Tamamı aslında linkteki taban puanlar çizelgesinde...

Ne mi var?

Bir kere ek kılavuzda yer alan tüm lisans ve önlisans programları var.  Bu programların ek kontenjan ve yerleşme bilgileri var. Bunlara hem genel yerleştirmede hem de ek yerleştirmede kaç puanla yerleşildiği var. Ayrıca 2 yıllıklarda ek yerleştirmede oluşan sınavsız geçiş kriterleri var. Var yani.

Hepsinden önemlisi ne var biliyor musunuz? Hangi puanda olsaydınız bu bölüme yerleşebilirdiniz sütunu var. Hemen o sütunun yanında da genelden ek yerleştirmeye kaç puanlık sapmalar yaşanmış onların izahatı var. Kılavuzlarda karşılaşmadığınız bir bilgidir bu.

İşte tüm adaylar turuncu veya yeşil zeminli sütunlardan ne olup bittiğine bakacaksınız. Neden o tercihinizi kazandığınızı ya da neden hiç bir programa yerleşemediğinizi turuncu ya da yeşil zeminli puan bilgileriyle kontrol edebileceksiniz.

Peki turuncu ne? Yeşil ne?

Turuncu, genel yerleştirmeden ek yerleştirmeye puanları az ya da çok artan bölümleri içeriyor. Yeşiller ise ya puanı düşenler ya da kontenjanını doldurmayanlar, hatta hiç öğrenci almayanları gösteriyor. Anlayasınız diye renk cümbüşü yapıyoruz anlayacağınız.

Şimdi önce lisans programlarını bi görün bakim. Siz lisansları inceleyene kadar biz önlisansları yayına hazır hale getiririz sanırım. O da geldi bile...

Hadi iyi seyirler...

Gelsin Lisanslar... (4 Yıllıklar)

Gelsin Önlisanslar... (2 Yıllıklar)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...