YGS Başvuru Sorunsalı ve Bilumum Mevzular...

Sınav başvuruları başladığı anda işin rengi değişir, sınav heyecanı iyiden iyiye kendini hissettirir. İlk kez başvuru yapan adaylar başvuru işlemlerini okullarında bir öğretmenin gözetiminde yaptıklarından ne olduğunu pek anlamasalar ve bilgi formlarını nasıl dolduracağız diye büyük kaygılara kapılmasalar da bu işi ilk kez kendi bireysel bilgisayarından yapan adaylar acaba nerede hata yapacağım endişesi ile ürkek güvercin gibi olurlar. Korkmayın! Tatava yapmayın! Basın gitsin. Next, next, next... Oh bitti bile...


Başvuru süreciyle ilgili en katmerli sorular kimlik sorgusundan geliyor. "Hocam nüfus cüzdanını mı seçicez yoksa TC kimlik kartı mı olcek? Hay Allah yaa!" diyen bi dünya öğrenci twiki cevapladık. Ne sorun ettiniz be ya..!

Nüfus cüzdanı ne? Kimlik kartı ne? A be ÖSYM Allah iyiliğini versin! Keşke daha anlaşılır bir lisan ile çocuklara bu Çin işkencesini yaşatmayaydın, iyiydi...

Nüfus cüzdanı ; Bildiğimiz, mavi ve pembe renkli yıllardır kullandığımız kimlik belgelerimiz. Fotograflı yüzünün üstünde kocaman Türkiye Cumhuriyeti Nüfus cüzdanı yazıyor üstelik. Bu, bu..!

Peki..!

TC Kimlik Kartı ne ola ki?

O da hani yeni devreye giren, 2017 Ocak ayından itibaren değiştirilmeye başlanan, digital işlerde işimize fazlasıyla yarayacak chipli yeni kimlik kartı. Henüz orijinalini görmediğim için şekli, boyutu, rengi, chipi konusunda bir fikrim yok ama epeyce alengirliye benziyor sanırım. Bi gösterişte tüm şecereni ifşa edecek cinsten yani. Çoğu adayda olduğunu sanmıyorum. Çünkü daha uygulamaya yeni geçildi. Eğer başvuru için kullandığınız kimlik belgesi buysa o zaman da buna ait seçeneği tıklıyorsunuz.

E güzel...

Asıl sorunsal şimdi başlıyo...!

Hocam bende nüfus cüzdanı var ama sınav zamanına kadar bunu değişcem. Napim? Hemen mi değişeyim yoksa sonraya mı bırakayım? Acaba eski nüfus cüzdanıma fotoğraf yapıştırtıp kullansam olur mu ki? Ay ateş bastı..!

Bu konsept bütünlüğünde onlarca soru aldık üç-beş günde...

Gençler korkmayın! Şu an elinizde hangisi varsa başvuru bilgilerine onu kodlayın. Sınav günü de elinizde hangisi varsa onunla sınava girin. Yeni kimlik belgesi verilecek diye yeni bir kimlik kazanmış olmayacaksınız. Hayatım, kalbimin içinden, temiz, süt gibi beyaz, bembeyaz bir sayfa açıyorum sana dedirtecek bir belge değil yani. Kaldığınız yerden devam ettiriyor sizi...

Tamam..!

Sınav stresini anlıyoruz da böyle eften püften mevzularla da bu strese takla attırmak da nedir yani? Nolur, yapmayın, etmeyin!

İkinci bir soru da ne biliyor musunuz?

Hocam ben bundan bir sene önce başvuruda bulundum ama fotoğrafım sistemde asker kaçağı gibi çıkmış. Nolur bi yardımcı olun da şu başvuru ekranına yakışıklı bir fotoğrafımı koyalım. Nedir bunun yolu yordamı?

Gençler ÖSYM model adayı ya da dizi oyuncusu seçmiyor. İlla yakışıklı bir foto olması da şart değil. Bu işin bir kuralı var. Eğer sistemde kayıtlı fotoğrafınızın üzerinden 50 ay gibi bir zaman geçmemişse ve sistem açısından fotoğrafınız sizi tanıtacak kadar okunaklı ise (piksel piksel nasıl okicaksak artık...) kasmayın, boşverin. İşiniz mi yok olm ya?

Ama hocam benimkisi şu an 49. ayda. YGS'ye girdiğimde 51. aya girmiş olacak. Nolcek o zaman? Değiştirmem gerekmiyor mu yani? Ya beni sınava almazlarsa?

Böyle durumlarda kural nedir biliyonuz mu gençler? Başvuru anında ne olduğudur. Eğer sistem bu haliyle başvurunuzu kabul etmişse sınava giriş için de bir sorun kalmamış demektir. Zaten sistem, eğer bir sorun teşkil edecekse uyarıyı veriyor size ve bu fotoğrafı değiştirebileceğiniz bir başvuru merkezine sizi yönlendiriyor. Anlaştık mı, ok.mi, kibs mi? Tmm... 

Ama çok çirkinim orada hocam yeaa..:((

Yakışıklıya ve güzele ekstradan puan vermiyorlar topraam. Boşver, sınav kas şu ara. İlla değiştireceğim diye de tutturmuşsan o zaman kuralları kılavuzun 10. sayfasında açık açık yazılmış. E bi zahmet okuyun orayı artık, ayıp oluyo ama...

Bir diğer sorunsal da YGS'de sınava nerde gireceğimiz...

ÖSYM diyor ki; Uşaklar! Sınav yerinizi belirlerken sizde iki kritere bakarım. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemindeki konumunuza, bir de okulunuzun nerede bulunduğuna. Size iki seçim hakkı veriyorum. Bu iki seçim hakkını bu iki bilginin ışığında yapın diyo. Diyo yani...

Ama öğrenci milleti bu, durur mu? Hemen cevabı yapıştırıyor...

Hocam benim adres ve okulum Yozgat ama ben hani büyük şehir göreyim diye İstanbul'da girsem oluyo mu? Bi el atın hocam yea! 

Olmuyor cengaver. Öyle olmuyor işte. Ya kütüğü Yozgat'tan İstanbul'a alıcan, ya da okulu İstanbul'a taşican. Mümkün mü? Zor yani! Yaz o zaman 1. tercihe Yozgat Merkez, 2. tercihe de  Yozgat Sorgun. Oldu bitti. Bu yani..! Kasmaya lüzum yok.

Hocam peki beni Yozgat yerine Kırıkkale ya da Çorum'a gönderir mi sistem? E olabilir tabi ama bu çok düşük bir olasılık. Büyük kentlerde böyle bir sorunla daha sık karşılaşmanız olası ama bunun sıklığı da % 10'u bile geçmez. Yozgat'ta %1 bile değildir. Hem alışık olmadığınız illerde ne diye sınava gireceksiniz ki ya..!

Ha unuttum bir de önceden sınava girip yerleşenler acaba eğitim durumuna hangi şıkkı işaretlesem ikilemi içindeler. Adam 2015'de yerleşmiş "hocam bir üniversiteye kayıtlıyım desem puanımı kırarlar mı?" diye paranoid şizofrenik bir profil çiziyo...

Ne yani ÖSYM sizin hangi şıkkı işaretlediğinize bakarak mı puanınızı kıracak? Sistem bu mu yani?

Hayır gençler, sistem bu değil..!

Bu bilgiler sadece istatistik amaçlı sorgulanıyor. Girdiğiniz veriler puan hesaplama sisteminde sorgusu yapılan bir veri değil. ÖSYM kendi sistem kayıtlarındaki verileri esas alıyor. Sistemi devreye sokuyor, sizin ne zaman yerleştiğinize bakıyor ve ona göre puanınızı kırıp kırmamaya karar veriyor. Hata payı sıfır yani.

İşte böyle sancılarla süreç devam ediyor...

Peki başvurular ne olurkine acaba? Henüz daha süreç tamamlanmadan bi tahminde bulunalım mı? Bulunalım bakalım.

2015'de 2 milyon 126 bin, 2016'da ise 2 milyon 256 bin aday başvuruda bulundu. Bu sene için kişisel kanaatim 2 milyon 400 bin sınırına dayanacağı yönünde. Hayırlısı bakalım. Bekleyip göreceğiz.

"Ama hocam çokmuş yea!" diye homurdananlar... Korkmayın bu rakamlardan. LYS'ye 1 milyonu ancak erişebiliyor.
 
Hocam yeri gelmişken bu değişiklikler hakkında da bir iki yorum patlatsanız diyenler... Her bi şeyi tek yazıda bitirmeyelim gençler...

Bu yazıyı buraya kadar okuyanlara bir kaç dosya armağan edeyim o zaman. Hani bu aralar paso YGS denemesi yardırıyorsunuz ya, kaç puan ve hangi sıralara ulaşabileceğinizi hesaplayacak bir modül geliştirdik. Doğru ve yanlışınızı girdiğinizde son 3 yıla göre puan ve sıra olarak konumunuzu büyük ölçüde görebiliyorsunuz. Henüz 2017 sınavı yapılmadı ama 2014'e daha bir sıcak bakın derim. Ayrıca diploma notunuzu yazınca da OBP'nin kadrini kıymetini bileceğiniz yeni puan ve sıraları görme şansını yakalıyorsunuz. Tabi ki bu dosyayı mobil cihazlarınızla, yüksek meblağlar ödeyerek aldığınız havalı cihaz ayfon-7 ile değil, MS Office Excel 2010 yüklü mükellef bir dizüstü ya da masaüstü PC ile yapıyonuz. Unutmayın.

Dosya aha şurada. Tıklayın...

(Not: Aşağıdaki dosyalar için mobil cihazlar süper çalışır. PC şart değil.)

Bir de puan türü değişen öğretmenlikler için ufak bi egzersiz yaptık. Yeni puan türünde sıraları ne olabilir diye. Bu da ikinci armağanımız olsun...

Dosya aha şurada. İsterseniz buna Tıklayın...

Hocam tek öğretmenlikler değil, ilahiyatlara da bişeyler oldu diyenler, sizi de unutmadık ve sizin için de bir simülasyon çalışması yaptık.

Hadi bakalım o zaman da buna Tıklayın...

Bir de geçen sene hangi bölüm en son kaç puanla aldı, hangi sırayla aldı, kaç kontenjanı vardı, kaç kez tercih edildi ve kaç kişi yerleşti? Tüm bu sorulara bir çırpıda cevap bulabileceğiniz çook özel bir dosya hazırladık. Onun da linkini vereyim mi? E hadi vereyim. Alıştınız link tıklamaya...

2016 Taban puanları için, aşk ile, şevk ile bir dahi buraya Tıklayın...

"Hocam iki yıllıkları  yok mu bu dosyanın?"

Olmaz olur mu hiç? Salim hoca onu da hazır hale getirdi. Hem de dört yıllıklardan daha ayrıntılı bir liste halinde.

O halde ne yapıyoz? Hemen 2 yıllık bölümlerde ne olmuş, ne bitmiş bakmak için tabi ki coşkuyla tıklıyoz... Coşkuyla ama...

Gençler, sınav başvuruları 18 Ocakta tamamlanıyor. Tarihin uzatılacağını sanmıyorum. Sakın işinizi son güne bırakmayın. Başvurumu yaptım deyip de işin maddi boyutunu sakın ihmal etmeyin. Sınav ücretini yatırın.

Hocam sınav ücretini dediniz de 1. oturum mu 2. oturum mu diye soruyo hangisini seçiyoruaaahaha. Tamam tamam hocam kızmayın:)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...