Üniversite Kontenjanlarında Ne Oldu, Ne Bitti?

Sevgili gençler, Hiç öyle uzun uzun yazmayacağım. 22 Haziran saat 15:30 gibi yayınlanan 2017 ÖSYS kılavuzunu sizler için inceleyip raporladık.  Raporda programları lisans ve önlisans olarak ayrı ayrı ele aldık.


Ayrıca üniversite türlerine göre de bakmanız kolay olsun diye sınıflandırdık. Her programın hem 2016 kontenjanını, hem de yeni kılavuzdaki 2017 kontenjanını aynı dosyada raporladık. Farklar bir programa yerleşme şansınızı etkileyebilecek önemli ayrıntılardır. Güç kaybedenleri kırmızı renklerle, aynı olan veya kontenjanı artanları ise mavi renklerle gösterdik. Şimdi aşağıdaki linklerden dosyaları indirebilir ve bu verileri kontrol edebilirsiniz.

Dünkü iki paylaşımdan sonra bugün de boş durmadık gençler. Kılavuzu daha anaşılır ve daha kıyaslanabilir bir tablo haline getirdik. Ne mi yaptık?

  • 2017 Kılavuzundaki tüm bölümleri aktardık,
  • 2016'da var olup bu yıl olmayanları sistemden attık, 1100 küsür program 33 bin kontenjan gibi bi rakam anlayacağınız bu çıkardıklarımız.
  • Hani merak edersiniz diye bir programın 2016'da kontenjanı neymiş, bu sene ne olmuş onu programa ekledik,
  • Minimum puanların yanına maksimum puanları da koyduk, kontenjan farklarını bir bakışta görmenizi sağladık,
  • Geçen yıl o programları kaç adayın tercih ettiğini ve kontenjanlarının ne kadar dolduğunu da gösterdik.
  • Bir de tek bir bölümü 600 sayfa tek tek aramayasınız diye bütün bölümleri alfabetik dizin içerisinde verdik. Tıplara mı bakacaksınız, hepsi bir arada...
  • Üniversiteleri de devlet ve vakıf gibi kategorilendirdik.
  • İyi çalıştık yani gençler, bayramda dinlenelim artık...
Bu arada kılavuzda puan türü değişen bölümlerin puan ve sıralarını görünce hocam bunlar yanlış yea diye atar yapmayın. Onlar tahmini olarak belirlediğimiz puan ve sıralar. Birebir gerçekleşmez elbette ama bir fikir versin istedik.

Bir de 165 ve 195 gibi puanlar göreceksiniz ya; ha onlar da aslında kontenjanı dolmayan bölümlere kafadan verdiğimiz puanlar. Neden 165 ve 195 çünkü barajı geçen bir adayın alabileceği asgari puan bu brolar.

En son ne mi yaptık?

Vakıf, kıbrıs ve Yabancı üniversitelerin kılavuzdaki ücretlerini derli toplu görebileceğiniz bir liste hazırladık. Bu listedeki veriler kılavuzdaki değerlerin KDV dahil Türk lirasına dönüşümü ve bursluluk oranlarına bakarak hesaplanmasıyla elde edilmiştir. Tercih burslarını bilmemiz mümkün değil, zira kim hangi tercihe hangi oranda burs veriyor bunu tek tek bilmemiz imkansız. Bu nedenle tercih öncesinde bir vakıf veya ücretli bir üniversitenin tercihin konumuna göre nasıl bir burs verip vermediğini önceden mutlaka öğrenin ve ekonomik olarak daha güzel bir tablo ile karşılaşın. 

Alttaki ilk linkte ücret dosyası yer almaktadır. Dosya içeriğinde kontenjan değişimini, ücret artış veya azalmasını ve varsa bu programın ekstra bir ücret gereksinimini de listede göstermeye çalıştık. Özellikle pilotaj bölümlerinde uçuş eğitiminin öğrenim ücretinden farklı bir ücret olarak karşınıza çıktığını göreceksiniz.  

Ücretler dosyasında ön sayfalarda lisans programları, sonra ise önlisans programları yer almaktadır. Hepsi alfabetik dizilmiştir.

Özel Yetenek Sınavlarının kontenjanlarını da unutmadık tabikine. En alttaki uyku linkinin bir üstünden onlara da ulaşabiliyorsunuz...

Hadi kolay gelsin..

Vakıf, Kıbrıs ve Yabancı Üniversitelerin hem 4 yıllıklarının, hem de iki yıllıklarının öğrenim ücretlerine bi bakayım hocam 

Lisans programlarının (4 yıllıkların) özet tablosuna bakayım hocam,

Lisans programlarını bölüm bölüm, üniversite üniversite merak ediyorum yeminle nolur ona bi bakayım hocam,

Önlisans programlarının (2 Yıllıkların) özet tablosuna bakayım hocam,

Hani 4 yıllık olmazsa belki 2 yıllığa gidebilirim. Önisans programlarını da bölüm bölüm, yüksekokul, yüksekokul merak ediyorum Allah rızası için ona da bi bakayım hocam ya,

Hocam ben özel yetenek sınavlarına katılacağım. Kurban olayım hangi bölüm kaç öğrenci alıyor? Bi bakayım hele... 

Geç oldu ben yatayım, sabah bakarım hocam,


Yorumlar

  1. Hocam 2 yıllıklar açılmıyor

    YanıtlaSil
  2. Siz efsanesinizzz

    YanıtlaSil
  3. Dosyalarda sorun yok. Güzel çalışma olmuş, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. 4 yıllık bölümlere baktım ama Türkçe öğretmenliğini bulamadım?

    YanıtlaSil
  5. Harika olmus ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  6. Harika olmus ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  7. harika bir yazı ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. hocam KRALSINIZ :))

    YanıtlaSil
  9. hocam 2015te 28 bin, 2016 da 42 bin olan celal bayar ftr bu sene daha da düşermi? düşerse sizce kaç binlere düşer?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...