Ek Sıra Olayındaki Muammayı Bitirecek Çalışma Hazır. Burdan Buyrun..!

Ek puan Meslek Liseli ya da Anadolu Öğretmen Liseli adaylarda Ortaöğretim başarı puanının 0,18 katsayı ile çarpılarak sınav puanına eklenmesiyle elde edilen bir yerleştirme puan türüdür. Sadece bu kateğorideki liselerden mezun olan adaylara hesaplandığı için de doğal olarak sınava katılan kitlenin tamamını ilgilendirmeyip, sadece bu tür liselerden mezun olan adayları ilgilendirir.



Öte yandan tüm önlisans (2 yıllık) programlar YGS puanları ile öğrenci alacağı için meslek liseli adayların lisede kayıtlı oldukları yıla bakılmaksızın ek puanları hesaplanır. Çünkü sınavsız geçiş uygulamasına bu yıl son verildiği için bu lise türünden mezun olan adaylar alanlarının devamında yer alan 2 yıllık programlara yerleşirken bu ek puanın verdiği avantajdan yararlanırlar.

Alanlarının devamında yer alan dedik zira alanlarıyla hiç bir ilişkisi olmayan 2 yıllık programlar için meslek liseli de olsa ek puan alamaz, OBP katkısı 0,12 olan yerleştirme puanlarını kullanarak yerleşmeye çalışır.

Lisans (4 yıllık) dallarda ise ek puan olayı 2 yıllıklardan biraz farklıdır. Aday bir meslek lisesinden ya da bir Anadolu Öğretmen Lisesinden mezun olmasına rağmen 30 Mart 2012 tarihinde eğer bu liselerden birine kayıtlı değilse 4 yıllık programlara girişte genel olarak ek puanı hesaplanmaz, sayet 2 yıllıklar için hesaplanan YGS ek puanları da varsa bunları sadece 2 yıllık tercihlerinde kullanır, 4 yıllıklarda geçerli değildir. Belirttiğimiz tarihten önce yukarıdaki lise türlerinde kayıtlı adaylar sadece bu ek puan olayından faydalanırlar.

Tüm bu kural hatırlatmasından sonra gelelim bir başka noktaya...

Ek puanı hesaplanan adayın bildiğiniz gibi sınav sonuç belgesinde bir de ek puanı hesaplanan adaylar arasındaki sırası hesaplanır. Gayet normal. Ancak bu sıra ile kıyaslanabilecek bir program bilgisi ne yazık ki mevcut değildir. Biraz daha açarsak kılavuzdaki her programın tek bir puan türü ve tek bir minimum puanı vardır. Örneğin o program ek puanla girilebilecek bir İlahiyat programıysa 30 Mart 2012 tarihi itibariyle İmam Hatip lisesinde kayıtlı aday TS-1 ek puanıyla o programa yerleşmeye çalışırken, herhangi bir anadolu lisesindeki aday da aynı programa TS-1 genel yerleşme puanıyla girmek için çabalar. Yukarıda örneğini verdiğimiz 2 adaydan hangisinin ek puanı ya da genel yerleştirme puanı yüksekse ipi o göğüsler zira İmam Hatipli diye ilk adaya ayrıca bir kontenjan açılmaz.

Buraya kadar anlaştık mı gençler? Varsa bi sorunuz sorun çekinmeyin. Güzel, Ok. Tmm...

Şimdi ise Ek puanı madem tercihlerde kullanıyoruz da ek sırayı neden kullanamıyoruz sorusunu açalım.

Bir üst paragrafın son cümlesinde demiştik ki her aday bölüme tek havuzdan girer. Yani eğer bölüm ek puanla öğrenci alabilecek bir bölümde meslek liselinin ek puanı o havuza düşer, anadolu liselinin de genel puanı. Özetle puanlarını kullanmayı başardığımız bir puan türünün aslında sıralamalarını da kullanırız ama bütün kılavuz verileri genel sıralamaları dikkate alarak hazırlandığı için ek sırayı kontrol edebileceğimiz bir referans yoktur. Yani ek sıra ile de yerleşiriz belki ama kıyaslayamadığımız ve gücü hakkında bir fikrimiz olmadığı için ne yazıkki bölüm seçiminde bizi son derece yanıltır.

Peki neden?

Bir kere çok az sayıda adayın ek puanı hesaplanır. Örneğin genel sıralamada 215 bininci olan bir aday ek sırada fevkalade ilk 5 binde görebilir kendini. Aslında yerleştirmede ek sıralıya ayrı, genel sıralıya ayrı bir kontenjan açılmış olsa çok da güzel olur ve çok baba kullanılır ek sıralar. Ancak böyle bir kontenjan ayrımı olmadığı için ek sırayı bir referans olarak kullanmak çok hata yaptırır sizlere. 

Peki hocam netcez biz bu ek sıraları?

Dönüştüreceksiniz evladım...

Neye dönüştüreceğiz hocam?

Genel Yerleştirme sırasına. Zira ek puanınızın kadrini kıymetini ancak o genel sıra belirleyecek.

Peki nereden bulacağız hocam yea?

Biz ne güne duruyoruz olm ya! Bak sizin için çok şık bir excel dönüştürme modülü hazırladık. Şimdi bu modülü indiriyorsunuz,

Evet indiriyoruz hocam...

İndirin dediysek mobil cihaza değil olm. Sonra mobilinizde office programı felan yüklü olmuyor, hocam bende çalışmıyor diye debelenip duruyorsunuz. Bir PC'ye yani bir personel kompitüre indiriyorsunuz ve bu PC'de excel programı yüklü olması gerekiyor, hangi versiyon olduğu önemli değil.

Tamam hocam anlaştık laptopa da indirebiliriz de mi?

Olm mal mısın sen, laptop da bir PC zaten! Teknik lisede bilgisayar okumuştun de mi kamil?

Evet hocam özür dilerim!

Neyse sonra dosyayı açıp sadece beyaz zeminli hücrelere sadece ek puanınızı giriyorsunuz. İster tamsayı olarak isterseniz virgüllü... Giriş bitti mi?

Evet hocam girdik ve sağ tarafta Genel Sıra Eşdeğeri başlığının altında rakamlar belirdi.

Hah işte cengaver işte o değerler aslında sizin ek puanınızın kılavuzda kontrolünü yapabileceğiniz reel değerleri. Sınıf Öğretmenliğini mi tercih etmek istiyorsun? Hemen TM-2 önündeki sırayı aklına yazacaksın ve geçeceksin kılavuzun başına o sıralama değerinden daha alt sırada hangi sınıf öğretmenlikleri var bakacaksın. Buldukların senin ek puanla girebileceğin yerlerdir. Aslında ek sıranın da reel değeri bulduğun bu sıradır, unutma!

Hay Allah razı olsun hocam günlerdir kafam soru işaretleriyle doluydu. Ek sıraya bakınca bir umut yeşeriyor ama genel sıraya bakınca üzülüyordum, bu iyi oldu ya! Bi dakka hocam iyi de bu dosyayı nereden indircez kapatma hemen yazıyı...

Tamam la tamam, ha şuradan indirin ve hemen hesaplayın bakalım ek sıranızın gücünü...

Not: Butür dosyaları indirip, üstelik forumlarda izinsiz yayınlayıp bir de arkamızdan sinkaf yapmayın bari olm, ayıp oluyo... 

Yorumlar

  1. Hocam kısacasi bu söylemiş olduğunuz programda ek puanlı siralamayi yazıp normal siralamamizi bulacağız demi

    YanıtlaSil
  2. Hocam 2012 eylül girişliyim ygs5e gelen ek puanı lisans çocuk gelişim için kullanamıyor muyum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoca ne yazsın daha aklını kullansana yani 2016 ve 2017 mezunları ek puanını 4 yıllıklarda kullanamıyor.

      Sil
    2. 30 Mart 2012 den sonra kayıt olanlar lisans için ek puan yok

      Sil
    3. Hocam emeğinize sağlık teşekkür ederiz ama birsey aklıma takıldı bu ek puanınızı yazınca neye göre hesaplanıyor yeni siramiz 0.12 olarakmi hesaplıyor

      Sil
  3. hocam bu programa göre ek puanımla 12.394 oluyo sıralamam ve 10.300 ile kapatan marmara üni türkçe öğretmenliğine yerleşebilir miyim?

    YanıtlaSil
  4. Hocam cennetliksiniz yeminle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya ben giriyorum hesaplamak için yazmıyor neden?

      Sil
  5. Hocam genel sıralama derken biraz daha açar mısınız? Ösymde neden yazmıyor bu puanlar

    YanıtlaSil
  6. Hocam siz kanatsiz bir meleksiniz:)

    YanıtlaSil
  7. 160 ile 560 arasında yazabiliyoruz sadece benim ek puanlı sıralamam 4421 olmuyor yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
  8. genel sıralama ne oluyor anlayamadım ben

    YanıtlaSil
  9. Hocam bende ts1 ek puanla sıralamam 12 binde fakat normal sıralamada 240 bine giremiyorum zira tercih yapabilecegim sadece okul öncesi öğretmenliği ve özel eğitim var ki bunlarda da en fazla 240 bine girmem gerekiyor kullanamadığım ek puanı neden alıyorum yani o kadar umutlanmıştım hep boşa gitti

    YanıtlaSil
  10. bir rehber öğretmen olarak teşekkürler teşekkürler binlerce teşekkürler herşey gönlünüzce olsun.sayenizde gönül rahatlığı ile tercihleri yapacağız.

    YanıtlaSil
  11. Hocam imam hatibe 2011 kayıtlıyım ama ek puanım verilmedi

    YanıtlaSil
  12. hocam dönüştürdükten sonra başka alanlarda da tercih yapabilir miyiz mesela lisede çocuk gelişim bitti ek puanı dönüştürdükten sonra ilahiyat veya başka bir alan seçebilir miyiz

    YanıtlaSil
  13. hocam benim sadece ygs de ek puanlarım hesaplanmış ona göre 2 yıllık tercih edeceğim dimi ?

    YanıtlaSil
  14. Hocam büro yönetimi 2016 mezunuyum. Ygs 1 hariç hepsinde ek puanım hesaplanmış .
    Sizin dediğiniz gibi çevirdim, sadece kendi bölümümden alan ek puanlıla mı tercih edicem yoksa hepsinden tercih yapabilir miyim ?

    YanıtlaSil
  15. 2016 meslek lisesi mezunuyum ygsden gelen ek puanlarımı kullanabilir miyim ?

    YanıtlaSil
  16. Allah razı olsun Hocam

    YanıtlaSil
  17. LYS - YGS Puan Hesaplama
    Sınav sistemi değiştiği için LYS ve ygs puan hesaplamalarını ve denemelerini artık göz ardı etmenizde fayda var. Gerek sınav zamanları, gerek sınav süreleri ve gerekse sınavdaki soru sayıları bakımından birçok farklılık söz konusu. Şu an hali hazırda bulunan YGS – LYS puanınızı hesaplayan site veya uygulamaların dışında güncel YKS puan hesaplama servislerini kullanmanız sizin faydanıza olacaktır.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...