Kontenjan Değişimleri Sıraları Nasıl Etkileyebilir?

Kontenjan artışları ya da azalışları taban sıralamalarının oluşmasında büyük etkenlerden biridir. Tabi ki taban sıralarında yıldan yıla oluşabilecek farklılık tek başına kontenjanlardaki esnekliğinin eseri değildir. Tercih edilirlik, popülarite, puan uygunluğu, trendler ve benzeri pek çok etken adayın zihnini kurcalar ve o programın tercih listesine girmesine yol açar. Bir program ne sıklıkla tercih listelerinde yer alıyorsa, o programın sıra ve puanlarında yükselmeler yaşanması kaçınılmazdır.

Etkenlerin çok sayıda olduğu bir süreçte biz uzmanlar, kontenjanı da önemli etkenlerin başında görürüz. Kontenjanlar artmış ama aday sayısı artmamışsa bu yerleşme şansı açısından iyi bir durumdur. Tam tersi bir durumda ise yerleşme şansı zora girmeye başlar.

Bu dosyayı hazırladığımız saat itibariyle henüz 2017 LYS sonuçları açıklanmadığı için aday sayısı dengesi konusunda net bir fikrimiz yok. Ancak kılavuzun yayınlandığı günden beri nasıl bir kontenjan dağılımı olduğunun da net olarak farkındayız. Totalde bir artış var. Bu, genel olarak yerleşme şansı bakımından olumlu bir durum olarak tanımlanabilir.

Totaldeki bu artışın büyük resmin hangi noktalarında olacağı ise ayrı bir uzmanlık konusu.

Yani demem o ki; İşletmede yeni açılmış bir bölüm potansiyel olarak kendine hangi sırada yer bulacak? Önce bunu bir tahlil etmek gerekir. Aslında yeni açılan o ilk bölümün konumlanacağı yere kadar bir sıralama davranışı değişikliği beklememeniz lazım. Ancak ondan sonraki programlarda bu artışın etkilerini görebilirsiniz. 

Hep böyle oldu sevgili gençler.

Örneğin Abant İzzet Baysal'da açılan bir bölümün eşdeğer puan türlü Marmara Üniversitesindeki bir bölümün sırasına etkisi genelde olmadı ama Dumlupınar'ı etkiledi mesela.

Peki biz bu dosyada ne mi yaptık?

Aslında yine 2016 taban sıralarına müracaat ettik.

Bir farkla...

Kontenjan dağılımı olarak 2016'ya değil 2017'ye baktık. Özetle 2017 kontenjanları 2016'da olmuş olsaydı kılavuzda gördüğünüz sıralar ne ölçüde değişirdi? Onu bulmaya çalıştık.

Bir bölümdeki kontenjan artışı aynı puan türündeki bir başka bölümün kontenjan eksilmesiyle beraber düşünülmelidir. İşte bu çalışmayı bu bütünsellikte ele aldık. Salt tek bir bölüm üzerinden değerlendirme yapmadık. Kılavuzun tüm programlarındaki değişimi dikkate alarak bu datalara ulaştık.

Elde ettiğimiz değerlerin mantıksal ve matematiksel bir geçerliliği var.

Peki! Buna göre mi alacak hocam? Hukuk 37 binde mi kapatacak... diye yine sormayın! 

Zira bu dosya bir tahmin tahlili dosyası değildir. Sadece ve sadece sıralara kontenjanın yaratabileceği etkinin hesaplandığı bir uzmanlık çalışmasıdır. Yerleştirme süreci sonlandığından kontenjanın dışındaki amillerin de bu sıraların bulunduğu pozisyonu değiştirebileceğini gördük, yine göreceğiz.

Şimdi tüm bu açıklamaları okumadan lütfen neden böyle oluyor hocam yea... diye sormayın.

O halde yayınlayalım bakalım merakla beklediğiniz kontenjan değişiminin 2017 sıralarına etkisini...

Dosyayı indirmek için lütfen tıklayınız... 

Yorumlar

  1. Hocam 324bindeyim gecen sene manisa iktisat 359 binle kapamis ben tercih listemde 4.siraya yazsam kesin gelirmi

    YanıtlaSil
  2. Hocam, geçen sene imam hatip lisesinden mezun oldum. Bu sene YGS-4 puan türünde ek puanım gözüküyor. İlahiyatlar TS-1 e geçti. Ben YGS-4'teki ek puanlı sıralamam ile ilahiyata yerleşme şansım oluyor mu? Olmuyorsa ek puanımın bana verdiği avantaj nedir?

    YanıtlaSil
  3. hocam 133 binle alan bi yere 163 binlik sıralamamla girme ihtimalim nedir?

    YanıtlaSil
  4. Gecen seneye gore sadece 139 kisi gerideydim...Ama icimi rahatlat tı yanılma payı olsa bile 12.000 yanılmaz heralde...tesekkur ederim... 😊

    YanıtlaSil
  5. Merhaba hocam; çalışmalarınız için teşekkürler, çok faydalı şeyler. YGS'den TS'ye geçen İlahiyat, Okul Öncesi Öğrt. ve Özel Eğt. Öğrt. bölümlerinin yaklaşık 30 bin kontenjanı var, bu bölümler daha geride olan (örn Gastronomi) bölümlerin sıralamasını 20-30 bin geriye kaydırmaz mı?

    YanıtlaSil
  6. Hocam hemsirelikte ygs2 ile alan okullari yer vermemissiniz onlar tahminen kac bin geriye atar

    YanıtlaSil
  7. Hocam merhaba, mf3 sıralamam 15623. Cumhuriyet tıpa girebilme olasılığım var mı? Teşekkürler şimdiden

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...