Taban ve Tavan Sıralar ile Okul Birinciliği Sıraları Gelsin...

Tercih sonuçlarının açıklanması ile birlikte 2017 ÖSYS döneminin de sonuna geldik. Sonuna geldik dediysek tam da sonu sayılmaz. Zira 25 Ağustos - 5 Eylül tarihleri arasında üniversitelerin boş kalan kontenjanları için Ek yerleştirme tercihleri alınacak.


İlk yerleştirme sonuçlarına baktığımızda 214 bin 430 genel ve 65 bin 155 de Açıköğretimde olmak üzere toplam 279 bin 585 kontenjanın dolmadığı anlaşılıyor.

Boş kontenjanlar doğal olarak bu değerlerde de kalmayacak. Zira yerleşmesine rağmen kaydolmaktan vazgeçen önemli sayıda adayın da olduğunu geçmiş yıllardaki deneyimlerimizden biliyoruz. Örneğin geçen yıl ilk yerleştirmede boş kontenjan sayısı 60 bin 147 olarak gerçekleşmişken, daha sonrasında yapılan kayıt işlemlerinde verilen kaçaklar nedeniyle Ek Yerleştirme kılavuzunda bu rakam 186 bin 868'e yükselmiş ve bu adayların 119 bin 397'si yerleştirilmişti. Yerleşmesine rağmen üniversiteye kayıttan vazgeçecek aday sayısı yüksek olursa bu rakamların 350-400 bini bulması beklenebilir.

Oluşan boşluk rakamlara baktığımızda 10-15 yıl önce gerçekleştirilen genel yerleştirme kontenjanlarına eriştiğimiz söylenebilir. Yazımızın konusu bu olmadığı için bu konuya ilişkin görüş, öneri, tenkit gibi hususlara burada değinmeyeceğim.

Ek yerleştirme süreci başladığında sistemin daha sağlıklı nasıl yorumlanacağını ve tercih işlemlerinde nelere dikkat edileceğini ayrıntılı olarak hem blog adresimden, hem de sosyal medya hesaplarımdan yazmaya ve yardımcı dosyalar paylaşmaya devam edeceğim.

Ek yerleştirmede amiyane tabirle çer çöp kalırdı önceki yıllarda ama bu sene hiç de öyle olmadığını, hatrı sayılır sayıda önemli bölüm ve kontenjanlarla yine heyecanlı bir süreç yaşanacağını şimdiden söyleyeyim.

Yine ek yerleştirmelere ilişkin bir önemli bilgi de genel yerleştirmelerde hep sıraya vurgu yapıyorken, ek yerleştirmede sadece puana vurgu yapmamız olacak. Zira genel yerleştirmede elimizde o yılın puan ve sıralama değerleri yokken, ek yerleştirmede o yıla ait kapı gibi puanlar karşımızda duruyor olacak. Ek yerleştirme bitinceye kadar sıraya bakmıyoruz özetle...

Sonuçların açıklandığı gece üniversitelerin oluşan taban puanlarını ve bunların 2017 yılına eşdeğer yaklaşık sıralarını 2016 ÖSYS yerleşme verileri ve tercih döneminde yayınladığımız kendi tahminlerimizi de kıyaslayacak şekilde yayınlamıştık.

ÖSYM taban puanları hemen yayınlıyor ancak taban sıraları bazen Ekim ya da Kasım ayında yayınlarken, bazen de Mart ayına kadar sarkabiliyor. Resmi taban sıraları yayınlanana kadar bu değerlere müracaat edebilirsiniz.

Tabi ki o programa yerleşen en son ya da en ilk adayın birebir sıraları değil bunlar. En son yerleşen adayın sırasına en yakın sıralar. Örneğin bizim 40.285 diye yayınladığımız sıralama değerindeki programa 40.476. aday da girmiş olabilir, 40.148. aday da girmiş olabilir. O sıralara bakarak "aaa benim sıram bundan daha iyi o halde ben neden yerleşemedim" dememeniz için bu kısa ayrıntı bilgisini vermek istiyorum.

Tabi taban puan ve sıraları yayınladık ama tavanda neler oldu ve okul birincileri en az hangi puanlarla ve sıralarla yerleşti? İşte bunu da çokça soran aday vardı. Onların bu merakını gidermek için çok kapsamlı bir taban ve tavan puan rehberi hazırladık. Bunu da digital ortamda; hemen bu yazının bittiği yerde sizlerle paylaşacağız.

Ne mi yapacaksınız?

Dosyaları mobil cihazınıza yada PC'nize indirip merak ettiğiniz lisans ya da önlisans programını alfabetik olarak bulup oluşan minimum, maksimum ve okul birinciliği minimum değerlerine bakacaksınız. Sütunların ne anlama geldiği dosya içeriğinde mevcut ama ben heyecandan anlama zorluğu çekenler için bir daha özetleyeyim. En küçük puanla giren son öğrencinin değerini merak ediyorsanız Yeşil sütuna, En büyük puanla giren ilk öğrencinin değerini merak ediyorsanız Turuncu sütuna, okul birinciliği ile giren son öğrencinin değerini merak ediyorsanız Mavi sütuna bakmanız gerekecek. 2016 Yılında puanla giren son öğrencinin değerini merak ediyorsanız Lacivert sütuna bakmayı da unutmayacaksınız.

Son 2 yılın kontenjan ve yerleşme bilgileri ile doluluk oranlarını da bu dosyada göreceğiniz yerlere koyduk.

ÖSYM Bir programın kontenjanı tamamen dolsun veya dolmasın eğer o programa yerleşen en az 1 öğrenci varsa bu öğrencinin puanını o programın minimum puanı olarak yayınlıyor. Evet teoride o programa giren son öğrencinin puanı ancak o programı tercih etseydi başka adaylar da girebilirdi. İşte biz durumu bu şekilde olan programda bir taban puan oluşmamıştır şeklinde işlem yapıyoruz ve bunları puan sütununda Oluşmadı ifadesiyle belirtiyoruz. 1 tane dahi öğrenci almayan programı ise boş kaldı diyerek tanımladık. Durumu üstteki şekilde olan programlara ise bir taban sıra verdik. Peki neden? Çünkü puan veya sıralama barajını geçen bir aday yazsaydı bu programlara yerleşebilirdi. İşte bu nedenle baraj puanların sıralama değerlerini bu programların önüne koyduk. Madem puan oluşmadı bu sıralar nereden çıktı diye sormayın...

Bu dosyadaki 2017 kontenjan ve yerleşen sayılarının farkı ek yerleştirme için potansiyel bölümlerin hangileri olacağına dair bir önbilgi de veriyor aslında. Doluluk oranları %100'den daha küçük olanlar mutlaka Ek yerleştirme kılavuzuna girecek olan bölümler. Elbette bununla sınırlı olmayacak Ek yerleştirme kılavuzu. Yerleşip kaydolmayanlar da listeye girecek...

Şimdi bu dosyaları lisans ve önlisans olarak paylaşalım ve hangi bölümün hangi puan ve yaklaşık sıralama aralıklarında öğrenci aldığı sorusu cevap bulsun...

Lisans programları (4 yıllıklar) için buraya tıklayın...

Önlisans programları (2 yıllıklar) için buraya tıklayın...

Atar-gider yapmak için buraya tıklayın...


Yorumlar

  1. Hocam bu yayinladiginiz 4 yillik lisans programlarinda hukuk fakultesinde 2017 yili okul birinciligi minimumda yokatlasla buyuk bi fark var puanlar ayni ama sizin girdiginiz siralamayla yok atlas cok farkli mesela siz ankara hukuk fakultesine 2017 min okul 1.si 446 puanla 8.405 demissiniz yokatlas 446 ile 5.482 demis digerleri de boyle gozlemledigim kadariyla sebebi nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. YÖK Atlas yerleşen son kişinin puanını verir ama sıralama verirken yerleşen 15 okul birincisinin ortalamasını yazar. Kafa karışıklığınız bundan. Bizim verdiğimiz yaklaşık rakam doğrudur.

      Sil
    2. Geçen yıl TM-3'de 446 puanın sıralama karşılığı yaklaşık 8 bin 745'tir. Sıralamanın onluk basamaklarında küçük farklar oluşabilir. O kadar!

      Sil
  2. Hocam rahatsız ettim ben okul birincisiyim dokuz eylül tarih öğretmenliği bölümünü iştiyorum sıralamam 75 bin sizce olur mu

    YanıtlaSil
  3. Hocam 2018 verilerini nerden bulabiliriz

    YanıtlaSil
  4. Hocam ben okul birincisiyim.43k yaptım ege üniv eczacılık geçen sene okul birinciliğinde 44 k sıralama gösteriyo sizce gelir mi yoksa buralar da değişir mi ?

    YanıtlaSil
  5. hocam merhaba 2018 deki önlisans ve lisans bölümlerinin okul birinciliği taban puanlarını nasıl öğrenebiliriz ?çalışmalarınıza başarılar dilerim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...