Ek Yerleştirme Kılavuzu Çıkana Kadar En İyi Kılavuz

Sevgili gençler, ek yerleştirme kılavuzunun 12 Eylül Çarşamba yayınlanacağına ilişkin haberler okuduk. Resmi bir açıklamaya rastlamamakla birlikte sürecin darlığından dolayı ÖSYM hızlı hareket etmek zorunda ve büyük olasılıkla belirttiğimiz tarihte kılavuzun yayınlanmasını bekliyoruz. Sistem full kılavuz zaten...

Peki yayınlanacak bu son kılavuzda ne olacak kine?

Öncelikle genel yerleştirmede kontenjanını doldurabilme başarısını gösteremeyen tüm lisans (4 yıllık) ve önlisans (2 yıllık) programlar bu kılavuzun tablolarında yer alacak. Kontenjanını dolduramamak makus talihi olan bölümler bunlar...

Sadece bunlar mı?

Elbette sadece bunlar değil. Bir de kontenjanını doldurmasına rağmen yerleşen bazı adayların fikir değiştirip (ki çok kızıyorum bunlara, vizontelenin akü-kaporta muhabbeti çağrışır hep) kayıt olmaması nedeniyle kontenjanını full dolduramayan programlar da bu kılavuzda yer alacak. Genel yerleştirmede peşin satan ama ürün iadesi alan bölümler diyelim bunlara...

Peki hocam bunları şu an biliyor muyuz?

Hayır! Biz değil bunu şu an sadece üniversiteler ve YÖK biliyor. Kılavuz çıkmadan da bilme olasılığımız yok. Bizim için bir muamma şu an. Kılavuz yayınlandığında bunların az mı çok mu olduğunu görmüş olacağız. Bakalım kaç firari yerleşmiş de yarı yoldan geri dönmüş?

İşte aşağıda linkini şutladığımız dosya ilk yerleştirmede kontenjanını dolduran ve dolduramayan tüm programların bir özetini sunmak için hazırlandı. 300 küsur sayfalık özet de biraz show sanki...

Dosyada eğer turuncu zeminli bir programa rastladıysanız bu programda şimdilik boşluk olmadığını bilmeniz ve kaydolmayanlardan oluşacak boşlukları takip için ek kılavuzun çıkmasını beklemeniz gerekiyor. Bir nevi pusuya yatılacak bölümler turuncu zeminli olanlar. 

Turuncu zeminli programlarda bir boşluk oluşursa bunları seçebilmek için "Puanı" sütunundaki puana en az eşit ya da o puandan daha iyi olmanız gerekiyor. Hocam virgülün arkasıyla kaybediy... Paragrafın başına bir daha döner misin?

Dosyada yeşil zeminli bir programa denk geldiyseniz bunlar ilk yerleştirmede kontenjanını dolduramayan bölümler. Boş kontenjan sütununda kaç boşluk kaldığını göreceksiniz. Bunlara yerleşip kaydolmayanlar da çıkabilir ve o zaman boşluklar daha da artabilir, unutmayın! 

Peki yeşil alanda bulunan programları seçmek için sınır ne? 

Onların sınırı da aslında barajlar. O programda bir sıralama barajı varsa o sıralamanın eşdeğeri olan puanlar, yoksa 150 veya 180 barajlarını sınav puanı olarak geçebilmek. Bunların da ne kadar olduğunu yine puan sütununda belirttik.

Peki hocam sıralamayı kullanamayacak mıyız?

Kesinlikle kullanmayacağız. Sıralamalarla işiniz bitti. Puan gibi hassas bir değer var elinizin altında artık.

Nereleri yazarsak kazanırız hocam? Nolur söyleyin gözünüzün çapağını yiy...

Puanı sizden uzak yerleri yazdıkça şansınızı artırmış olursunuz. Okulun puanı 345, sizin puanınız 346 ise bu yazılabilir ama bir risktir. Yani yazabilirsiniz ama kazanma şansınızı oldukça azaltmış olursunuz. Yine 24 tercih yapacağınıza göre bir kaç tercihiniz bu şekilde olabilir ama mümkün mertebe sığ limanlarda dolaşmamalı engin sulara, mavi derinliklere doğru açılmalısınız. Kazanma garantisi nasıl genel yerleştirmede yoksa ek yerleştirmede de yoktur. 

Hocam peki bir simülasyon yapcanız mı?

Ek yerleştirmenin simülasyonu neyin olmaz gençler. Birebir kılavuzu yine bölüm sıralı yayınlar bi güzellik yaparız.

Hocam puanı benim puanımdan gıdım yüksek bi yer var nolur onu yazayım, nolur!

Olmaz o. Yazmak yasak o programları...

Hocam ben yerleştim de kaydolmadım, şimdi ek yerleştirmede bi yer yazsam gelir mi?

Yazabilsen gelir de buna trafik kapalı bro. Genel yerleştirmede yerleşen için bu sene nokta kondu. Bitti artık...

Hadi sorular cevaplar bitmez. Şimdi tıklayın aşağıdaki linke ve kılavuz çıkana kadar ne var ne yok bir görün bakalım.



Yorumlar

  1. Hocam ek tercihlerde 334 puanla 6 ilde Turizm rehberliği yazmayı düşünüyorum. Kontenjan boşluğu ve benim kazanma şansımı nasıl görüyosunuz ?

    YanıtlaSil
  2. Ek tercihte kendi puanimizdan yuksek yeri yazamiyormuyuz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...