Diploma notunuz can mı yakacak yoksa can mı kurtaracak?

Diploma notundan aparılarak hesaplanan Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) üniversiteye yerleşme sisteminin en tartışmalı argümanlarından birisi. Etkisi azaltılsın diye sosyal medyada etiketler açılan, trending topiclere giren bir puan. Bazen can kurtarıyor, bazen de can yakıyor.

OBP'nin sınav performansı ve sınavla hesaplanan ham puanlara bir etkisi yok ama yerleştirme puanlarının hesaplanmasında ve bu puanlarla oluşan sıralamalarda önemli aktörlerden biri diyebiliriz. Özellikle son yıllarda bol kepçeden not dağıtılıyor olmasının etkisiyle 80'nin altındaki diploma notlarının sıralamalara çok da olumlu yansımadığına şahit oluyoruz. TYT'de 100 üzerinden 22-25 arası net ortalaması yakalayabilen adayların diploma notları ortalamasının 75-80 bandına erişmesi de bir başka tartışma konusu ama o tartışmayı burada açmayı hiç düşünmüyorum.

Bu mukaddimeden sonra meramımızı açıklayalım.

Bu konuyu niçin açtık?

OBP'nin sıralamaları ne ölçüde etkilediğini rehberlik erkanı ve üniversite adayları hep merak ederler. Elde de buna ilişkin sağlam bir veri olmayınca konu kitlenir. İste buna ilişkin bir dosya çalıştık ve bunun nasıl kullanılacağına dair bilgi vermek için bu konuyu gündemimize aldık.

Dosya linkini yazının sonunda bulacaksınız. Öncelikle şunu hatırlatmalıyım ki çalışma bir MS Office Excel çalışmasıdır. Mobilde de işin ehli açar çalıştırır ama zor iş ve uzun uzun onun yolunu yordamını izah edemeyeceğim. Dolayısıyla bu dosyayı microsoft office excel programı yüklü bir dizüstü ya da masaüstü PC'de açmanız gerekiyor. 2010 ve üstü sürüm olursa şık olur, sağlam çalışır...

Linki tıkladığınızda PC'nize dosya yüklemesine ilişkin bir pop-up pencere açılacak. Farklı kaydet seçeneği ile dosyayı PC'nizde belirlediğiniz bir klasöre veya desktopınıza istediğiniz isimle kaydedebilirsiniz. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra kaydettiğiniz klasör içindeki dosyaya tıklayarak açabilirsiniz.

Dosyayı ilk açtığınızda korumalı bir formda olacağı için sizden güvenlik onayı isteyebilir. Verin o onayı, güvenle açabilirsiniz.

Açılan dosyada tek ekran bulunmaktadır. Bu ekrana sadece TYT ve AYT ham puanlarını gireceksiniz, ikinci olarak diploma notunuzu gireceksiniz. Bir de 2 ayrı sorgu var. Biri önceki yıl ÖSYM tarafından yerleştirilip yerleştirilmediğinizi seçeceğiniz sorgulama, diğeri de lise türünü seçeceğiniz sorgulama. 

Bunlara ilişkin durumunuzu da seçtikten sonra sistem yazdığınız puan ve diploma notunuzla hangi ham sıraları elde edebileceğinizi, hangi yerleştirme sıralarına ulaşacağınızı, meslek liseli adaysanız ve ek puanınız da hesaplanıyorsa ek puanınızla genel sıralamanın neresinde olacağınızı, diploma notunuzun sizi ne kadar ileri ya da geri atabileceğini görme olanağını yakalayacaksınız. 

Özellikle geçen yıl yerleşip puanı kırılacak olanlar bazı bölümleri kazanabilmek için hangi puan ve sıralama aralığında bir prerformansa ihtiyaçlarının olacağını gönül rahatlığı ile bu dosyadan bakarak görebilirler. 

İşin özü kısaca bu...

Peki dosya nerede hocam?

Ha burada... Ateşleyin...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...