Taban Puanlar ve Yaklaşık Sıralamalar Yine Salim Hoca Farkıyla...

Sonuçlar açıklanır açıklanmaz adayların en merak ettiği husus sıralamalarda ne kadar bir sapmanın olduğudur. Haklılar da! Zira tercihin bütün müştemilatı hep sıralamalar üzerinden yürüyor. Puan sağlam bir veri olmadığı için sıralama ile tercih yapmak daha mantıklı ve doğru seçimleri beraberinde getirir.

ÖSYM de ne hikmetse ilk gün puanları yayınlar ama sıralamada nasıl bir veri oluştu, neresi ilerledi, neresi geriledi... bununla ilgili ilk günlerde zerre bilgi paylaşmaz. Her neyse biz her yıl olduğu gibi bu yıl da yine sıralamalara ilişkin bir trafik çalıştık. 

Üstüne basa basa söylüyorum. Bold ve büyük harflerle... 

ŞU AŞAĞIDA İNDİRECEĞİNİZ DOSYADAKİ SIRALAMA DEĞERLERİ BİREBİR SON YERLEŞEN VE İLK YERLEŞEN ADAYIN SIRALAMA DEĞERİ DEĞİLDİR. ZATEN GÖRECEĞİNİZ ÜZERE YUVARLANMIŞ SIRALAMA DEĞERLERİDİR. SONUÇLARIN YORDANMASI İLE OLUŞMUŞTUR. GERÇEK VERİYE ÇOK YAKINDIR AMA ASLA GERÇEK BİR SIRALAMA VERİSİ DEĞİLDİR. ANLADINIZ?

ÖSYM en güncelini yayınlayana kadar en iyisi aşağıdaki dosyalardır sevgili gençler. Unutmayın...

2 ayrı dosya halinde yayına hazır hale getirdik. Birisi 4, 5 ve 6 yıllık lisans programlarına ait dosya, diğeri ise 2 yıllıklara yani önlisans programlarına ait dosya.

Her dosyayı kendi içinde alfabetik bir dizin ile verdik. Yani bir programın tüm üniversitelerine gözatmak için kılavuz sörfü yapmanıza gerek kalmayacak. Aynı sayfalarda tüm aynı programları görebileceksiniz.

Aynı programı sıralarken ise puanı en yüksekten en düşüğüne doğru bir sıralama yapalım dedik. Bir nevi taban puan rehberi olsun. Taban puana göre ama tavan puanda sıralama farklı olabilir.

Her programa yerleşen ilk ve son adayın puanlarına eşdeğer olabilecek yaklaşık sıralama değerlerini yordayıp satıra; hemen puanın yanına yazdık. Özellikle kırmızı renkli sıralamalar bakmanız gereken asıl yerdir.

Eğer puan sütununda "0" (sıfır), sıra sütununda "oluşmadı" yazıyorsa o bölüm kontenjanından daha az öğrenci yerleşmiş ve kontenjanının tamamını doldurmayı başaramamış bölümdür. Yani puan barajını ve varsa sıralama barajını geçen her aday aslında o programa yerleşebilirdi.

Eğer puan sütununda "0" (sıfır), sıra sütununda ise "Öğr.Almadı" ifadesini görürseniz bilin ki o programa 1 tane dahi öğrenci yerleşmemiştir. Full boşluk, full zarar anlayacağınız... O program tercih listenizde olsaydı mutlaka yerleşirdiniz.

İlgili programın 2018'deki durumunu da göresiniz ve sıralamalarda ne kadarlık bir değişim yaşanmış, göresiniz diye 2018 yılına ait puan ve sırasını da yazdık brolar. Orada yine geçen yıl kontenjanını doldurmayı başaramayan programları ve ayrıca geçen yıl listede olmayıp ilk kez bu yıl öğrenci alan programları da görebiliyorsunuz.

Her programın okul birinciliği de dahil toplam kontenjanını ve yine okul birinciliği de dahil toplam yerleşen aday sayısını da yerleşen aday satırlarında belirttik. Hazır kaç boş kalmış onu da ilgili alanın en son sütununda görebiliyorsunuz. Potansiyel ek yerleştirme programlarıdır onlar. Kontenjanını doldurup kayıt kaçakları yüzünden tüm yerleşen adayların kayıt olmadıkları programlar da ek yerleştirmede karşınıza çıkacak. Şu an 77 bin 875 boş kontenjan var. Ek yerleştirmede bu değerler 200 bine yaklaşabilir.

Bir de hazır vakıf kazanmışlar için nasıl bir bütçenin içine düştünüz, nasıl bir ödeme planınız olacak onu da belirtelim dedik. Ha bu arada ücretler kılavuzdaki belirtilen burs oranına göredir. Üniversitenin verdiği tercih bursu, başarı bursu, bizi kaçıncı sırada yazdın bursu, web sitemize girdin bursu, portfolyonu çok beğendik bursu... gibi bin bir türlü burslar bu rakamlara dahil değildir, hadi yine iyisiniz.

Bu dosya emek ürünüdür sevgili meslektaşlarım bu sözüm de size. Kullanmayın demiyoz olm elbette kullanın ama hazırlayıcısının da ismen de olsa hakkını teslim edin brolar, ayıp oluyo...

Hocam darlandım yeter, lisans programlarını (4 yıllıkları) hemen görmek istiyorum diyenler...

Hocam siz önlisansları da (2 yıllıkları da) yapmışınızdır, babasınız, kralsınız, bir bakayım diyenler...



Hocam ben böyle kalabalık dosyalardan bir halt anlamam şöyle sadece devlet üniversitelerinin sıralamaları neyle kapamış bi özet geçsene diyorsanız...

Sadece devlet üniversitelerinin lisansları özet tablosu için tıklayınız

Sadece devlet üniversitelerinin önlisansları özet tablosu için tıklayınız

Hadi hayırlı olsunnn...

Yorumlar

  1. Çok teşekkürler cok hızlısiniz

    YanıtlaSil
  2. Cansınız hocam:)

    YanıtlaSil
  3. vakıf üniversitelerinide yapar mısınız ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu puan ve sıralama barajı düzeyinde. Gerek var mı yapmaya?

      Sil
  4. teşekürler hocam merakımı gideriyorsunuz hızlı bir şekilde

    YanıtlaSil
  5. hocam psikolojik danışmanlık bölümü boş 4 yıllıkta

    YanıtlaSil
  6. Hocam vakıf üniversiteleri de olsaydı keşke

    YanıtlaSil
  7. Hocam adamsiniz.sizde olmasanız yardimci olan kimse yok. Herkesime yardımcı oldugunuz için sonsuz teşekkür ederim. Sayenizde kızım diş hekimligini kazandı hiç umudumuz yokken

    YanıtlaSil
  8. Salim Hocam, bir YKS annesi ve ogretmeni olarak en çok takıp ettiğim ve bilgi ve paylaşımlarına güvendiğim hesaptınız. Oglum istediği bölüme yerleşti bu arada :) Her şey için tesekkurler. Kızınızın da yolu açık başarıları daim olsun. Emeklerinizin takipçisiyim.Sizin adınız verilmeden kullanılacak size ait her bilgilendirmeyi emek hırsızlığı sayacağımi ve gerekli uyarıları yapacagimi da buradan söyleyeyim dedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tebrik ederim. İyi dilekleriniz için teşekkürler...

      Sil
  9. Hocam kralsınız, babasınız. Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. Saim hocam bende bir mağdur anne olarak size birşey danışmak istiyorum. Oğlum bu sene ikinci defa üniversite sınavına girdi maalesef yerleşemedi. 126000 sıralamayla 147 000 kadar sosyal bilgiler öğretmenliği yazdık ama olmadı. Acaba tercih sıralamasımı yanlış yaptık şansımız mı yok bilemedim. Ek kontenjan tercihlerinde hata yapmak istemiyorum. Bana bu konuda fikir verirseniz çok sevinirim. Rahatsız ediyorum kusura bakmayın sınav sonucundan beri kendimi toparlayamadım yardıma ihtiyacımız var. İyi günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece twitter platformunda soru cevaplandırıyorum. Sorularınız olursa oradan sorabilirsiniz.

      Sil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...