Üniversiteli Olmak İçin Yılın Son Şansı...

2019 Yılının son tercihleri olan ek yerleştirmeler de 5 Eylül 2019 tarihi itibariyle başladı ve 11 Eylül 2019'da başvurular sona erecek. 2019 YKS'ye başvuran ve sınavlara katılıp puan veya sıralama barajlarını geçmesine rağmen genel yerleştirmede bir programa yerleşmeyen adaylar ek tercih bildiriminde bulunabilecekler. Tercih bildiriminde bulunan adayların ise eğer şehit ve gazi çocukları ya da eşleri değiller ise 12 Eylül 2019 tarihine kadar Ek Tercih ücreti olan 20 TL'yi ÖSYM hesabına yatırmaları gerekiyor. Ücretini yatırmayan adayın tercihleri işleme alınmıyor, sakın unutmayın.

Genel Yerleştirmede puanla bir programa yerleşen aday için (kaydını ister yaptırsın, isterse yaptırmasın) ek tercih trafiği ne yazıkki kapalı. Ancak genel yerleştirme döneminde özel yetenek sınavı ile bir programa yerleşen adaylar isterlerse ek tercih hakkından yararlanabiliyorlar.

Ek tercih yapacak adayların toplam 24 tercih yapma hakkı bulunuyor. Tercihlerini yaparken ise genel yerleştirmede oluşan programın minimum puanından daha yüksek bir puana sahip olmaları gerekiyor. Aday, taban puanı oluşmuş bir programdan daha alt bir puana sahipse o programı tercih listesine alamıyor.

Ek tercihte taban puanı oluşmamış ve ayrıca sıralama barajı olmayan lisans programlarını tercih etmek için adayın ilgili puan türünde 180 barajını geçmesi yeterli. Ancak seçilecek programın bir de sıralama barajı varsa programın taban puanı oluşmamış olsa bile adayın o sıralama barajının önünde olması gerekiyor. Taban puanı oluşmamış önlisans programları için ise TYT'de 150 barajını geçmiş olmak tercih için yeterli bir koşul.

Önceki paragrafta özet bilgi verdiğim sıralama barajları ek yerleştirmede de dikkate alınan bir tercih kriteri. Listede yer alan Tıp programı için adayın Sayısal yerleştirme puan türünde ilk 50 bin içinde, Hukuk programı için Eşit Ağırlıklı Yerleştirme puan türünde ilk 190 bin içinde, Mimarlık programı için Sayısal yerleştirme puan türünde ilk 250 bin içinde, Mühendislik ve Öğretmenlik programları için ise programların ilgili yerleştirme puan türlerinde ilk 300 bin içinde olmak gerekiyor.

Ek yerleştirme tercihlerini daha kolay ve anlaşılır hale getirebilmek ve seçimlerinizi yüzlerce sayfalık ÖSYM tablolarından aramanızı kolaylaştırabilmek için program alfabetik listeli lisans ve önlisans dosyaları hazırladık. Bu dosyalarda bir programın tamamını aynı tablo içerisinde yüksek puandan düşük puana görme şansını yakalayacaksınız. 

Bu tablolarda ayrıca o programın bulunduğu lokasyonu, üniversite türünü, fakültesini veya yüksekokulunu, öğrenim şeklini, süresini, puan türünü, genel yerleştirmede oluşan minimum puanını, genel yerleştirmede açılan kontenjanını ve genel yerleştirmede yerleşen aday sayılarını, boş kalan kontenjanlarını ve yerleşip de kaydolmayan aday sayılarını görebileceksiniz. 

Bu tablolarda ayrıca ek kontenjanının ne kadar olduğunu yani ek tercih döneminde kaç öğrenci alacağını görme şansını yakalayacaksınız. 

Tablolarda ÖSYM kılavuzunda olmayan bir veriyi de kolaylık olsun diye paylaştık. Bu da vakıf, kıbrıs ve yabancı üniversitelere ait ücretli programların KDV dahil bir yıllık eğitim ücretleridir. Bunu da her programın bulunduğu satırın en sonunda görebileceksiniz.

Tablolar alfabetik olarak ilerlemektedir. ÖSYM Ek Yerleştirme kılavuzunda ne varsa bu tablolarda da o programların bilgisi yer almaktadır. 

Tablolara programların oluşan minimum sıralarını koyma gereği duymadık. Zira ek tercih sadece puanla tercih yapılan bir süreçtir. Taban puanı oluşmamış lisans programları için minimum yerleştirme puanı 195'i önlisans programları için ise minimum TYT yerleştirme puanı olan 165'i koyduk. Bu iki değeri gördüğünüz programlar, genel yerleştirmede kontenjanını dolduramamış programlardır.

Genel yerleştirmede kontenjanını dolduramamış ve sıralama barajına ihtiyaç duyan programların puan hanesine ise "Sıra Barajı" yazdık.

Açıköğretim programları da dahil 191 bin kontenjan boşluğunun bulunduğu ek tercihler iyi puanı olan ve yerleşmemiş aday için bir şans olarak değerlendirilebilir. Ancak hala yerleşmemiş iyi puanlı aday kaldıysa... 

Sözü daha fazla uzatmadan dosyaları paylaşalım.

Lisans programları (4 yıllıklar) dosyasını indirmek için lütfen tıklayınız...

Önlisans programları (2 yıllıklar) dosyasını indirmek için lütfen tıklayınız... 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...