Kontenjan Artışları Lise Tercihlerinde Yüzdelik Dilim Kaybını Azaltıyor...

Liselere Giriş Sınavı sonuçları 16 Temmuz 2020 itibariyle açıklandı. Sınava katılım 1 milyon 29 binden 1 milyon 472 bine çıktı. Bu da bir yüzdelik dilime düşen aday sayısını 10 bin 290'dan 14 bin 720'ye çıkardı. Eğer lise kontenjanları 2019 ile aynı kalmış olsaydı bu yüzdelik değişim adaylar için büyük bir yıkım olarak nitelenebilirdi. Ancak lise kontenjanlarında da orantısal olarak önemli bir artış gerçekleşti. 139 bin olan kontenjanlar bu yıl 213 bine kadar artırıldı.

Sonuç olarak katılım artışından kaynaklanan sebeple yüzdelik dilim zaafı yaşayan öğrencilerin imdadına işte bu kontenjan artışları yetişmişe benziyor. Zira en yüksek puanlı okullardan en düşük puanlıya doğru pek çok lisede kontenjan artışları gerçekleştirildi. 

Biz de bu doğrultuda öğrencilerin sınav sonuçlarındaki yüzdelik dilim karşılığının reel olarak bu yıl öğrenci alacak liselere girişte ne ölçüde kullanılacağını çalıştık. Aslında öğrencinin performansının alım gücünü belirlemeye çalıştık da diyebiliriz. 

Aşağıda linkini verdiğimiz dosya Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2020 yılında sınavla öğrenci alacağı ilan edilen lise kontenjanları dikkate alınarak hazırlandı.  

Linkteki dosya bir öngörü sağlasın, adaylara ve velilere bir ön bilgi versin diye hazırlanmıştır. Birebir eşit sonuçların çıkması beklenmemelidir. Kontenjan ve katılım dengesinin bozuk olduğu yıllarda yelpazenin geniş tutulması elzemdir. Doğaldır ki tercih verileri her yıl arz talep ve performans dengesi ile oluşur. 

Yayımladığımız dosya her ne kadar kılavuz verilerinden oluşuyorsa da bir kılavuz değildir. Tercihlerde aslolan bakanlık tarafından yayımlanan kılavuzdur. 

Dosya il ve ilçe sıralı olarak o ilçedeki en yüksekten en düşüğe bir sıralama skalası ile hazırlanmıştır. Tercih etmeyi düşündüğünüz liselerin bulunduğu il ve ilçeleri dikkate alarak listeyi ve dilimleri kontrol edebilirsiniz. 

Kümülatif değerler o lisenin yüzdelik dilimine ininceye kadar ülke genelindeki kontenjan toplamlarını içeren bir veridir. Yıldan yıla kontenjan artışının kümülatif değerlere etkisini tablodan inceleyebilirsiniz.

Şimdi dosyayı indirmenin tam zamanı...

PDF dosyayı indirmek için hadi tıklayın bakalım...

Eğer farklı alternatifler deneyeceğiniz bir Excel modül istiyorsanız onu da hazırladık. Yüzdelik diliminizi girip doğrudan listeye bakabileceğiniz gibi biraz üst ve alt avanslar vererek performans bölgenizdeki okulları filtreleyerek ayrıntılı inceleyebilirsiniz. İl, ilçe, okul türü ve dil gibi parametreleri filtreleyerek özel bir liste oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki dosya 2010 MS Office Excel formatında bir dosya olduğundan mobil cihazlarda istenen performansta çalıştıramayabilirsiniz. Bu nedenle dosyayı Office yüklü bir PC'ye indirip orada istediğiniz raporlamayı yapabilirsiniz.

O zaman ben dosyanın daha pratik ve interaktif hali olan Exceli indireyim diyenler buraya yürüsün...


  

Yorumlar

  1. Hesabı 1 milyon 29 bine göre değilde 971 bine göre yapmalısınız hocam. 1029000 8. sınıf öğrenci sayisi, sınava katılan 971000 di. Güzel çalışma, 971 e göre hesaplayıp paylasirsaniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2019 Yılı 8. Sınıf Öğrenci Sayısı : 1.210.112
      2019 Yılında LGS'ye Giren Aday Sayısı : 1.029.555
      2018 Yılı 8. Sınıf Öğrenci Sayısı : 1.009.260
      2018 Yılında LGS'ye Giren Aday Sayısı : 971.657

      Sil
  2. Hocam çok teşekkürler ve emeğinize sağlık, saygılarımla...

    YanıtlaSil
  3. Yüzdelikler il mi genel mi sayın hocam. Saygılar.

    YanıtlaSil
  4. Sayın hocam 0.86 yüzdelik dilim ile Denizli Erbakır Fen lisesi olur mu?

    YanıtlaSil
  5. Çok teşekkürler Salim Hocam. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Rehberlik Ekipler Amiri Salim abime selamlar!
    Sizi uzun bir aradan sonra internette bulmak ne kadar güzel! Elinize sağlık, faydalı bir döküman olmuş. İyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...