Hangi bölüm hangi sırada dükkanı kapadı?

Bayramdan sonra hızlı bir tercih trafiği başlayacak ve sosyal profillerime sürekli işte o cevabı belirsiz soru soruluyor hep. "Hocam şu bölüm kaçla kapatır?" Bir tercih döneminin yazması en kolay, cevabı en zor sorusudur bu soru. 

O kadar çok değişkeni var ki bu sorunun cevabının! Bir programın dükkanı kaçla kapayacağı pek çok parametreye bağlıdır. Puan türü etkiler, öğrenim şekli etkiler, lokasyonu etkiler, o yılın trafiği etkiler, o yıl içinden geçilen sosyo-ekonomik durum etkiler, kontenjan değişimleri etkiler, hepsinden önemlisi öğrenci trendlerindeki değişim etkiler... Anlayacağınız şak bi on milyar dolar piyasaya sürüp enflasyonu tek haneye indirmek kadar zordur buna cevap vermek... (Bir ekonomist abinin enflasyonu düşürme yöntemi olarak televizyonlarda anlattığı bir diyalogdu oradan aklıma geldi, yoksa konuyla zerre alakalı değil....) Abartmış olabilirim!

Özellikle sistemin maraza verdiği yıllarda bu etkileyenlerden bazılarının kuyruğunu yakalayıp şimdi ne olur şeklinde çalışmalar yapıp yayımladığımız olmuştur. Ancak bu sene nedense hiç öyle büyük sapmalar yaşanmayacakmış gibi geliyor içimden ve bu nedenle öyle bir analize hiç yeltenmedim şu ana kadar. İleride fikrim değişirse yaparım belki bir yolluk...

Kılavuzdaki programların geçen yılki verilerini bir çırpıda görün diye yine bir derleme hazırladık malum. Bir bakışta bir programın devlette kaçla vakıfta kaçla sonunu bağladığını görebiliyorsunuz. Hatta bunları öğrenim şekli ve bursluluk özelliklerine göre de tasnif ettik. Hem en yüksek sırada kapatanını, hem de en düşük sırada kapatanını değer olarak görebiliyorsunuz. 

Bu çalışmaya Türk-Alman Üniversitesi'nin bazı liselere ayrıcalık verdiği programlar ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin özel koşul gerektiren tüm programlarını almadık. Zira kafa karıştırıyor. Devlette Tıp 39 binle mi kapadı hoca diye atarlanıyorsunuz mesela...

Bir bakın bakalım...  

Lisans (4 Yıllıklar) için buraya bakın
Önlisans (2 Yıllıklar) için buraya bakın



Yorumlar

  1. Vay kral hem de reklamsız yazıyorsun bu yazıları cidden ayakta alkışlıyorum sizi. Öbür dünyaya sevap da şart dimi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...