Sonuçlar Açıklandı, Bölümlerin Sıralamalarında Neler Yaşandı?

Uzun ve stresli bir dönemin daha sonuna geldik. 2020 YKS'nin yerleştirme sonuçları 26 Ağustos Çarşamba 12:30'da açıklandı. Bazı adaylar sevindi, bazı adaylar ise üzüldü. 

Merkezi sınavların her yıl karşılaştığımız tablolarından birini daha yaşadık. Pandeminin gölgesinde yapılan sınavın puan-sıra dengesi Sayısal ve Eşit Ağırlıklı adayları derinden etkilemişti. Tercihlerde Sayısalcı adaylar için artık derin sürprizlerin yaşanmayacağını hatırlatmış ama özellikle Eşit Ağırlıklı adaylar için asıl çetin sürecin tercihlerde yaşanabileceğini erişebildiğimiz her öğrenciye ifade etmeye çalışmıştık. Zira sınavın matematik ayağının önceki yıllara oranla daha az seçici olması EA'cı adayların matematik başarısına yansıdı bu da sıralama içinde önceki yıllarda oluşan sayısalcı aday dengesini EA'cı aday lehine bozdu. Doğal olarak o sıralamada daha çok EA tercihi yapacak aday kalmış oldu. Bu da özellikle popüler EA programlarda bir yığılmaya, sonuç olarak da bu programların sıralamalarında belirgin daralmalara yol açtı. 

Sözel puan türünde de çok tercih alan programların bir miktar sıkıştığını gözlemledik ama bu yılın yerleşmedeki en şanssız kitlesini Eşit Ağırlıkçı adaylar olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır.


ÖSYM sonuçları açıkladıktan sonra bu yıl da yükseköğretim programlarının oluşan taban puanlarını ve yerleşen aday sayılarını yayımladı. Adaylar tercihlerini genel olarak sıralama ile yaptıklarından puan, onlar için derin bir anlam ifade etmiyor. Hangi programda sıralamalar nasıl oluşmuş? Bu sorunun cevabını 2020 sonuçları algoritması içinde aramaya ve oluşan yaklaşık sıraları bulmaya çalıştık. İşte bu doğrultuda oluşan taban puanların yaklaşık karşılığı olan sıraları dosyaya ekledik. 


Öte yandan adayların 2019 yılında oluşan sıralarla 2020 yılının yaklaşık sıralarını kıyaslayabilmesi için geçen yılın kılavuz verilerini de dosyaya ilave ettik. 


Dosyamız program alfabetik olarak hazırlandı. Bütün bölümleri sayfalarda A'dan Z'ye bulabilirsiniz. Kılavuzda olan tüm programları listeledik. Her bir programı da oluşan taban sırasına göre en iyiden en zayıfa doğru sıralayarak verdik. 


Kontenjanı dolmadığı için taban puanı oluşmayan programlardan 2 yıllıklara 165 ve 4 yıllıklara ise 185 minimum yerleştirme puanına göre sıralama belirledik. Taban sıralama barajı olan ve kontenjanını dolduramayan programlarda ise o sıranın puan değerini bulmaya çalıştık.


Dosyanın son 2 sütununda programın boş kontenjanını ve dolup dolmadığını görebilmeniz için bir durum sütunu ilave ettik.


Şimdi bu dosyaları indirmek için aşağıdaki linklere yürüyebilirsiniz.


👉Lisans programlarının (4 yıllıkların) dosyasını göreyim...

👉Önlisans programlarının (2 yıllıkların) dosyasını göreyim...

👉Hocam bunlarla beni yorma, bölümlerin doluluk özetini göreyim...

👎Hiç birini görmek istemiyorum, kutumu açayım ben...


1 Eylül 2020'den itibaren eğitim ücretlerinde alınan %8 KDV oranı üniversiteler de dahil tüm eğitim kurumlarında %1'e indirildi. Biz de bu kapsamda üniversite eğitim ücretleri son ne oldu? Bunu çalıştık...

👉Vakıf Üniversitelerine ait programların KDV indirimi sonrası yeni ücretlerini görmek için tıklayınız...  

Yorumlar

  1. Özenli bir çalışma için teşekkürler. Sizin saatler içerisinde yaptığınız şu sıralamanın çok daha basitini ÖSYM haftalarca yapamıyor, anlamak güç. Sonuçları da güzel yorumlamışsınız. Puanı en çok artan ve azalan bölümleri ayrıca yorumlarsanız gelecek sene girecekleri faydası olacaktır. Önemli olan tercih döneminde sıralama tahmini yapabilmek. "yapay zeka destekli tercih asistanı" güzel bir tez konusu olabilir. Ayrıca pandeminin tercihlere ve sonuçlara etkisi de incelenebilir. Çalışmalarınızın takipçisi olacağım, başarılar ve iyi şanslar.

    YanıtlaSil
  2. sayın ekipler amirim her zamanki gibi bence teksin👌😊

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...