Hangi Bölümde Kaç Kontenjan Boşluğu Var?

2020 YKS Ek Yerleştirme tercihleri 17-23 Eylül 2020 tarihleri arasında alınmaya başlandı. İlk genel yerleştirmede boş kalan 70 bin 268 boş kontenjana ilave olarak yerleşip de kaydolmayan 75 bin 446 adaydan oluşan boşluklarla birlikte toplam boş kontenjan sayısı 145 bin 714'e ulaştı. Özetle adaylar 145 bin 714 boş kontenjan için tercih bildiriminde bulunabilecekler.

Peki tercih yapabilecek kaç aday var? Bunu da araştırdık. 

Bu yıl barajları geçip tercih bildiriminde bulunma hakkı elde eden 1 milyon 745 bin 642 adayın sadece 1 milyon 151 bin 632’si genel yerleştirmede tercih bildiriminde bulundu. Bu adaylardan 921 bin 886’sı bir yükseköğretim programına yerleştirildi. Genel yerleştirmede tercih hakkı olmasına rağmen bu hakkını kullanmayan 594 bin 10 adaya ilave olarak tercih yapıp yerleşemeyen 229 bin 746 aday ek yerleştirmede şanslarını bir kez daha deneyecekler. Özetle ek tercih daha önceden tercih yapmayan ya da tercih bildirip de yerleşemeyen 823 bin 756 adayı ilgilendiriyor.

Ek yerleştirmede tercih hakkı olan aday sayısı 823 bin olmasına rağmen kazanma umuduyla tercih yapacak aday sayısı bu kadar yüksek olmayabiliyor. Bunun da sebebi alınan puanlarla yerleşmek istenen programların minimum puanları arasındaki farklar. Zira daha önceden kontenjanını doldurmuş bir programı ek yerleştirmede tercih edebilmek için o programın oluşan minimum puanından daha yüksek bir puanda olmak gerekiyor. Eğer genel yerleştirmede kontenjanı dolmamış bir programsa adaylar bir sınıra takılmaksızın ek yerleştirmede o bölümü seçebiliyorlar.

2019 yılındaki ek yerleştirmede tercih hakkı bulunan aday sayısının 857 bin 218 ve ek kontenjanın da 191 bin 140 olmasına rağmen bu adayların sadece 61 bin 832’sinin ek yerleştirme ile bir programa yerleştiğini ve tüm yerleşme işlemleri sonunda 129 bin 308 kontenjanın boş kaldığını biliyoruz. Bu sene de 145 bin kontenjanın 50-60 bininin dolmasını bekliyoruz.

Genel yerleştirmede kullanılan sıralama barajlarının ek yerleştirmede de kullanılacağını ve bazı bölümlere girişte geçilmesi gereken sıralama barajlarını geçen adayların barajlı bu bölümleri seçebilme hakkının olduğunu, sıralama barajını geçemeyen adayların ek yerleştirmede de bu programları tercih listesine alamayacaklarını hatırlatalım.

Programların bazılarının çok bazılarının ise az sayıda öğrenci alacak olması adayların tercihlerini hep çok öğrenci alacaklar arasından seçmesini gerektirmiyor. Bazen 1 veya 2 öğrenci alacak programlara yerleşme şansı tercih edecek aday sayısı azlığından dolayı daha yüksek olabiliyor. Bu nedenle salt kontenjan çokluğu referansı ile tercih yapmamalısınız.

Taban puanı oluşmuş bölümlerde ise en çok dikkat etmeniz gereken husus, oluşan taban puanın çok yakınında olmamak. Örneğin genel yerleştirmede 350 ile noktalamış bir bölümü 350 ve üstünde puana sahip adayın tercih hakkı var ancak yerleşme şansı düşebiliyor. Oluşan taban puan ile sizin puanınızın arasındaki fark ne kadar çoksa şans o ölçüde artabiliyor.

Ek yerleştirmede de adayların genel yerleştirmede olduğu gibi yine 24 tercih hakkı bulunuyor. Adaylar isterlerse tek tercih, isterlerse 24 tercihin tamamını yapabiliyorlar. Farklılık ise genel yerleştirmede sıralamalar ile tercih listesi oluşturuyorken, ek yerleştirmede tamamen puan verisini kullanarak bu listeyi oluşturmak. Ek yerleştirmede sıralama verisine bakmanıza gerek yok zira puan tüm ihtiyaca artık cevap verebilecek nitelikte.

Ek yerleştirmede yerleşen adayların da bir sonraki yıl OBP kaybına uğrayacaklarını hatırlatalım. Bu nedenle gitmek istemeyeceğiniz bir programı o listeye almamanızı öneriyorum. Listeye girecek programların ilgi, istek, yetenek ve beklentilerinize uygun olması gerektiğini hatırlatmama gerek yok sanırım.

Genel yerleştirmede o sene lise son sınıf düzeyindeki okul birincilerine ayrıca kontenjan ayrılırken ve daha düşük puanlarla daha yüksek puanlı yerlere yerleşme şansını yakalayabiliyorlarken ek yerleştirmede bu hak kullanılamıyor. Okul birincileri yerleşmediği için boş kalan kontenjanlar tüm adaylara açık hale geliyor.

Ek tercihlerin sistemde değerlendirilmesi için ek tercih ücretini de belirlenen tarihler arasında ÖSYM’nin hesabına yatırmanız gerekiyor. Bunun için adayların kılavuzda açıklanan talimatı ve tarihleri dikkatle incelemesi gerekiyor. Ücreti zamanında yatırılmamış tercih başvurusu değerlendirme işlemine alınmıyor.

Bu sene hangi bölümlerde kaç kişilik kontenjan açıkları var bunları da sizler için derledik. İlerleyen günlerde daha ayrıntılı dosyalar paylaşırız. 

👉Hangi bölümde kaç boş kontenjan kalmış ve bunun üniversite türlerine göre dağılımları ne kadar? Özet çizelgeyi görmek istiyorum hocam. Tıklıyorum hemen...


Kılavuzu daha anlaşılır hale getirdik. O bölümü tercih için ne gerekiyor? Her bir programın önüne yazdık. Geçen yılın ek yerleştirme bilgileri ile de donattık. Bölümlerin ücretlerini de yazdık ama KDV %8 e göre. %1'e düştüğünü de unutmayın. 

👉Sözelciyim hocam buna bakayım...

👉Sayısalcıyım hocam ben de buna bakayım...

👉Yukarıdakilerden değilsem kesin EA cıyımdır hocam, ben de buna bakayım...

👉Şu dilcileri en sona yazma huyundan bi vazgeçmediniz hocam, dile bakayım...

👉En sona TYT önlisansları bıraktık bro ayıp oluyo ama tıkla gör bak...


Yorumlar

  1. Hocam erzrurumda yaşıyorum 400 puanla sınıf öğretmenliği düşünüyorum sizce gazi veya Ankara sınıf tercih etmelimiyim yoksa şehrimde mi okumalıyım?
    üniversitede yüksek lisans yapıp kalmayı da düşünüyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...