Hangi Bölüme Girerken Kaç Nete İhtiyacınız Var?

YÖK Atlas 2020 YKS verilerini yayımladı. Her yıl sınava girecek adayların en çok merak ettiği hususların başında programlara girişte testlerden ne kadar net elde etmeleri gerektiği olmuştur hep. "Acaba şu bölüme girmek için TYT, AYT ve eğer girmem gerekiyorsa YDT'de kaç nete ihtiyacım var?" gibi bir soru adayların hedef belirlemesi için önemli bir parametredir. Zira işin matematiği adayları böyle bir arayışa zorluyor. Kârda mıyız yoksa zararda mı? Yola çıktık ama henüz yolun neresindeyiz diye merak edilip bakılan bir pusula gibidir bu veriler adeta. Bir de sınava hazırlığın alengirli olduğu böyle yıllarda ucu ucuna bir bölüme girebilmek için adaylar daha ince eleyip sık dokurlar. Bazı zalımlar netlere bakmaktan oturup da ders çalışamazlar o derece...

Elbette geçen yıl oluşan netler bir bölüm için giriş garantisi anlamına gelmez. Garanti anlamına gelmeyeceği gibi mutlak zorunluluk da değildir. Bunu, uygulanacak sınavın zorluk-kolaylık derecesi değiştirebileceği gibi oluşacak katsayılar, sınava giren adayların diploma notları hatta sınavın hangi psiko-sosyal ortamda yapıldığı da belirler. Geçen yıl o programa giren son adayın diploma notundan daha yüksek olan bir başka aday daha az net ile de o bölümlere yerleşme şansını yakalayabilir mesela. Hatta bazı derslerde başarısız olup, "ben bu derste bu kadar net çıkaramam!" diye inim inim inleyen adaylar aynı testin getireceği puanı kendilerine daha kolay gelen bir başka teste odaklanarak da temin edebilirler. Bu da bir diğer yoldur. Zira bu yolda hedef de çok, o farklı hedeflere ulaştıracak alternatif yollar da neredeyse sınırsız. Psikolojiyi kazanmanın kombinasyon hesabını yapabilen aday tıbba girer, o derece. Zira bütün yollar son tahlilde tercihe çıkıyor gençler.  

Hülasa gerek YÖK Atlas'taki Net Sihirbazı menüsünde yer alan değerler 2021 için mutlak doğrular değildir, gerekse bizim oradan süzerek özetlediğimiz ve raporladığımız linkteki dosya değerleri de yine 2021 YKS adayları için mutlak doğrular değildir. Her yılın kendi nev-i şahsına münhasır, müşahhas özellikleri vardır. 

Hocam kullanmayın şöyle eski Türkçe kelimeler biz milenyum çocuklarıyız diyorsunuz, biliyorum. Tamam la tamam:)

Birazdan indireceğiniz ve inceleyeceğiniz dosyalarda biz netleri nasıl ele aldık, neler yaptık?

Hali hazırda YÖK Atlas Net Sihirbazı menüsünde zaten tek tek tüm yükseköğretim programlarına yerleşen son adayların o programa girişte elde ettikleri performanslar yazılı. Aynısını yayımlamak hem etik değil hem de gerek yok. Biz bu nedenle her bir üniversitedeki her bir programı tek tek vermedik. Senaryomuzda üniversite adı yok yani. Merak eden YÖK Atlas Net Sihirbazı menüsünü açıp üniversite üniversite bakabilir. Hatta kolaylık olsun diye aşağıya linkini de verdik gençler. Aslında biz tek tek program verileri yerine bir bakışta bölümün özetini görün istedik. 5 Dakikalık maç özeti izlemek gibi bir şey değil bu tabi. Yolun iki ucunu gösterdik de denebilir.

Birinci olarak her puan türündeki programları ayrı birer dosya altında topladık. Ölüyoruz böyle dosya altında toplamalara azizim. İnsanlık tarihinin avcılık ve toplayıcılık döneminde kodlanmış ve bir türlü de terk edemediğimiz bir huy belki de. 

Programları topladığımız dosyada alfabetik bir dizin içinde listeledik. A'dan Z'ye yaptık baba. 

Ayrıca her bir programı üniversite türlerine göre ayırdık. Türler de önemli ellam ki. Zira bazı öğrenciler tüm üniversiteleri tercih listelerine alırken, bazı öğrenciler sadece devlet ya da sadece vakıf üniversitelerini merak edebiliyorlar. Bazılarının hala merakı yok biliyorum. Bekleyin bekleyin! Sizi temmuzda tercihte göreceğiz ölmez de sağ kalırsak...

O üniversite türü içinde en yüksek puanla girilen ilk sıradaki programa adaylar kaç netle yerleşmiş bunu raporladık. Bu şu demek; O bölümün en babasına son sırada hangi öğrenci girmiş ve kaç net çıkarmış. Bu şu da oluyor. En iyinin en zayıfı. 

Sonra aynı üniversite türünde o program eğer birden fazla ise ortalama kaç net ile yerleşme sağlanmış bunu hesapladık. Excel mangır mangır bağırdı. Yeter hoca dedi, işte öyle bir formül ve hesaplama. 

Ayrıca o üniversite türünde en dipteki programa en son aday hangi netlerle yerleşebilmiş bunları belirledik. Bu da kötünün kötüsü mü oluyor? Öyle demeyelim ayıptır.

İlk 2 sütun Üniversitenin türünü (Devlet, vakıf...) ve hangi parametreye göre (en yüksek, ortalama, en düşük) netleri ve satırdaki diğer verileri ele aldığımızı gösteren bilgiyi içermektedir. Hocam buraya kadar iyiydim ama bu cümle beni benden aldı. Devam...

PRG.S. olarak ifade ettiğimiz 3. sütunda incelediğimiz programın o üniversite türünde kaç farklı kod ile bulunduğunu tespit ettik ve buraya aldık. Yani o programa giriş için 2020 kılavuzunda kaç farklı kod vardı onu belirledik. Kaç farklı üniversite değil sakın yanlış olmasın kaç farklı kod. Tekrar edin. Kaç farklı kod. Yani bir vakıf üniversitesinde bir programın hem burslusu hem %50 indirimlisi hem ücretlisi kılı, tüyü var ya biliyorsunuz, aslında o üniversitede o bölüm 1 ama kod sayısı 3 tür mesela. Biliyoruz da konuşuyoruz!

DOL.P.S. olarak ifade ettiğimiz 4. sütunda ise 3. sütunda belirttiğimiz ve en az 1 kişinin yerleşip net verisi oluşan program sayısını derledik. Örneğin Vakıf Üniversitesi'ndeki Bilgisayar Mühendisliği programı 115 farklı kodla öğrenci almış ve bunlardan 112'sine en az 1 kişi yerleşmiş. İşte buradan yola çıkarak hiç öğrenci alamayan kod sayısının 3 olduğunu tayin edebilirsiniz. 

Buradaki 1 kişi olayı aslında YÖK'ün halt etmesidir, fikrimi söylemezsem ölürüm. Neden mi? Şundan! Eğer bir bölüme 50 kişilik kontenjan açmışsanız ve oraya sadece 10 kişi yerleşmişse yerleşen 10. kişinin netleri o programın taban neti değildir aga. ÖSYM'de aynı hatayı oluşan taban puan listelerinde yapıyor. Kontenjanı dolmamışsa bana ne, adaylara ne yerleşen son kişiden. Her neyse sinirlenmeyelim...   

5. Sütun ise o programa en yüksek ve en düşük düzeyde netlerle yerleşen adayların 2020'de kullanılan reel OBP'leridir. Ortalama OBP ise tüm programların ortalaması alınarak hesaplanmış olup, reel bir kişiye (yaşayan bir zat-ı muhtereme) ait değildir. O mendebur OBP belirliyor bazen nereye gireceğinizi gençler... 

TYT, AYT ve YDT ortalamalarında da 5. sütunda kullandığımız mantığı kullandık. Sınav testlerinin ve o testi oluşturan derslerin netlerini bu mantık ile tek tek listeledik. Listemi yaparım, yoluma bakarım...

En sondaki 2 sütundan birincisi ise TYT, AYT ve YDT olarak o bölüme en yüksek, en düşük ve ortalama olarak yerleşen adayların netler toplamıdır. Buna esnaf dilinde Z raporu mu deniyor ne. Günün sonunda kim ne yaptı bu o. Örneğin yine Vakıf Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği örneğinden gidelim. En yüksek kompitır encıniringe yerleşen adayın TYT ve AYT'de toplam olarak 192,50 net çıkardığını, en düşüğüne yerleşen adayın TYT ve AYT'de toplam 70 net çıkardığını, Vakıflardaki bilgisayar mühendisliği ortalamasının ise TYT ve AYT'de toplam olarak 124,04 nete eşit olduğunu görürsünüz. Güzel yapmış eleman. 200 soruda 192,50 net iyi net. Sizce nereye girmiştir?

En son sütuna da yine en yüksek ve en düşük programa yerleşen son adayın reel taban puanını alıp, ortalama olarak o programa yerleşirken oluşan puanın da kaç olabileceğini hesapladık. 

Böylelikle tabloları anladık de mi? Görünce daha kolay anlayacaksınız...

Bir üniversite türünde bilgi yoksa (yani bütün OBP, net ve puan verileri - ise) bilin ki o üniversite türünde o program 2020 yılında yer almamıştır. O üniversite türünde öyle bir bölüm yok işte gençler ne zor ediyorsunuz?

Bir üniversite türünde bir program sadece 1 kod ile yer almışsa (yani 3. sütunda rakam ile 1 yazıyorsa) o programın yükseği de, düşüğü de, ortalaması da aynıdır. Zira tektir, bunda bilmeyecek ne var...

Bazı bölümlerde girilen en yüksek programın netleri toplamı ortalamadan hatta düşük düzeydekinden daha az sayıda olabilir. Hocam hata yapmışınız demeden önce OBP'yi bir incelemenizi rica ediyorum. Lütfen şöyle netlerin önündeki OBP değerine bir bakın ondan sonra konuşalım. Büyük olasılıkla daha yüksek OBP ve daha az net ile diğerinin önüne geçmiş olabilir. Zalımsın OBP, nice ocaklar söndürdün...

Neyse çok uzadı. Şimdi son bir şeyi tekrar hatırlatıp dosyaları bilginize sunalım. 

Birazdan indirip inceleyeceğiniz dosyalar 2020 yılına aittir. Bilgilerin bazıları reel aday verileridir, bazıları da onlardan yola çıkarak yapılan hesaplamalardır. 

Üniversiteye girişte 1 tane OBP, yabancı dil ile birlikte 3 tane sınav, bu sınavlarda ise 16 ders olduğunu ve birinde uğrayacağınız yol kazasını diğeri ile telafi edebileceğinizi asla unutmayın. Hedeflediğiniz bölüme 30 Türkçe 20 matematik gerekiyor ama siz 15 matematikten asla yukarı çıkamıyorsanız Türkçenizi 35-36 yaparak bu açığı kapatabilir ve o bölüme koşa koşa yerleşebilirsiniz. 

Belki de seneye bu kadar nete de gerek kalmayabilir, kimbilir..!

Ayrıca 2020 yılında YKS'de oluşan taban/tavan puan ve sıraları da yine aşağıda kullanımınıza hazır hale getirdik. Bunlar da YÖK Atlas'tan derlenen resmi verilerdir.

İşte dosyalar...

Sözel net analizlerini indirmek için lütfen tıklayınız.

👉Sözel Puanlı programların Taban/Tavan Puan ve Sıraları için lütfen tıklayınız.

*****

Sayısal net analizlerini indirmek için lütfen tıklayınız.

👉Sayısal Puanlı programların Taban/Tavan Puan ve Sıraları için lütfen tıklayınız.

*****

Eşit Ağırlıklı net analizlerini indirmek için lütfen tıklayınız.

👉EA Puanlı programların Taban/Tavan Puan ve Sıraları için lütfen tıklayınız.

*****

Dil net analizlerini indirmek için lütfen tıklayınız.

👉Dil Puanlı programların Taban/Tavan Puan ve Sıraları için lütfen tıklayınız.

*****

TYT net analizlerini indirmek için lütfen tıklayınız.

👉TYT Puanlı programların Taban/Tavan Puan ve Sıraları için lütfen tıklayınız.


Bu da ben biraz derinleşeyim diyenler için YÖK Atlas linki

YÖK Atlas Net Sihirbazı menüsüne erişmek için lütfen tıklayınız.



Yorumlar

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...