LGS için iller düzeyinde aday ve kontenjan sayıları ne oldu?

Liselere Giriş Sınavı (LGS) tercihleri herhangi bir kısıtlama olmamasına rağmen genel olarak öğrencilerin bulunduğu illerle sınırlıdır ve il düzeyi aday ve kontenjan sayıları o yılın tercih trafiğini fazlasıyla etkiler. MEB, sonuçları Türkiye ve İl Başarı yüzdeleri olarak verse de il genelinde sınava giren aday sayıları belirtilmediği ve il geneli kontenjanları da öğrenci ve velinin eline kağıt kalem alarak ayrıca hesaplaması gerektiği için bu uğraşı hem eksik hem de meşakkatli bir işlem gerektirir.

MEB bazı yıllarda bu verileri kısmen de olsa yayınlıyordu. Ancak sanırım sonuçlar itibariyle bakanlık illere, iller ilçelere, ilçeler okul müdürlüklerine, okul müdürlükleri de öğretmenlere, sonra hepsi birden öğretmenlere sorumluluk baskısı yüklediklerinden olsa gerek bazı veriler kamuya açık halde yayımlanmamaya başladı.

Tüm okul kontenjanlarının ancak yüzde 15-20'sinin sınavla öğrenci alan okullar olduğunu düşündüğümüzde öğrencilerin açıkta kalma riskini en aza indirmek için referans alınacak her veri aslında daha da önem arz ediyor. İl verileri bu açıdan önemli. Çünkü memleketin öbür ucunda sizden daha yüksek puan almış bir öğrenci sizinle aynı okulları tercih etmeyeceği için rakibiniz değil. Rakip aday performansını net olarak bilemesek de öğrencilerin nasıl bir kitle ile yarıştığını fark etmeleri ve tercihlerini bu hassasiyet ile yapmaları kazanma şanslarını artırmak bakımından da önem arz ediyor.

Biz, bu verileri hazırlarken şu işlemleri yaptık...

MEB kamuya açık kaynaklarından şimdiye kadar 8. sınıf öğrencilerini ve illerden bu sınava katılan aday sayılarını paylaşmadı. Biz de açık kaynaklarda en son paylaşılmış bu yıl sınava giren öğrencilerin 2013 yılındaki ilkokula başlama sayılarından hareket ettik. Kıyaslamak için de 2012 yılının ilkokula başlama sayılarına da baktık. 

Elbette 8-9 yıldan beri öğrenci sayılarının birebir aynı kalması söz konusu olamaz. Bu nedenle 2020 ve 2021 yılına ilişkin resmi aday sayısını elşmizdeki tek resmi veri olan ilkokul kayıtlarından yordayarak hesapladık. Dolayısıyla sınava katılan aday sayısı değerleri yaklaşık değerlerdir. Birebir sınava giren adayların doğru sayıları olmayabilir. Ancak orantısal olarak doğruya oldukça yakın olduğunu düşünebilirsiniz.

Okul türlerini, kontenjanlarını, yüzdelik dilim dağılımlarını ise hem 2021 kılavuzu hem de 2020 kılavuz ve yerleştirme verilerinden yola çıkarak derledik. Tüm bunları da her ili tek bir sayfada görebileceğiniz şekilde tasarlayıp dizayn ettik.

Tabloların birinin son kutucuğunda "olumlu" ya da "olumsuz" ifadesini göreceksiniz. Bu ifade olumluysa o ilde kontenjan sayısı az, aday sayısı daha çok düştüğü için tüm adayların yerleşme şansı bir miktar artmış anlamına gelmektedir. Olumsuz ise o ilde kontenjan sayısı çok, aday sayısı daha az düştüğü için tüm adayların yerleşme şansı bir miktar azalmış anlamına gelmektedir.  

Tercihler kontenjan ve aday sayısı gibi salt iki değişkene elbette bağlı değildir. Bulunduğunuz ilde performanslar yüksek çıkmasına rağmen bulunduğunuz semtte ve sizin tercih edeceğiniz okulları tercih edecek adayların yakın olduğu bölgelerde bu performanslar da düşük çıkmış olabilir.

Yine bulunduğunuz bölgede size rakip olacak çocukların ailelerinin sosyo ekonomik durumu farklı okul türlerini seçme eğilimini etkileyebilir ve başarısı sizden yüksek olmasına rağmen sizin rakibiniz olmaktan çıkabilir.

Bu tür verilere erişemeden ve dikkatli tercihler yapamadan süreci tamamlayan adaylar olabilir.

Vel hasılı daha pek çok değişken bu süreci olumlu ya da olumsuz etkileyebilir. Sadece seçtiğiniz okulları seçen diğer adayların sizin rakibiniz olduğunu unutmamalısınız.

Şimdi sözü daha fazla uzatmadan dosyamıza erişim linkini verelim. Aşağıdaki linkten bu dosyayı pdf formatında cihazınıza indirip kendi ilinizi veya merak ettiğiniz diğer 80 ili inceleyebilirsiniz.


LGS İl İstatistikleri Dosyasını indir...


Önceden yayımladığımız 2021 okul okul tahmini yüzdelik dilimler çalışmasına da yine yeniden aşağıdaki linkten erişebilirsiniz... 


2021 Tahmini Yüzdeler Dosyasını indir...


 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...