Sınavla Öğrenci Alacak Liselerin Yüzdelik Dilimlerini Çalıştık

2021 LGS sonuçları 30 Haziran Çarşamba günü açıklandı. Sonuçların açıklanması ile birlikte aday öğrenciler hem puanlarını hem de yüzdelik dilimlerini sonuç belgelerinde gördükten sonra hangi okulları kazanabileceklerine ilişkin arayışa giriştiler.

Milli Eğitim Bakanlığı aynı gün sınavla öğrenci alacak liselerin listelerini de internetten yayımladı. Bu listelerde okulların ili, ilçesi, türü, adı, öğrenim süresi, hangi yabancı dili okuttukları gibi bilgilerin yanında bir önceki yıl bu okullara yerleşen adayların minimum ve maksimum yüzdelik dilimleri ile bu yıl alacakları öğrenci sayıları ilan edildi.

Bu listelerde en çok merak uyandıran veri de okulların geçen yıl hangi yüzdelik dilim aralığında öğrenci aldığı ve bu sene yüzdelik dilimlerde ne tür bir değişikliğin yaşanacağıydı. 

Öncelikle şunu belirtelim ki her yıl tercih başlamadan önce okulların taban ve tavan başarı yüzdeleri aslında sıfırdır. Bu oranları sıfırdan farklı noktaya o yıl sınava girip bu okulları tercih eden öğrenciler taşırlar. Bazıları binde 1'lik dilimdeyken bazıları yüzde 99'luk dilime kadar öğrenci alımı yapabilir, hatta kontenjanının tamamını dolduramadığı için taban dilimi oluşmayan okullar da olabilir.   

Yüzdelik dilimler sıfıra ne kadar yakınsa öğrenci performansı o oranda yüksek, yüze ne kadar yakınsa öğrenci performansı o oranda düşüktür. Eğer bir okul kılavuzda %1'lik dilimden öğrenci almışsa oraya ülke genelinde sınava giren adaylar içinde en yüksek başarıyı gösteren ilk 14 bin 800 içindeki öğrenciler yerleşmiş demektir. Hakeza %5'lik dilimde yer alan bir okula da ilk 75 bine giren öğrenciler girmiştir diyebiliriz. 

Eğer geçen yıldan bu yıla kontenjanlarda değişim olmasaydı geçen yıl bu sıralamaya erişen çocukların bu okullara yerleşmiş olması bu yıl da aynı sıralamaya erişen çocukların girebileceği anlamına gelirdi. Ancak okul kontenjanlarında %17'lik bir azalma olunca doğal olarak yüzdelik dilimlerin de bundan etkilenmesi olasıdır.

Yüzdelik dilimleri etkileyen bir diğer unsur da sınava giren toplam öğrenci sayısıdır. Geçen yıl 1 milyon 480 bin adayın girdiği sınava bu yıl 1 milyon 38 bin adayın girmiş olması 1 yüzdelik dilime düşen öğrenci sayısını da etkiledi. Geçen sene her bir yüzdelik dilime 14 bin 800 aday düşüyorken bu sene toplam aday sayısı %29,5 azalınca her bir dilime 10 bin 380 aday düştü. Bu da bu yıl bir dilime düşen aday sayısının azalması ile birlikte adayların yerleşme şansını olumlu yönde etkileyecek.

Sonuç olarak kontenjanların azalmasının yarattığı olumsuzluk ile aday sayısının azalmasının yarattığı olumlu etki birbirini dengelemeye çalışacak, yüzdelik dilimlerde aşırı sapmaların (olumlu-olumsuz yönde) önüne geçecektir.

Eğer bu yıl kontenjanlar 177 bin değil  de 150 bin olsaydı geçen yılla aynı yüzdelik dilimler ile yerleşmek olası olacaktı. Ancak kontenjan sayısı 27 bin daha fazla olunca şans da bir miktar artmış gibi gözüküyor.

İşte biz ekteki linkte indireceğiniz dosyada bu iki değişkenden hareketle 2021 tercihlerinde yüzdelik dilimlerde genel olarak nasıl bir tablonun oluşabileceğini çalışıp bu oranları belirledik. Bunu yaparken de tercihin diğer onlarca değişkenini takdir edersiniz ki hesaba katabilme olanağımız yoktu. İki veri bizim bu değerleri bulmamızda etkili oldu; Azalan kontenjanlar ve azalan öğrenci sayısı...

LGS tercihleri daha lokal tercihlerdir. Bu nedenle ilden ile ilçeden ilçeye sürprizler yaşanabilir. Bazı illerde yerleşme şansı daha yüksekken bazı illerde daha düşük olabilir. Bu nedenle tek tercih değil 10 tercih hakkı verilir bir öğrenciye. 

Dosyanın sonundaki yeşil sütun, tahmini yüzdelik dilimleri içeren veriyi barındırır. Bu size bir fikir verebilir. Ancak baştan da dediğimiz gibi reel tercih sonuçları her türden sürprize de açıktır. Lütfen seçimlerinizi daha geniş bir yelpazeden yapınız. Şansınızı dar aralıkta seçimler yaparak zora sokmayınız.

Bol şanslar dilerim...


2021 Tahmini yüzdelik dilimler tablosunu indirmek için lütfen tıklayınız. 



Yorumlar

  1. Merhaba çalışma için çok teşekkürler.Emeğinize sağlık.İstanbul Kadıkoy bölgesinde son 3 sarırdaki lise için bir değer bulunmuyor.Öngörünüz bu okullar için çok değilken olacağı yönünde mi?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Neye göre tahminde bulundunuz, kriterleriniz nedir? İlk yılında 200 öğrenciyi %8 lik dilimle alan bir okul, bu sene 102 öğrencide nasıl %9 luk dilime geriliyor.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba hocam, çalışmanız için teşekkürler, elinize emeğinize sağlık. Size bir sorum olacak, geçen sene 300 öğrenci alan bir okul bu sene 180 öğrenci alacaksa, kontenjan yaklaşık % 40 düşmüş demektir. Bu okul geçen sene % 2 ile öğrenci almışsa, bu sene nasıl % 2 dilimden öğrenci alabiliyor ? Sınava giren öğrenci sayısı % 40 düşmedi ki ? Hesabınızda bir yanlışlık var gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz sadece tek okulun azalan kontenjanı üzerinden bir değerlendirme yapmaya kalkarsanız resmin bütününü göremez, körün fil tarifi gibi tarifler yapmaya kalkarsınız. Hem aday sayısı değişimine hem de kontenjanlardaki değişime daha bütünsel bir gözle bakmak ve öngörünüzü de onun üzerinden deklare etmek zorundasınız. Kısa bir egzersiz yapalım. Umarım anlatabilirim. Geçen yıl %2'lik dilimin önünde yer alan okulların kontenjanları toplamı 15 bin 12 olarak görülüyor. Bu yıl ise aynı okulların kontenjanları toplamı 11 bin 290'a gerilemiş. Bu demek oluyor ki kontenjan eksilmesi %24,8 olarak gerçekleşmiş. Peki şimdi ikinci veriyi inceleyelim. Geçen yıl %2'lik dilimde 29 bin 446 aday varken, bu sene aynı yüzdelik dilimdeki aday sayısı 20 bin 770'e gerilemiş. Buradaki gerilemenin ise orantısal olarak %29,5 olduğunu görüyoruz. Hangi tarafta düşüş daha yüksek şimdi bir de bu açıdan düşün bakalım... Bu yüzden geçen yıl %2,01 ile girilen yere bu sene %2,14 ile girilebilir diyeceğimiz bir tablo çıkıyor karşımıza. Aday sayısı azalınca o önde olan bazı öğrenciler kontenjanı %40 azalan okula gelmeden öndeki bazı okullara yerleşecekler çünkü. Marketteki ürün sayısı azaldı evet ama müşteri sayısı daha da fazla azaldığı için kasadaki kuyruk geçen yıldan daha az olacak. Umarım doğru metafor ile özetlemişimdir...

      Sil
  4. Merhaba İstanbul Fatih Şehremini AL hakkinda fikriniz nedir

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...