Birinci Ek Yerleştirmenin Merak Edilenleri

Genel yerleştirmede tercih yapmayıp sonradan tercih yapma fikri filizlenen ya da tercih yapıp yerleşemeyen adayların merakla ve heyecanla bekledikleri birinci ek yerleştirme süreci, tercih kılavuzunun yayınlanması ile birlikte start aldı. 20-23 Eylül tarihleri arasında 4 kısacık güne sıkıştırılan tercih günlerinde adaylar geniş bir tercih havuzundan seçimler yapacaklar. Hoş! Çok da tercih yapacak aday kalmadı ya yine de bir heyecanla bu süreci bekleyenlere şahit olacağız.

Bu sene bir ilk olarak ek yerleştirmenin bir de ikincisi yapılacak. İkinci ek yerleştirme için pusuya yatan kitle sabırsızlıkla "bizim ek tercihimiz ne zaman olacak hocam" diye soruyorlar. Resmi bir takvim açıklanmadı gençler. Şimdi ilk ek yerleştirme tamamlanıp, üniversitelerin ek yerleşen kayıtları da bittikten sonra elde kalan tüm kontenjanlar için son kez bir tercih işlemi daha başlayacak. Bu sene dükkanı tercihlerle açtık. En iyi olasılık Ekim ayının ilk veya ikinci haftası gibi gibi görünüyor. Biraz daha sabır telkin etmekten başka elimizde bir şey yok ne yazık ki siz ikinci ek yerleştirmeyi bekleyen adaylara...

O halde ilk ek yerleştirmenin kurallarını bir kez daha hatırlayarak yazımıza devam edelim.

Birinci Kural: 20-23 Eylül tarihleri arasında ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden tercihler yapılacak ve bu tercihlerin işleme alınabilmesi için tercih bildiriminde bulunan her adayın mutlaka ÖSYM'nin kılavuzda belirttiği banka hesaplarından birine 25 TL'lik tercih ücretini yatırması gerekiyor. Ne zamana kadar yatacak? Son 24 Eylül 2021 tarihine kadar...

İkinci Kural: Genel yerleştirmede hasbel kader bir bölüme yerleştirilmiş adayın ek yerleştirmede tercih hakkı yok gençler, üzgünüm! "Ama hocam ben kazandım da kaydolmadım yine yapamıyor muyum?" Hayır! Yapamıyorsun. Yerleştiğin an konu kapandı. 

İkinci kural için bir istisna var. Ne mi? Özel yetenek sınavıyla bir programa yerleşmiş aday isterse ek tercih bildiriminde bulunabiliyor. Örneğin Mimar Sinan'da Yaylı Sazlar bölümüne mi yerleştin? İstersen ek tercih yapar gider Mimar Sinan'da Mimarlık okuyabilirsin. Yeter ki Sayısalda o okulun genel yerleştirmedeki taban puanından daha iyi bir puana sahip ol ve senden daha yüksek puanlı adaylar o okulu seçmemiş olsun, kafi.

Üçüncü Kural: Öyle her önüne gelen ek tercih yapamaz. Bir kere barajları geçmek gerek. Yani TYT'de 150 veya AYT'de 180 puan barajını geçemeyenler birinci ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildirler. Hangi puan türünde bu barajları geçtiyseniz o puan türünde tercihler yapabilirsiniz. 

"Hocam barajlar düşmedi mi?" Düştü ama şimdi değil. İkinci ek yerleştirme için. Ona daha var...

Dördüncü Kural: Ek yerleştirmede tercih hakkı olan her aday istediği her bölümü de tercih edemez. Bu işin genel tercihten ayrı bir raconu var. Ne mi? Bir bölümün genel yerleştirmede taban puanının oluşup oluşmadığına bakarsın. Puanı oluştuysa o bölümü sadece o puandan daha iyi puana sahip olanlar seçebilir. "Hocam valla virgül farkla benim puan daha kötü, ama minnacık bir fark. Olmaz mı?" Olmaz! Puanı okulun oluşmuş taban puanından daha iyi olanlar bu bölümleri tercih edebilirler. 

Peki ya taban başarı puanı hiç oluşmamış bölümler? İşte onları barajı geçen herkes tercih edebilir. Burada tek istisna ise sıralama barajı olan bölümler. Örneğin sayısalda 180 barajını geçmene rağmen eğer yerleştirme sırasında 50 binlik dilime giremediysen kontenjanında boşluk olan Tıpları seçemezsin. Diş, Eczacılık, Hukuk, Mimarlık, Mühendislikler ve Öğretmenlikler bu kategori içinde. Bunları seçebilmek için sıralamada da o barajların olduğu bölge içinde olman gerekiyor.

Beşinci Kural: 24 Tane tercih hakkın vardır. Ancak hepsini doldurmak zorunda da değilsin. Tek tercih de yeterlidir.

Altıncı Kural: Ek yerleştirmede yerleştiğin an da seneye puanın kırılır. O nedenle "şimdi yerleşeyim, beğenmezsem seneye yeniden sınava girerim" diyerek puan kaybetmeyeceğin zannına kapılma. OBP düşmesi sıralamada duman attırır. Unutma...

Bu kadar kural yeter. 

Şimdi tavsiyelere geçelim...

Hocam puanla mı seçeceğiz sıralamayla mı? Tabi ki puanla. Sıralama da bir veridir ancak elinizde bu sefer de sıralamayı kontrol edebileceğiniz bir veri yok. O nedenle sadece ama sadece puanla seçim yapmak en doğru olanıdır. Sıralamayı unutun...

Kontenjanı 1-2 kadar olan bölümlere de yerleşme şansın vardır ama eğer puan farkın çok az ise bu şans çok daha azalır. Unutma!

Tek tercih risktir, unutma!   

Kontenjanı fazla diye popüler bölümlere güvenilmez. Ek yerleştirme özünde sıkıntılı bir tercih sistemidir. Unutma!

Tercih listen geniş bir puan ve kontenjan yelpazesi içerecek şekilde olursa doğru bir liste oluşturmuşsun demektir. Ancak iki araya bir dereye sıkıştırılmış tercihler şansı azaltır. Unutma!

Sırf kazanma şehveti ile tercih yapılmayacağını da asla unutma! Zira ek tercihler genel yerleştirmede yenilgiyi tadan adayın tercihidir ve ek tercihler yapılırken bazen nefes alsın yeter bölümleri seçilir. Sonra pişman olunur. Aman dikkat!

Ek yerleştirmede sonuçlar genel yerleştirmeden daha hızlı açıklanır. 3-5 gün içinde sonuçlar açıklanabilir ve yerleşenlerin üniversiteye kayıtları da aynı süratte yapılabilir. Aman süreleri kaçırma...

Bu yazımızın en dibinde yine bonus dosyalarımızla hizmeti somutlaştırmaya devam edeceğiz elbette...

İlk önce genel olarak hangi bölümde kaç ek kontenjan olduğuna bir bakmak istersiniz sanırım. Onu hazırladım. Onu hazırlarken de o bölümün genel yerleştirmedeki şeceresini de ilave ettim tabi. Aynı zamanda kalan ek kontenjanların hangi üniversite türlerinde öbeklendiğini de yine dosyanın satırlarının sonunda bulabileceksiniz.

O halde bu özet dosyayı bi indirip bakayım diyenler... Yürüyün...

Bölüm bölüm tercih kılavuzu da gelecek demiştik ve onlar da hazır artık.

Şimdi aşağıdaki linklerden istediğiniz puan türünün ayrıntılı dosyasını indirebilirsiniz.

        Sözel Puan türündeki bölümleri indireyim...

        Sayısal Puan türündeki bölümleri indireyim...

        Eşit Ağırlıklı Puan türündeki bölümleri indireyim...

        Dil Puan türündeki bölümleri indireyim...

        TYT Puan türündeki 2 yıllık bölümleri indireyim...



Yorumlar

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...