Bu Yıl İlk Ek Yerleştirmeye Ne Kadar Kontenjan Kalır?

Bu yıl da YKS'nin genel yerleştirmeleri tamamlandı ve 1 milyon 10 bin 669 kontenjanın 815 bin 365'i doldu ve genel yerleştirme sonrasında 195 bin 394 kontenjanlık bir boşluk oluştu. Şimdi yerleşen 815 bin adayın üniversiteye kayıtları tamamlanacak. Ortaokul ve liselerde olduğu gibi yerleşen her adayın üniversiteye kaydı otomatik olarak yapılmıyor. Adayların ya e-devlet üzerinden ya da yüz yüze kayıt işlemlerini belirlenen tarihler arasında tamamlaması gerekiyor.

Üniversiteye yerleşen bazı adayların ise kaydını yaptırmadığına önceki yıllardan şahit oluyoruz. Bir şekilde tercih edip yerleşen ama tam kayıt zamanı fikir değiştirip kaydolmaktan vazgeçen hatrı sayılır sayıda aday olduğunu her yıl görüyoruz. Örneğin geçen yıl yerleşen her 100 adaydan 8,2'si bir şekilde kayıt yaptırmaktan vazgeçmiş. 921 bin 885 adayın 75 bin 446'sı kayıt için ne e-devlete giriş yapmış ne de kazandığı okulun kapısından geçmiş. 2019 Yılında da her 100 öğrenciden 10,4'ü yine yerleştiği üniversitesine selam vermemiş. 2018'de ise bu oran daha da yüksek ve her 100 öğrencinin 11,6'sı kayıt işlemleriyle uğraşmamış.

Hocam hem kazanıyorlar, hem de kaydolmuyorlar. Bu nasıl kepazeliktir? Neden böyle oluyor ki? diye sorabilirsiniz.

Oluyor işte. Tercih yaparken kazanabilme şehvetinden ya da kaybetmenin huzur bozucu psikolojisinden dolayı çok da düşünülmeden, hesap edilmeden yapılan tercihlerin sonucu bu. Özellikle tercih listelerinin sonlarını sağlama alayım derken gelişine yazılan tercihler. 

Peki kaydolmayanlardan boş kalan kontenjanlar o şekil boş mu kalıyor?

Elbette değil. İşte gerek genel yerleştirmede kontenjanını tam dolduramayan gerekse bir şekilde öğrenci alan ve kontenjanını dolduran bölümlere kayıt yaptırmayanlardan oluşan kontenjanlar ek yerleştirmenin kontenjan havuzunu dolduruyor. Örneğin geçen yıl genel yerleştirmede 70 bin 268 kontenjan hiç dolmamış. Kaydolmayan 75 bin 446 aday da devreye girince ek yerleştirme kılavuzunda 145 bin 714'lük bir yeni yerleşme şansı oluşmuş adaylar için. Ona da ne kadarı mı yerleşmiş? 65 bin 665'i ek yerleştirme tercihleri ile yerleşmiş. Son tahlilde kontenjanlar yine yüzde 100 dolmamış tabi. 992 bin 154 kontenjanla yola çıkan 2020 yerleştirme trafiğinde 80 bin 49'luk bir boşluk kalmış.

Hocam bu sene ne olacak? Bu sene 1 değil 2 ek yerleştirme olacak üstelik. 

Önce bu senenin genel yerleştirme sonrasına ilişkin durumu arz edelim sevgili gençler ve kendini genç hisseden veliler...  (Üniversite öğrencisi için veli tanımı çok şık durmuyor yalnız. Ortaokul öğrencisi değil ki bu çocuklar artık yaw. Bırakın işlerini kendileri halletsinler...)

Bu yıl 1 milyon 10 bin 669 kontenjan ile yola çıktık. 815 bin 365 aday bir şekilde yerleşti ve 195 bin 304 öğrencilik boşluk kaldı. 

Hocam geçen seneden niye fazla oldu ki? diye soranlarınız olabilir. Şundan oldu...

Kötü koşullarda bir hazırlık süreci yürütüldü. Dengeli ve standardize olmayan kötü içerikli bir sınav uygulandı. Çocuklar sınavda çok zaman yitirince (özellikle matematikte umduğunu bulamayınca) süreyi yetiremedi. Süre yetmeyince az soru çözdü. Az çözünce az puan aldı. Az puan alınca da az kişi 4 yıllık okul barajını geçti. Yani özetle bir kara kedi, ağaç, dağ, balta, inek paradoksu yaşandı bu yıl. Sebebi özetle bu

Peki bu yıl da yerleşip kaydolmayanlar olacak mı? 

Elbette olacak. Bunun ne kadar olacağını önceki yıllardan yordasak da resmi sayının kaç olacağını üniversitelerin kaydı tamamlanıp, kaydolmayanların YÖK'e bildirilmesinden ve ÖSYM'nin de bundan yola çıkarak ilk ek yerleştirme kılavuzunu yayınlamasından sonra belli olacak. 

Hocam en azından bir oran verin. Yerleşemedim hangi bölümden kaç kontenjan kalır diyenler... İşte aşağıdaki çalışmayı sizin için yaptık. 

Çalışmanın algoritmasını şu şekilde kurguladık. Bir bölüme geçen yıl kaç aday alınıyormuş? Bunun kaçı dolmuş ama dolan kontenjanlara bu adaylardan kaçı kaydolmamış? Yani burada kaçak oranını bulduk öncelikle. Bu oranı 2021'in aynı programları ile eşleştirdik. Böylece kayıt kaçağında bütün trendler ve her bir şey geçen yılki gibi olursa bu yıl hangi bölümde tek tek ne kadar kaçak olur? Kontenjan olarak bunu tespit ettik. Sonra bunu var olan boş kontenjanlarla da toplayarak tahmini bir ek kontenjan sayısı belirlemiş olduk.

Bu sayılar elbette yüzde 100 aynı olmayacaktır. Mutlaka daha çok ya da daha az boşluk oluşan bölümler olacaktır. Ancak ondan bundan şundan afaki rakamları duymak yerine daha istatistiksel ve daha bilimsel rakamlar üzerinden hayal kurmanın daha doğru olacağını düşünerek bunları bilgi mahiyetinde vermek istedik. En azından Eylül'ün 20'sine kadar zihninizdeki soru işaretlerini giderebilecek bir dosyadır bu dosya...

İkinci ek yerleştirme için durumun ne olacağını da aynen bu şekil yazacağız henüz baraj altında olan ama ikinci ek yerleştirme ile barajı geçecek olan sevgili adaylar. 2.Ek yerleştirmenin başlaması da Ekim ayının 2. hatta 3. haftasını bulabilir. Şimdiden heyecan yapıp “nerede kaldı bu ikinci tercihler hocam yaw” diyerek bizi darlamayın lütfen…

Şimdi bölüm bölüm ne olur ne biter bunu bir pdf dosyası olarak indirin bakalım...

Tam aradığım dosya indireyim hocam....

Yorumlar

  1. Tesekkurler Salim Hocam emeğinize sağlık..Bu değerli çalışmanın 2. ek tercihler icin de yapılacağına inanıyor ve bekliyorum

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...