Beklenen İkinci Ek Yerleştirmenin Tüm Ayrıntıları Burada...

Barajı sonradan geçen adayların uzun zamandır bekledikleri ikinci ek yerleştirme tercihleri 14 Ekim Perşembe (bugün) başladı. Adaylar 18 Ekim Pazartesi günü saat 23.59'a kadar yaptıkları tercihlerin kodlarını ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi'ne (AİS) internet üzerinden girecekler.

İkinci ek yerleştirmede de yine adaylara 24 tercih hakkı veriliyor. Aday isterse 1 tercih yapabileceği gibi isterse 24 tercih hakkının tamamını kullanabilecek.

Tercihlerin değerlendirilebilmesi için tercih bildiriminde bulunan her adayın ÖSYM'nin hesaplarından birine 25 liralık ek tercih ücretini internet bankacılığı ya da kılavuzda belirtilen yöntemlerden biri ile yatırması gerekiyor. Tercih yapıp ücretini ödemeyen adayların tercihleri değerlendirmeye alınmayacak. Lütfen unutmayın. 

İkinci ek tercihi şu an TYT'de 140 veya AYT Puan türlerinden en az birinde 170 ve üzerinde puan elde eden adaylar ile birlikte 2021 YKS'de daha önceden 150 ve 180 barajlarını geçip tercih bildiriminde bulunmayan ya da bir yükseköğretim programına puan ile yerleşemeyen adaylar yapabilecek. Özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar ise istedikleri takdirde bu tercihte de bildirimde bulunabilecekler.

İkinci ek yerleştirmede bir adayın tercih etmek istediği programı listesine alabilmesi için öncelikle o programın genel yerleştirmede taban puanının oluşup oluşmadığına dikkat etmesi gerekiyor. Eğer 2 veya 4 yıllık fark etmeksizin bir yükseköğretim programının genel yerleştirmede kontenjanı tamamen dolmuş ve bir taban puanı oluşmuş ise o programı ek yerleştirmede oluşan genel yerleştirme taban puanının üstünde bir puana sahip olan adaylar seçebilecekler. 

Eğer bir programın genel yerleştirmede kontenjanında boşluklar kalmış ve taban puanı oluşmamış ise o programı tüm adaylar tercih listelerine aşağıdaki koşula bağlı olarak alabilecekler. Burada dikkat edilmesi gereken en temel kriter o programın bir sıralama barajı isteyip istemediği. Örneğin Tıp için 50 bin, Diş Hekimliği için 80 bin, Eczacılık için 100 bin, Hukuk için 125 bin Mimarlık için 250 bin, Mühendislikler ve Öğretmenlikler için de adayların yerleştirme sıraları itibariyle ilk 300 binde olması gerekiyor. Zaten yeni durumda barajı geçen adayların hiç biri Dil puanı hariç bu barajları geçmeye yetecek sıralamaya ve puana erişemiyorlar. O nedenle yukarıda zikrettiğim programları ilk kez bu tercihte barajı geçen adaylar doğal olarak tercih edemeyecekler. 

Hocam benim puanım okulun puanından virgül daha küçük n'olur yazabilir miyim? Üzgünüm gençler. Ek tercihin en acımasız kuralı bu. Puanınız bir bölümün puanına ya eşit, ya da ondan büyük olması gerekiyor.

Hocam puanla mı sırayla mı tercih yapalım diyenleri duyar gibiyim. Sıra ile hiç haşır neşir olmayacaksınız. Tüm tercihlerinizi puanı referans alarak yapacaksınız. E hocam önceden sıraya bakın diyordunuz? O genel tercihlerdi. Elimizde o yıla ilişkin tercih verisi olmadığı için bir önceki yılın sıralamalarını dikkate alıyorduk orada ama şu an elimizde bu yılın kapı gibi puanları var ve tüm iş ve işlemlerimizi puan ile yürüteceğiz. Unutmayın lütfen...

Tercihlerinizi nasıl yaparsanız şansınızı artırırsınız?

Puan farkını ne kadar yüksek tutarsanız şansınız o ölçüde artacaktır bu bir. Ayrıca yazacağınız programların kontenjanları ne kadar yüksek ise şansınızı yine o ölçüde artırmış olursunuz bu iki. Az sayıda tercih yapmak yerine 24 tercihin tamamını doldurursanız şansınızı yine artırmış olacaksınız bu da üç.

Bu kadar yazmamıza rağmen hala bir çok absürt sorular alıyoruz. 

Hadi bakalım sıkça sorulan ek tercih sorularına bir kez daha bakalım...

-Hocam kaç tercih yapabilirim?

1'den 24'e kadar tercih yapabilirsin bro.

-24 Tercihin tamamını yapmak gerek mi?

Hayır istediğin kadar yapabilirsin. Zorunlu değil yiğido...

-Hocam tercihleri nereye yapıyoruz?

ÖSYM'nin aday işlemleri sistemi diye bir menüsü var bro. TC kimlik ve başvuruda sana verdikleri şifre ile oraya giriş yapacan ve tercih bildirimi menüsünü tıklayıp o her programın başındaki 9 haneli numaraları ilk tercihinden son tercihine kadar onun için ayrılan kutulara yazıp enter yapıyorsun. Fareyle de bir alt sıraya inersin.

-Hocam tercihlerimi AİS giriş sayfasına yazınca iş bitiyor mu?

Hayır en altta tercihlerini onayladığına dair bir buton var. Oraya tıkla ÖSYM ye ulaştı yazısını gör, o zaman iş tamam.

-Peki hocam tercihlerimi AİS'te onayladıktan sonra değişiklik yapabiliyorum muyum?

18 Ekim Pazartesi günü gece saat 23.59'a kadden tercihlerine ekleme yapabilirsin, yazdıklarından bazılarını silebilirsin. Yerlerini değiştirebilirsin. Yeterki her işlem yaptıktan sonra en alttaki onay butonuna basmayı unutma bro

-Hocam şimdi yerleşirsem seneye puanım kırılır mı?

Bittabi. Puanın kırılır.

-Peki yerleşir de kaydolmazsam puanım kırılmaz de mi?

Yerleştiğin an her türlü kırılır bro, kaçarı yok.

-Hocam sınav puanımı mı kıracaklar seneye?

Hayır. Sınav puanın aynen gelecek ama yerleştirme puanın hesaplanırken ilave edilen ve lise diploma notundan gelen Ortaöğretim başarı puanının yarısı heba olur. Örneğin bu sene 40 puan artırdılar ya mesela, seneye sadece 20 puan artar...

-Peki puanımız kırılırsa artık bundan sonra her sınava girdiğimizde mi puanımız hep kırılacak hocam?

Hayır evladım. Bir sonraki yıl sadece. Araya bir yıl mola verirsen tekrar normale dönecek...

-Hocam bir bölümü tercihimin ilk sırasına yazman önce beni mi yerleştirirler?

Kesinlikle hayır. Tercihin hangi sırada yazıldığı bir avantaj sağlamaz. Kimin puanı yüksekse önce o yerleşir çekirge...

-Hocam okulun puanının 100 lük dilimiyle aynı puanım var ama okulun puanının virgülün arkasındaki kısım benim puandan azıcık, hocam minnacık yüksek yazabiliyor muyum?

Ek yerleştirmenin lanet kuralı ya tam eşit ya da senin puanının daha yüksek olmasını gerektiriyo bro. Maalesef yazamıyorsun...

-Hiç mi olmuyor hocam?

Olmuyo. Yapacak bişi yok kural bu...

-Hocam ben ne seçeyim? Tercihlerde yardımcı olsan?

Bunu bizim bilmemiz imkansız yeğenim. Neye ilgin var, ne yapmak istersin, neleri sever, nelerden hoşlanmazsın, durumun ne, ilgin ve yeteneğin ne? Biz nereden bilip de sana uyan bölüm bulabilelim ki?

-Hocam tercihleri benim yerime başka biri girse oluyor mu?

AİS şifreni bilen biri senin yerine girebilir bro. Ekran başında ayrıca kimlik kontrolü yapılmıyo ama sen girsen güzel olur.

-Tercihlerin hepsini puansız bölümlerden yazsam okul açılır mı hocam?

Okulun açılması oraya yerleşecek 1 tane öğrenciye bakar bro. Sen yerleştiğin an okul açılmak zorundadır. Tercih dediğimiz şey charter uçak seferi değildir ki kontenjanı dolmadan bir okul açılmayacak olsun...

-Hocam aynı üniversitede birden fazla bölüm seçebiliyoz mu?

İsterseniz tüm tercihlerinizi aynı üniversiteden yapabilir hatta eğer o üniversitenin tek fakülte ya da yüksekokulunda 24 program var ve puanlarınız onları seçmeye yetiyorsa hepsini o fakültedeki programdan oluşturabilirsiniz.

-Hocam şu okulu çok istiyorum. İlk 3 tercihime aynı okulu yazsam 1. ve 2. tercihimde yerleşemezsem 3. de beni alırlar mı?

Bir bölümü ancak 1 kere tercih edebilirsiniz bro. Aynı bölümü 24 tercih arasında 2 ve daha fazla sayıda giremezsiniz.

-Hocam mühendislikte puanı olmayanlar var. Onları seçebiliyoz değil mi?

Hayır evladım. Onları seçebilmek için puanınızın en kötü koşullarda 247 olması gerekiyor ama sizin puanınız o kadar değil zira en fazla 240 puana erişebildiniz. Orayı seçmek için sıralamanın 300 bin olması gerekiyordu. Öyle boş boş eğitime devam edecek maalesef

-Hocam sizin tablolarda 155 puan yazıyo ama ÖSYM kılavuzunda o bölümün önünde puan yok. Napcaz?

Bizim yazdığımız 155 puanın ÖSYM kılavuzundaki karşılığı zaten - veya boşluktur bro. Bir öğrenci 140 barajını ancak geçmiş ve OBP den en küçük katkıyı almışsa zaten puanı asgari 155 e çıkıyor ya o bakımdan...

-Hocam Erzincan Binali Yıldırım Edebiyata siz 217 puan yazmışınız ama ÖSYM kılavuzunda boş gözüküyor. Sizin tablolarda bir hata mı var?

Kızım bizim tablolarda Edebiyat yerine Coğrafya bölümüne bakmış olmayasın?

-Pardon hocam dikkatsizlik etmişim:))

-Hocam sonuçlar ne zaman açıklanır?

(Bu soruyu tercih bildirim butonuna basar basmaz soruyorlar) Daha 18 ekime kadar süreç devam edecek. 22 Ekimden itibaren sonuç bekleme pususuna yatabilirsiniz gençler...

-Hocam garanti tercih yapmak istiyorum. Ne yapayım?

Tercihin garantisi olmaz gençler. Ancak yazdığınız yerleri ne kadar çeşitlendirir ve hem puan farkını açar hem de kontenjanları yüksek olan yerleri yazarsanız garantiye yakın bir şans yaratmış olursunuz.

Daha böyle uzayıp giden onlarca soru...

  

Sevgili adaylar,

Biliyorum ki pek çoğunuz ilk kez tercih yapıyor olacaksınız. Heyecanlısınız ve bir o kadar da tedirginsiniz. Acaba burayı kazanır mıyım diye sürekli düşünmekten ne yazacağınıza bir türlü karar veremiyorsunuz. Unutmayın ki dereceye giren adayların pek çoğu da bu süreci sizinle benzer duygular yaşayarak atlattılar. Çok sayıda program ve kontenjan var ve tercih yapacak aday sayısı hiç de öyle fazla değil. Doğru tercihler yapar ve uyarılarımızı dinlerseniz pek çoğunuz o listedeki programlardan birine yerleşeceksiniz.

İşte sizin bu deneyimsiz ruh halinizi de düşünerek sizlere kolaylık olsun diye ÖSYM tarafından yayınlanan o karma karışık kılavuzu daha kullanılabilir ve anlaşılır bir formatta dosya dosya bilginize sunuyoruz. Hangi puan türünde tercih yapacaksanız aşağıdaki dosyalardan işinize yarayanı indirip seçimlerinizi oradaki verilerden yararlanarak rahatlıkla yapabilirsiniz.

Tabloları puan türüne göre ayrı ayrı hazırladık. Kılavuzda ne varsa bizim yayınladığımız tablolarda da aynı bilgiler var. Kılavuzdakinden farklı olarak kimin hangi puanla tercih yapacağını, o programın genel yerleştirmedeki doluluk oranını, vakıf ve kıbrıs üniversitelerine ait ücretli bir programsa bir yıllık eğitim ücretini dosyada bilginize sunduk. Ayrıca her bölümü kendi içinde yüksek puandan düşük puana doğru sıralı bir dizin içinde verdik. Bir bakışta seçmek istediğiniz bölümlerin tüm ayrıntılarını görebilecek, üniversite üniversite aramak zorunda kalmayacaksınız. 

Hocam şu bölüm yok galiba demeyin sakın. Ek yerleştirme kılavuzunda ne varsa bizim tablolarımızda da aynısı var. Bir bölümü bulmak için o puan türünde tüm bölümler 1. sayfadan sonuncu sayfaya kadar alfabetik dizin içinde verilmiştir. Eğer aradığınız bir bölümü bulamıyorsanız o programın ek yerleştirmede kontenjanı kalmamıştır unutmayın.

Hocam ÖSYM kılavuzunda puan yok sizinkinde puan var hayırdır bunlara taban puan mı verdiniz diye bir serzenişi duyar gibiyim. Evet, taban puanı oluşanların zaten puanı vardı ama taban puanı oluşmamış bölümlere 2 yıllıksa en asgari yerleştirme puanı olan 155'i, 4 yıllıksa en asgari yerleştirme puanı olan 185'i verdik. Zaten yeni durumda barajı geçen adayların bu puanlardan daha aşağıda bir yerleştirme puanı olmayacak.

Sıralama barajı olan ama taban puanı oluşmayan programların ise o sıralamaya karşılık gelen yaklaşık puanlarını yazdık. Zaten onları çoğu adayın tercih edemeyeceğini puanlara bakınca göreceksiniz.

E hocam anlattıkça anlattın, uzattıkça uzattın sal gelsin şu dosyaları diyorsunuz değil mi vicdansuzlar. Hadi bakalım aşağıya yürüyün ve iyi kontrol edin dosyaları.

Bu arada bu dosyaları paylaşmak isteyenler sadece bu blogun linkini ve adımı vererek paylaşabilirler. Dosyaları indirip kendi profillerinde isimsiz paylaşanlar emek hırsızıdır sonra bir yanlış anlaşılma olmasın...

👉Sözelciyim hocam, göreyim, bakayım...  

👉Sayısalcıyım hocam, göreyim, bakayım...  

👉Eşit Ağırlıkçıyım hocam, göreyim, bakayım...  

👉Dilciyim hocam, göreyim, bakayım...  

👉Lanet AYT barajını geçemedim, TYT'ciyim hocam, göreyim, bakayım... 


*************

👉Ben tercihçi değilim özet tabloyu göreyim hocam...   


Not: Yukarıda cevabı yazılı hiçbir soruya sosyal platformlarda cevap verilmeyecektir...


Yorumlar

  1. Lütfen cevap verin amirim

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar bu ek tercih de aof kayıt olmuyor iki tane bölüm var onlarda bana göre değil puanım 181

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...