İkinci ek yerleştirme sonuçları da açıklandı. Son durum ne?

Uzun süren bir sınav ve tercih maratonunun sonuna geldik. Barajı yeni geçen adayların da tercih yapabildiği ve 15-18 Ekim tarihleri arasında tercihleri alınan programlara 88 bin 138 yeni aday yerleşti. Adayların 78 bin 755'i 2 yıllık programlara, 8 bin 383'ü de 4 yıllık programlara yerleşti. Yerleşme değerlerine bakınca şu yargıya rahatlıkla varabiliriz. AYT barajlarının 170'e düşürülmesi adayların çok da işine yaramadı. TYT'deki 150 barajını 140'a düşürmek ise yerleştirme değerlerine olumlu yansıdı.

Bu yerleştirme sürecine ilişkin değerlendirmelerimi daha sonra bu sayfaya yazacağım. 

Şimdi en çok merak edilen hangi program ne kadar doldu, ne kadar boş kaldı? onun özet tablolarını bilginize sunayım. 

Hangi 4 yıllık bölüme kaç öğrenci yerleşti, kaç kontenjan boş kaldı? Göreyim...

Hangi 2 yıllık bölüme kaç öğrenci yerleşti, kaç kontenjan boş kaldı? Bakayım...

********************

Peki özet tabloları yukarıda gördünüz. Ya ayrıntılı tablolarda durum nasıl? 

Hangi üniversitede kaç ek kontenjan varmış, kaç aday yerleşmiş, kaç kontenjan dolmuş, kaçı dolmamış. Hangi taban puandan almışlar...?

İşte tüm bu çalışmayı aşağıda puan türüne göre hazırladık ve ne olup bittiğini kolay göresiniz diye tabloların satırlarını renklendirdik zalımlar. Renkler hangi anlama mı geliyor? Hemen izah edelim.

Eğer o sütun açık yeşil bir zeminden oluşuyorsa o bölüm ikinci ek yerleştirmede alacağı tüm öğrencileri almış yani kontenjanının tamamını doldurmuş, bir kişilik bile boşluk kalmamış ve yeni taban puanı oluşmuş bu anlama geliyor.

Eğer o sütun açık sarı bir zeminden oluşuyorsa o bölüm ikinci ek yerleştirmede bir miktar öğrenci almış ama kontenjanının tamamını dolduramamış ve varsa genel yerleştirmedeki taban puanı aynen kalmış anlamına geliyor.

Eğer o sütun gri bir zeminden oluşuyorsa o bölüm ikinci ek yerleştirmede hiç öğrenci almamış yani kontenjanının tamamı boş kalmış, bir kişi bile yerleşmemiş ve genel yerleştirmedeki taban puanı aynen kalmış anlamına geliyor.

Renkleri ne anlama geldiğini öğrendik değil mi gençler. Şimdi her bir sütunda hangi bilgiler var onu izah edelim.

Her tablonun sol üst köşesinde o programın adı yazıyor. Adının altındaki 1. satır o programın hangi il sınırları içinde bulunduğunu gösteriyor. Hemen yanında tercih kodu var. Sizin AİS sistemine girdiğiniz kodlar onlar. Yani her programın TC kimlik numarası gibi düşünün onu. Onun hemen yanında o programın hangi tür bir üniversiteye ait olduğu yazıyor. Yani o program bir devlet üniversitesi programı mı yoksa bir vakıf üniversitesi programı mı 3. sütundaki bilgiden bunu görebiliyorsunuz.

Gelelim 4. sütuna. Bu sütunda o programın hangi üniversiteye bağlı olduğunu, 5. sütunda ise o programın 4. sütundaki üniversitenin hangi fakültesinde ya da yüksekokulunda olduğunu görüyorsunuz. 6. sütunda ise o programın dil ve benzeri özel durumu ile bursluluk türlerini görüyorsunuz. Kısaca programın öğrenim şekli de diyebiliriz biz buna. Buraya kadar olaydan kopmadık değil mi gençler...

Esas mevzunun koptuğu sütun 7. sütun gençler. O programa yerleşirken kaç puanla yerleşilebildiğini gösteriyor. Eğer o programa ikinci ek yerleştirmede yerleşen olmamış ya da kontenjanını tam dolduramamışsa burada gördüğünüz puanlar genel yerleştirmedeki minimum yani en son yerleşme puanları. Eğer o program ikinci ek yerleştirmede kontenjanını doldurmuşsa o zaman orada gördüğünüz puanlar o programın ikinci ek yerleştirmede oluşmuş yeni minimum puanları.

8. Sütunda bir programa yerleşirken sıralama barajı olup olmadığını görüyor, 9. sütunda ise ikinci ek yerleştirmede o programın başına neler geldiğini yazılı olarak okuyorsunuz. Burayı da anladık sanırım...

10, 11 ve 12. sütunlar o programa bu ek yerleştirmede kaç kişinin alınacağını, kaç kişinin yerleşebildiğini ve son tahlilde kaç boş kontenjanının kaldığını gösteriyor. Artık yeni bir ek yerleştirme olmayacağına göre okul artık o kaç adayla kontenjanını doldurabilmiş ise onlarla yoluna devam ediyor, boşlar artık öylece kalıyor gençler...

En son 13. sütunda ise o program ücretli ya da kısmi burslu bir programsa kaç liralık bir eğitim ücreti alınacağını görmeniz için konulmuş. Buradaki ücretler %8 ve %5 KDV dahil hesaplanmış ücretler tabi. Üniversite size tercih bursu sözü verdiyse ona bişi diyemiyoruz gençler...

O halde bu kadar açıklama yeter ve tabloları gösterelim...

Sözelde ne oldu hocam?

Sayısalda ne oldu hocam?

E.A.da ne oldu hocam?

Dilde ne oldu hocam?

2 Yıllıklarda (TYT) ne oldu hocammm?

 
*************

Bölümleri gördük şimdi devlet üniversitelerinde son durumu görelim...

Hangi devlet üniversitesi son tahlilde hangi doluluk oranına erişti? Açayım...




Yorumlar

  1. Hocam . Size hayranım . Doluluk oranları listesi super . Bir de toplam alsaymışsınız super duper olacakmış . Toplam kontenjan , toplam boş , toplam dolu , ve oran . Hocam nasıl vaktiniz yetiyor bunlara . Sizi YÖK Başkanı yapacağım . mgozaydin@hotmail.com

    YanıtlaSil
  2. Hocam çok güzel bilgiler. Excel formatında verseniz ve kopyasını şıkarıp analizler yapsak ne iyi olur . Hiç olmazsa toplamları alsanız . Toplam kaç boş var bilmiyoruz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...