LGS'de İllere Göre Yüzdelik Dilim Aralıklarının Şans Faktörleri

Günlerdir lise tercihleri ile ilgili çeşitli medya organlarında illerin kontenjan hareketliliğine ilişkin bazı analizler yapıyor ve şans faktörünün hangi illerde ve hangi yüzdelik aralıklarda artıp azaldığını belirtmeye çalışıyoruz. Ancak bir gazete haberine bu verilerin tamamını sığdırmak elbette mümkün olmayabiliyor. Çok sayıda mesaj da aldım bu konuda. Her veli doğal olarak kendi ilindeki durumu da ayrıntılı görmek istiyor. İşte bu sorunun cevabını vermek amacıyla tüm illeri inceledik.

İncelememizin temel parametresi geçen yıldan bu yıla yaşanan kontenjan hareketlilikleri oldu. Zira katılımcı sayısında sabiti yakaladığımızı ve illerde geçen yıldan bu yıla kayda değer bir değişim olmadığını düşünüyoruz. Düşünüyoruz diyorum çünkü MEB ne yazık ki il il aday sayıları elinde olmasına rağmen bunu bir kamu sırrı gibi yayınlamaktan kaçınıyor.

Kontenjan hareketliliğinin de hangi okul türlerinde ve olası hangi dilimler arasında olduğu da elbette önemli. Çünkü yüzde 10'luk bölgede çıkması olası bir okuldaki kontenjan artışı doğal olarak yüzde 5'lik dilimden alacağı düşünülen okulun giriş koşullarını ne yazık ki rahatlatmıyor.

Dağılım grafiğini daha azdan daha genişe bir skala üzerinde oluşturduk. Yüzde 10'luk dilime gelinceye kadar 1 dilimlik farkların farkını ele aldık. Sonra 2, 5 ve 10 dilimlik farklarla bir çizelge oluşturup bunları grafiklerde bir bakışta görmenizi istedik. 

Grafiklerde iki farklı renk kullandık. Mavi renkliler yerleşme şansının nispeten arttığı dilimi, sarı ya da turuncu (renk algınıza göre siz karar verin) grafikler ise şansın nispeten azaldığı dilimleri ifade ediyor.

Medya haberlerinde "bir ilde şans arttı" dediğimizde bunun ilk dilimden son dilime kadar şansın arttığı anlamına gelmediğini grafikleri incelediğinizde daha net göreceksiniz. 

Grafiklerdeki yüzdelik ifadeler olası durumda o dilimdeki bir adayın kaç yüzdelik bir daralmaya ya da genişlemeye maruz kalacağı anlamına da geliyor. Ancak burada unutulmaması gereken bir husus da şu ki; hiç bir tercih bir önceki yılın bizatihi aynısı olmaz, olamaz. Yayınladığımız dosyaların hiçbiri 2022 yılının sürprizlerini hesap edemez. Böyle bir yetkinliğimiz ve iddiamız asla yok. Her yılın kendi reel durumu tayin eder bu oranları. Biz büyük ölçüde geçen yılın koşullarının ve aday yönelimlerinin olması halinde nasıl bir değişim yaşanabileceğini ortaya koymaya çalıştık. Yaptığımız ve önceden yayınladığımız il ve ilçe dosyaları da elbette bu anlamda okul okul daha ayrıntılı durumu görmenizi kolaylaştırmak içindi. Aslında 2022'nin kontenjan değerleri ile bir 2021 fotografı çektik diyelim. 

Şimdi daha özet bir veriye bakmak adına aşağıdaki ilinize tıklayarak oraya ait yerleşme şans grafiğini görüntüleyebilirsiniz. Bazı illerde grafik değerlerinin sıfır olduğunu yani hiçbir sütunun olmadığını göreceksiniz. Bunlar orada kontenjan kaynaklı bir değişimin olmadığı ya da etkileyecek ölçüde bir değişimin yaşanmadığı anlamına gelir. Hocam bizi unutmuşsunuz demeyin diye bu hatırlatma...

Yorumlar

  1. Elinize fikrinize sağlık sağlık hocam. Yine bir güzel aydınlatıcı dosya daha teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...