Üniversite Taban Puanları Belli Oldu, Taban Sıraları da Yaklaşık Hesapladık...

Koca bir sınava hazırlık sürecini atlattınız, tercih stresini yaşadınız ve nihayet artık zurnanın zırt dediği yere geldik gençler. Yerleştirme sonuçları nihayet bir cumartesi akşamı 21.00 sularında açıklandı. Son yılların en erişim sorunlu sonuçlarından birine şahit olduk ama 3. saatten sonra trafik biraz açıldı da sonuçlarınızı görüntüleyebildiniz. 

Sonuçları daha sonra derinlemesine değerlendirip ne olup bittiğini detaylarıyla yazıp çizeriz. Bu yazıda hazırlıklarını tamamladığımız taban puan ve yaklaşık taban sıralama dosyalarının nasıl olacağını ve bu dosyalarda neleri bulacağınızı, bunlara nasıl bakacağınızı tane tane anlatacağız.

Tüm sonuç dosyalarını puan türlerine göre ayrı ayrı hazırladık. Bakmak istediğiniz yükseköğretim lisans ya da önlisans programı hangi puan türü ile öğrenci alıyorsa o dosyayı indirip incelemeniz yeterli olacak. Boşuna internet limitinizi sömürmeyelim.

İkinci olarak puan türüne göre tasnif edilmiş her bir dosyaya yükseköğretim programlarını alfabetik olarak koyduk ve bakmak istediğiniz programın hangisi olduğunu tabloların sol üst köşesinde bulabileceksiniz. Bazı programlar çok sayıda üniversitede olduğu ve tek sayfaya sığmayacağı için onların devamını sonraki sayfaya ilave ettik. Başlıkta parantez aç "önceki sayfanın devamı" üç nokta parantezi kapa yazıyorsa bilin ki o bir önceki sayfadan devam eden programdır.

Üçüncü olarak o tablolardaki her bir programı bu sefer üniversite sırasına göre alfabetik olarak verdik. A harfi ile başlayan üniversite tablonun en üstünde Z harfi ile başlayan üniversite ise tablonun en altında yer alacak.

Bu listelere almadığımız programlar oldu mu peki?

Hayır olmadı. Bu yıl puanla almış tüm bölümlerin bilgisini bu dosyalarda göreceksiniz. İster 200 tane farklı üniversitede bulunan bir bölüm olsun isterse tek öğrencinin dahi yerleşmediği bir bölüm olsun hepsini bu tablolarda görebileceksiniz.

Peki her bir tabloya nasıl bakacaksınız şimdi onu anlatalım. Burayı okumadan tabloları inceleyip yanlış yorumlayanlarla muhatap olmayacağım. Baştan söyleyelim yanlış anlaşılma olmasın.

Her bir tabloda bulunan sütun başlıkları ile başlayalım. 


İli sütununda o programın hangi ilin coğrafi sınırları içinde olduğunu göreceksiniz. Geçen yıl "bazı programlar üniversitenin rektörlük yerleşkesinde olmayabiliyor. Örneğin Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'nin tüm programları Ankara'da olmadığı gibi mesela. Var böyle bir kaç örnek. Orada il yazdık diye o ilin merkezinde okuyacağınızı da sanmayın sakın." diye yazıp ilçeleri vermemiştim ama bu sene hadi bir kıyak daha olsun deyip hangi ilçelerde okuyacağınızı da "lokasyonu" sütununda gösterdik. 

Kodu sütununda programı tercih ederken AİS'e girdiğiniz kodlar yer alacak. Hani hocam ben aslında buraya yerleşiyordum ama beni yerleştirmemişler dememeniz için. Sisteme girdiğiniz kodları incelemeniz ve tek tek bu kontrolü yapabilmeniz için oraya kodları ilave ettik

Ü.Türü sütununda o programın hangi tür bir üniversitede olduğunu görebileceksiniz. Devlet mi, Vakıf mı, KKTC mi yoksa Yabancı bir üniversite mi? Hemen bakın görün diye koyduk. Kıbrıs'ta yerleşkesi olan bazı Devlet Üniversitelerinin birer KKTC Üniversitesi gibi telakki ettiğimize şahit olacaksınız. Telakkinin ne demek olduğunu biliyorsanız tabi. Bilmiyorsanız boş verin ilerleyelim...

Üniversite Adı ve Fakülte & Yüksekokul sütunları programın hangi üniversitede ve o üniversitenin hangi fakülte ya da yüksekokulunda olduğunu görebilmeniz için oraya yazdık. Özellikle fakülte & Yüksekokul sütununda Meslek Yüksekokullarına dikkatli bakmanızı tavsiye ediyorum. Zira aynı üniversitenin aynı adlı programı bir kaç ayrı MYO'da bulunabiliyor da ondan. Kütahya Dumlupınar Domaniç MYO'da Lojistik taban puanını ararken Tavşanlı MYO'dakine bakmayasınız diyedir bu uyarı brolar...

Öğr.Şekli sütunu ise programın öğrenim ve burs şekli ile varsa yabancı dil ve diğer bazı özelliklerini görmeniz için hazırlandı gençler. Yerleştiğiniz programın burs ve indirim oranını buradan görebileceğiniz gibi yüz yüze ya da uzaktan öğretim olup olmadığını da yine buradan izleme şansınız olacak. Aynı üniversitede aynı programın arka arkaya birden çok kez yazıldığını gördüğünüzde o programları bir diğerinden ayıran temel ölçütün işte bu sütunlardaki öğrenim şekli ve özellikleri olduğunu lütfen unutmayınız. 

Süre sütunu ise o programın kaç yıllık bir program olduğunu gösteriyor gençler. Eğer programda dil hazırlığı varsa bunu orada göremeyeceksiniz, orada yazanın üstüne +1 yıl daha koymanız icap edecek...

Şimdi dananın kuyruğunun koptuğu sütunlara geldik. Bu yıl o kadar çok taban puan göreceksiniz ki. Genel kontenjanların, okul birincilerinin, şehit gazi yakınlarının, depremzedelerin ve 34 yaş üstü kadınların her birine ayrı bir taban puan yayınlanması gerekiyor. ÖSYM hepsini yayınladığı takdirde biz de hepsinin hem puan hem de yaklaşık sıralarını sizlerle paylaşacağız. 

O halde ver görseli Salim hoca...

Bütün kontenjan türlerinin görseli bunun gibi olacak ve hepsini ayrı ayrı izah etmeyeceğim. Burayı bir blok olarak inceleyelim. 

Taban Puan sütununda programın o kontenjan türüne yerleşen son adayının puanını göreceksiniz.  

Taban Sıra sütunundaki sıralar ise bizzat son yerleşen adayın sıraları olmayacak. Bizim bir şekilde hesaplayarak bulduğumuz yaklaşık sıralama değerlerini göreceksiniz. Gençler, yerleştirme işleminin puanlarla yapıldığını sakın unutmayın. Eğer "hocam ben şu tercihime niye yerleşmedim ya, sizin yayınladığınız sıralardan daha iyi sıram vardı..!" diye merak ederseniz kesinlikle puanları kontrol etmeniz gerekiyor. Çünkü sıralar birebir sonuç verisi değil ama puanlar birebir sonuçlara ait. Biz de bir yerleştirme hatasının olup olmadığını puanları kontrol ederek tayin edebiliyoruz ancak...

Kont. sütununda O programa sürecin başında kaç adaylık yer ayrıldığını, 

Yerl. sütununda ise bu yere genel yerleştirmede kaç adayın yerleştiğini göreceksiniz. Dol.% sütununda ise erişilen doluluk oranını yüzde cinsinden vereceğiz. 

Yüzde 100 doluluk oluşmayan yerler aslında ek yerleştirme havuzunu oluşturacak ilk programlar olacak. Bunlara yerleşip de kaydolmayanlar ilave edilerek ek yerleştirme süreci yaşanacak...


Okul birinciliği, Şehit-Gazi yakını, Depremzede ve 34 Yaş üstü kadın kontenjanlarını da genel kontenjanda verdiğimiz ayrıntılarla vereceğiz.

2023 Yerleşme toplamları sütununda tüm kontenjan, yerleşme ve boş kontenjan toplamlarını özet olarak burada görecek doluluk oranlarını inceleyeceksiniz. Buradaki boş kontenjanlar aslında yapılacak ek yerleştirmenin de omurgasını oluşturacak. Bunlara ilave olarak kazanıp kaydolmayan adaylardan da bir boşluk oluşabilecek.  

2022 Yılı yerleşme bilgileri blokunda ise o programların geçen yılki yerleşme verilerini görecekseniz. Özellikle bu yıl ne ölçüde değiştiğini buradan kontrol edebileceksiniz. 

O satırdaki program bir ücretli ya da yarı burslu bir programsa 2023 yılına ait ücret bilgisini de bu blokta görmeniz mümkün olacak.

Genel Yerleştirmede yerleşemeyenler toplam boşlukları az çok biliyorlar ama üniversite üniversite bölüm bölüm nerelerde ve hangi kontenjan türünde kaç boşluk var ve bunları tercih edebilmek için kaç puanları olması gerektiğini merak ediyorlar diye aşağıdaki dosyaları hazırladık sizlere. Artık bunları seçmek için sıralamasını bilmenize gerek yok. Zira puanla işler yürüyecek artık. 

Sıralama barajı gerektiren programlar için de o sıralamanın yaklaşık puan karşılığını dosyadaki satırlarda belirttik. Sadece onlarda minimal farklar olabilir. Unutmayın. 

O halde kime ne var bakmak için aşağıdaki linklere yürüme zamanı...

BOŞ KONTENJAN DOSYALARI:

Genel Yerleştirme taban sıralarını yaklaşık olarak gördünüz ama tavan sıraları ne durumda? Onu da çalışmadık dersem yalan olur. Taban sıralamaya göre dizilmiş raporu indirmek için aşağıdaki linkleri tıklamanız yeterli...

TABAN-TAVAN YAKLAŞIK SIRA DOSYALARI

Buradaki tavan sıralar da bire bir sonuçların kendisi değil algoritmik hesaplama ürünüdür gençler... 

Genel Yerleştirme özet bilgilerini içeren sade ve sıralamaya göre dizilmiş raporu indirmek için aşağıdaki linkleri tıklayın...

TABAN PUAN VE YAKLAŞIK SIRALARIN GEÇEN YILDAN FARKLARI DOSYALARI

Taban sıraların yaklaşık sıralar olduğunu lütfen unutmayınız. Sıralamaların ilk 3 bininde algoritma veri tabanı seçeneği az olduğu için hata payı daha yüksektir. Lütfen bunu da unutmayınız...  

Tüm kontenjan türlerinin ayrıntılı yerleştirme bilgilerini içeren dosyaları (ilk yayınladığım dosyalar) görüntüleyin...

TÜM KONTENJANLARIN AYRINTILI TABAN SIRA DOSYALARI 

Taban sıraların yaklaşık sıralar olduğunu lütfen unutmayınız...



Yorumlar

  1. Hocam 34 yaş üstü tüm tercihlere sıralaması yetiyor maalesef önlisans gelmiş nasıl itiraz edebiliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Puanı yetiyormu ona bakın. Sıralamaların tahmini olduğunu yazmış Salim hocam

      Sil
    2. Önceden üniversite okuduysa 34+ dan faydalanamaz öyle bir durum olabilir mi ?

      Sil
    3. Önceden okusa bile 34+ tercihi yapabilir. Yerleşen örnekler var.

      Sil
  2. Elinize emeğinize sağlık hocam

    YanıtlaSil
  3. Hocam alfabetik değil de sıralamaya göre yapsaydınız keşke

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadarını da siz yapın artık. Ctrl+F ile aradığınız metni bulabiliyorsunuz bu arada.

      Sil
  4. hocam içeride adamınız mı var nereden buluyorsunuz bu sonuçları :D

    YanıtlaSil
  5. Geçen seneki sıralamalar bu sene degisti.

    YanıtlaSil
  6. Geçen seneki sıralamalar bu sene degisti

    YanıtlaSil
  7. Gazi Kimya'da hatanız var. Kızımın puanı 351.80319 ve sıralaması 185.112 dir. Gazi Kimyayı kazandık. Halbuki sizin listede puan daha yüksek (351.8032) ve taban sıralama daha aşağı (185.130) görünüyor. Desimal noktadan sonra beş hane ile vermeliydiniz. Belki de sizin listede yazılması gereken 351.80318 gibi bir puandı ve yuvarlattığınız için 351.8032 oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Veri tabanımızdaki puanlar birebir ösym'nin yayınladığı ile eşdeğer. Sadece dosya sütununu genişletmemek ve yer kazanmak için veritabanında değil görüntüde puanın virgülden sonraki 5. hanesini yuvarladık. Sıralamaların ise bir algoritma ile hesaplandığını ve doğal olarak 185 binlik bir dilimde sadece 18 kişilik bir sapmayı mazur görürsünüz umarım:)

      Sil
  8. Okul Birinciliği Tavan Sıralamaları nerededir?

    YanıtlaSil
  9. Merhaba hocam benim 226.867 puanaldim 34 yaş ustuyum daha önce hiç üniversite tercihi yapmadım ama iki yılın acikogretime yerlesemedin neden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıköğretimde 34 yaş üstü kadın kontenjanına açık 2 yıllık programların en sonuncusuna dahi girebilmek için 239 puana ihtiyaç duyulmuş bu yerleştirme sürecinde. Tüm kontenjanlar daha yüksek puanla dolduğu ve puanınız yetmediği için ve o yüzden girememişsiniz.

      Sil
  10. hocam tebrik ediyorum bu kadar veriyi toplamayı başarmışsınız

    YanıtlaSil
  11. Merhaba AUZEF isletme geçen sene 684binle kapatmış ben 648k ile giremedim bu seneki taban puanını nasıl öğrenebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 684 binden 551 bine kadar yükselmiş. Üzgünüm.

      Sil
  12. Salim hocam 35 yaş üstü açık öğretim tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü yazdım 274 puan aldım ama yerleşemedim neden acaba

    YanıtlaSil
  13. İndireyim dedim indiremedim.

    YanıtlaSil
  14. Bazı grafiklerde boş kaldığı gözüküyor bazılarında dolu gözüküyor hocam hangisi en güncel nereden öğrenebilirim

    YanıtlaSil
  15. Salim hocam dgs içinde bir klavuz paylaşabilir misiniz ? Birde dgs tercihleri ne zaman başlar hocam artık beklemekten sıkıldık.

    YanıtlaSil
  16. 2022'deki taban sıralamasına 6000 fark attığım Zonguldak Özel Eğitimi bu sene 100 kişi farkla kaçırmışım... Özel Eğitimler aşırı yükselmiş... En son tercihim olan Kıbrıs'a tam burslu Özel Eğitim okumaya gidiyorum maalesef...

    YanıtlaSil
  17. hocam erişemiyoruz neden

    YanıtlaSil
  18. Gerçekten bu kadar detaylı bir çalışmaya ilk kez denk geliyorum. Emeklerinize sağlık, iyi ki varsınız hocam. Çok teşekkür ederiz, artık sıkı takipçinizim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Mesajınız site moderasyonu tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üniversite tercihleri başladı, tüm adaylara bol şanslar...

An itibariyle YKS tercih dönemine yine merhaba dedik...